Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ο-μίκης-θεοδωράκης-από-τον-ίδιο-αυτοπροσώπως-και-τον-γιώργο-αρχιμανδρίτη

Χθες βράδυ παρουσιάστηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών το βιβλίο του Γιώργου Αρχιμανδρίτη με τίτλο Mikis Theodorakis par lui-meme. Ο Αρχιμανδρίτης είναι δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας που ζει μόνιμα στη γαλλική πρωτεύουσα. Κατόπιν ενός ραδιοφωνικού αφιερώματος στον Θεοδωράκη - ενός ντοκιμαντέρ, όπως το αποκαλεί ο ίδιος - που είχε κάνει εκεί με τη συμμετοχή του Κώστα Γαβρά και της Νένας Βενετσάνου, μεταξύ άλλων, του γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής ενός βιβλίου για τον μεγαλύτερο εν ζωή Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Ακολούθησαν οι συναντήσεις του επί μία πενταετία με τον Θεοδωράκη και οι μαγνητοφωνήσεις του χειμαρρώδους λόγου του.
Γνωρίζω εδώ και αρκετά χρόνια τον Αρχιμανδρίτη, μέσω της κοινής φίλης Νένας Βενετσάνου, ως μελετητή της προσωπικότητας και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη. Κάποτε, μάλιστα, είχαμε συζητήσει και το ενδεχόμενο να σκηνοθετούσα ένα ντοκιμαντέρ για τον συνθέτη, βασισμένο στο βιβλίο του, που τότε δεν είχε ακόμη εκδοθεί. Δεν θυμάμαι για ποιο λόγο είχε σταματήσει η επικοινωνία μας και πιθανώς να οφειλόταν σε μένα ή, για να είμαι ειλικρινής, στην πεποίθηση μου ότι έχουν γυριστεί άλλα εξακόσια ντοκιμαντέρ για τον Θεοδωράκη, οπότε δεν θα υπήρχε τίποτα νέο να ειπωθεί απ' τη δική μου πλευρά. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ορθώς έπραξα, διότι είδα και τα καλά του Κούνδουρου, που μού 'ψησε το ψάρι στα χείλη...Γενικώς, ου μπλέξεις με τόσο μεγάλες περσόνες. Αν τους πας κόντρα ή διεκδικήσεις την όποια καλλιτεχνική ελευθερία σου, την έβαψες! Σε πατάνε χάμω κι άντε βγάλε τα σπασμένα μετά. Και ειδικά όταν δε μιλάμε για τηλεοπτικό προϊόν, αλλά για σινεμά και σε πανάκριβο φιλμ κιόλας, άσ' τα να πάν' στο διάολο. Θες τουλάχιστον τρία χρόνια να ξανασηκώσεις κεφάλι.

Γι' αυτό και χθες στο Γαλλικό Ινστιτούτο ίσως να ήμουν ο μόνος που μου μαγκώθηκε η ψυχή όταν ο Αρχιμανδρίτης εξομολογήθηκε στη Γαλλίδα μεταφράστρια του και συμπαρουσιάστρια της εκδήλωσης ότι ο Θεοδωράκης του γύρισε πίσω τον επίλογο του βιβλίου του, λίγο πριν αυτό πάει για εκτύπωση. Ωστόσο, σήμερα η εργασία του κυκλοφορεί σε δίγλωσση έκδοση, στα γαλλικά και στα ελληνικά, οπότε αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Από τα αποσπάσματα που διαβάστηκαν, έγινε κατανοητό πως πρόκειται για μια συναρπαστική αυτοβιογραφία του Μίκη διά χειρός Αρχιμανδρίτη με μια εύλογη εστίαση στην, συνολικά για 20 χρόνια, διαμονή του στο Παρίσι, από τα μέσα του 1950 που πήγε με υποτροφία για μουσικές σπουδές μέχρι και την επιστροφή του εκεί κατά τη διάρκεια της εδώ δικτατορίας. Θα το προμηθευτώ οπωσδήποτε το βιβλίο του Αρχιμανδρίτη! Όπως ενημερωθήκαμε, η ελληνική έκδοση του θα κυκλοφορήσει ευρέως από τον Οκτώβριο στη χώρα μας, ενώ πάλι οι γαλλομαθείς μπορούν να βρουν τη γαλλική έκδοση στο Γαλλικό Ινστιτούτο και τα αθηναϊκά γαλλόφωνα βιβλιοπωλεία. Καλοτάξιδο να είναι, του εύχομαι!

