Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

το-πρωινό-άστρο-του-γιάννη-ρίτσου-και-του-χρήστου-λεοντή-στο-υπόγειο-του-θεάτρου-τέχνης

Χθες το μεσημέρι μέσα στον ιερό χώρο του Θεάτρου Τέχνης και συγκεκριμένα στο Υπόγειο Κάρολος Κουν έγινε η παρουσίαση του καινούργιου δίσκου του Χρήστου Λεοντή. Για δεύτερη φορά, έπειτα από 36 ολόκληρα χρόνια, ο Λεοντής μελοποίησε και πάλι τον Γιάννη Ρίτσο. Όχι όμως κάποιο στρατευμένο έργο του, αλλά την ποιητική σύνθεση Πρωινό άστρο που ο ποιητής έγραψε το 1955 για τη νεογέννητη κόρη του. Μάρτυρες στην λιτή και όμορφη αυτή εκδήλωση σα να ήταν ο Κουν, η Μελίνα, ο Καμπανέλλης κι ο Χατζιδάκις.
Μπαίνοντας στο φουαγιέ του Υπογείου βρήκα τον Χρήστο Λεοντή και τον Γιώργο Μονεμβασίτη να ομιλούν περί του μελοποιημένου Ρίτσου γενικώς, αλλά και περί ελληνικής γης. Bosko, θα πεις δυο λόγια για το cd που τό 'χεις ακούσει; Με ρώτησαν ο συνθέτης και ο Θανάσης Συλιβός, ο εκδότης του. Ευχαριστώ- απάντησα- αλλά τι να πω εγώ όταν είναι εδώ ο κ. Μονεμβασίτης; Προτίμησα, λοιπόν, να καθίσω στην πρώτη σειρά των θέσεων του θεάτρου και ν' απολαύσω τον λόγο των δημιουργών.

Πρώτος μίλησε ο Συλιβός. Έκανε μια ιστορική αναδρομή στη σύμπλευση Γιάννη Ρίτσου - Χρήστου Λεοντή, από το Καπνισμένο τσουκάλι έως το Πρωινό άστρο, παρουσιάζοντας και τους υπόλοιπους συντελεστές που δε μπόρεσαν να παρευρεθούν: τον ερμηνευτή του έργου, Παντελή Θεοχαρίδη, που δεν ήταν εφικτό να έρθει από τη Θεσσαλονίκη, την ηθοποιό Ουρανία Μπασλή που απαγγέλλει το ποίημα Ήθελα κάτι να σου πω και βέβαια τους μουσικούς Μάνο Αβαράκη (φυσαρμόνικα), Μανώλη Ανδρουλιδάκη (κιθάρες, μαντολίνο), Νεοκλή Νεοφυτίδη (πιάνο), Χάρη Μέρμηγκα (κοντραμπάσο) και Νίκο Παπαναστασίου (ακορντεόν). Τελικά, από τους μουσικούς, μόνο ο Νεοφυτίδης και ο Ανδρουλιδάκης κατάφεραν να παραστούν στην παρουσίαση.

Ακολούθησε η κόρη του ποιητή, Έρη Ρίτσου. Με το γνώριμο χιούμορ της αυτοπροσδιορίστηκε πλέον ως...Εσπερινό άστρο, μια και το Πρωινό άστρο- όπως είπαμε- γράφτηκε γι' αυτήν. Αναφέρθηκε στις άλλες δύο πρόσφατες μελοποιήσεις που έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα στο συγκεκριμένο έργο του πατέρα της, χαρακτηρίζοντας ως πιο επιτυχημένη την τωρινή του Λεοντή.

Την άκουγα και σκεφτόμουν Να και μια πνευματική κληρονόμος της προκοπής! Ούτε μιζέριες, ούτε να ζητάει πιστοποιητικό φρονημάτων απ' τον εκάστοτε συνθέτη που θα την προσεγγίσει για να μελοποιήσει τον Ρίτσο, εν ολίγοις η απόλυτη παράδοση του τεράστιου έργου του πατέρα της στον λαό και τους καλλιτεχνικούς εκπροσώπους του!

Όποτε το βλέμμα μου ξέφευγε απ' τους ομιλητές, καρφωνόταν στα άδεια καθίσματα του μυθικού μαύρου Υπογείου του Κουν. Έχει απίστευτα vibes ο χώρος αυτός κι ανεξαρτήτως του ότι ακόμη λειτουργεί, θα έπρεπε να έχει γίνει και κάπως σαν ζωντανό μουσείο, με εύκολη δηλαδή πρόσβαση από τον καθένα.

Η Έρη Ρίτσου μίλησε ακόμη για την πρώτη φορά που άκουσε το, μελοποιημένο από τον Λεοντή, Πρωινό άστρο σε συναυλία στη Σάμο και ευχήθηκε να καταφέρει να συναντηθεί με το κοινό, σήμερα που εκδόθηκε σε cd.

Ο Πάπας της δημοσιογραφίας του έντεχνου, Γιώργος Μονεμβασίτης, αφού δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει ακούσει ολοκληρωμένη τούτη τη δουλειά του Λεοντή, συμφώνησε με την κόρη του ποιητή, υποστηρίζοντας πως μάλλον πρόκειται για την καλύτερη μελοποίηση. Αναφέρθηκε επίσης στον οριακό Επιτάφιο του Ρίτσου, που ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε στα 1958, αλλάζοντας μια για πάντα το τοπίο του λαϊκού έντεχνου τραγουδιού.

Ο ίδιος ο Χρήστος Λεοντής, τώρα, ενώ στην αρχή αρκέστηκε σε μία ανάγνωση αποσπασμάτων από το Πρωινό άστρο και ως εκ τούτου κινδύνευσε να γίνει...άχρωμος και άοσμος, στο τέλος πολιτικολόγησε και ορθώς έπραξε αν υπολογίσει κανείς τι γινόταν την ίδια ώρα στην Αθήνα και την πολιτική ζωή του τόπου στον Απάνω Κόσμο, έξω δηλαδή από το Υπόγειο Κάρολος Κουν.

Χαρακτηριστικά είπε πως η περίοδος αυτή είναι η πιο ακατάλληλη, αλλά συνάμα και κατάλληλη, για να παράγουν οι καλλιτέχνες το έργο τους. Οργισμένος, δήλωσε πως οι Έλληνες κι οι ξένοι που θέλουν να μας χώσουν στα σκατά, τελικά χώθηκαν οι ίδιοι σ' αυτά. Ζήτησε συγνώμη που έκλεισε την παρουσίαση του δίσκου του μ' αυτά τα λόγια, όμως το κοινό έπιασε το νόημα και τον καταχειροκρότησε! Ωραίος συνθέτης ο Λεοντής, ίσως ο πιο γλυκός μελωδός στην Ελλάδα μετά τον Μάνο Χατζιδάκι! Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο δημ/φος Γιώργος Τσάμπρας, ο Ηρακλής Οικονόμου από τα Μουσικά Προάστια, ο σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος, ο τραγουδιστής Νίκος Ανδρουλάκης και ο στιχουργός Δημήτρης Λέντζος. Την ώρα που ακουγόταν από τα ηχεία το τραγούδι Εκεί που σμίγει η αγάπη, μια δημ/φος παραδίπλα αναφώνησε με ενθουσιασμό Φωνάρα, προφανώς απευθυνόμενη στη φωνή του Παντελή Θεοχαρίδη.

2 σχόλια:

maria_cheguevara είπε...

Νασαι καλα που μας κατεβασες εκει κατω μαζι σου!!! Ωραια βουτια!
Ανυπομονώ να ακουσω τις μελοποιησεις.

μ.

BOSKO είπε...

Μ. ...
βουτιά, δε λες τίποτα :-))
αν σου αρέσουν αφενός το all time classic έντεχνο και αφετέρου η μουσική του Λεοντή και η ερμηνεία του Θεοχαρίδη, το cd θα σ' ενθουσιάσει, σ' το υπογράφω!