Ακολούθησε μουσικό μέρος με τη Νένα Βενετσάνου σε τραγούδια, φυσικά, του Μίκη Θεοδωράκη. Η διεθνούς φήμης πιανίστρια Έλενα Μουζάλα τη συνόδευσε σε τρία τραγούδια από τον γαλλόφωνο κύκλο Τα Eluard, σε ποίηση Paul Eluard, τα οποία ηχογραφήθηκαν για πρώτη φορά πριν από μία δεκαετία ακριβώς με τη φωνή της Βενετσάνου. Η κορυφαία ερμηνεύτρια, συνοδευόμενη λίγο αργότερα από τη Βιβή Γκέκα στο μαντολίνο, τον Σταύρο Αγιαννιώτη στην κιθάρα και τον Σόλη Μπαρκή στα κρουστά, απέδωσε γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Brendan Behan- Βασίλη Ρώτα κ.α. (Του μικρού βοριά, Στο περιγιάλι το κρυφό, Ήταν 18 Νοέμβρη- Το γελαστό παιδί, Δόξα τω θεώ, Μαργαρίτα-Μαγιοπούλα κλπ.)

7 σχόλια:

Θράσος είπε...

Συγγνώμη κιόλας θαυμάζω απεριόριστα τον Θεοδωράκη ως μουσικό (σχεδόν όσο τον αντιπαθώς ως πολιτικό) αλλά πόσα βιβλία μπορούν να γραφτούν για έναν άνθρωπο;Τι περισσότερο κομίζει ένα ακόμα βιβλίο για τον Θεοδωράκη όταν ο Χατζιδάκις, ο Ξενάκης, ο Σκαλκώτας, ο Χρήστου δεν έχουν ακόμα βιογραφηθεί;
Παράξενα πράγματα και ακόμα πιο παράξενα όταν το μόνιμο παράπονο του Μίκη είναι ότι δεν τον έχουν τιμήσει αρκετά...(Πόσο ακόμα;)

BOSKO είπε...

Θράσος...
φυσικά και θα συμφωνήσω μαζί σου. Σκέψου, όμως, ότι τα άλλα πρόσωπα που αναφέρεις δεν είναι εν ζωή, οπότε τώρα δεν "φταίει" ο Θεοδωράκης αν οι πάντες ασχολούνται μαζί του. Επίσης, ξέρω ότι ειδικά ο Χατζιδάκις αντιπαθούσε τις βιογραφίες και τιτς αυτοβιογραφήσεις, εξ ου και για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσε ένα βιογραφικό του γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο.
για τ' άλλο που λες περί του μονίμως παραπονεμένου Μίκη, επίσης σωστά μιλάς. Ακόμη και χθες βράδυ ο συγγραφέας του βιβλίου αναφέρθηκε στα παράπονα που έχει και εκφράζει ο μεγάλος συνθέτης.

christosk είπε...

Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχουν ακόμη αντίτυπα της ελληνικής έκδοσης από τα Ελληνικά Γράμματα.

http://www.plus4u.gr/showitem.php?ID=108063219&LastAdd=108063219

Στο γκούγκλ βρήκα κι άλλα.

Χρήστος

christosk είπε...

Υπάρχουν ακόμη αντίτυπα της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου από τα Ελληνικά Γράμματα

http://www.skroutz.gr/books/120853.%CE%A3%CE%B5-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF-%CE%9C%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82.html

BOSKO είπε...

christosk...
OK, χρήστο, σ' ευχαριστούμε για τα χρήσιμα links που παραθέτεις!
ούτε ο...KOSTAS νά 'σουνα :-))

Ανώνυμος είπε...

Καλό μου γειάσου...ε,εμ ναί έτσι είναι..οι άνθρωποι,αυτοί είναι τόοοσο μεγάλοι από φυσικού τους που...σε..ξεπερνούν οι ίδιοι..δύσκολες πρωσοπικότητες,πολύπλευρες,εντελώς αλλιώτικες από μας τους...'κοινούς'
θνητούς...ε,πιστέυω αυτό είναι το..τίμημα όταν αποφασίσεις να ασχοληθείς μαζί τους...(δεν είναι δα τόσο έυκολο,να τους 'πιάσεις' στο στοματάκι σου)!πολύ δύσκολο να μηλίσεις γι'αυτούς...ό,τι και να δοκιμάσεις να πείς,μα ό,τι όμως θα ναι πάντα λίγο...και ότι και να κάνεις...δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρεις να αναλύσεις σε βάθος το έργο τους και αυτούς τους ίδιους σαν ανθρώπινα όντα..δεν θα μπορέσεις ποτέ να καλύψεις ό-λο το φάσμα της δουλειάς τους,της προσφοράς τους στην κοινωνία μας αλλά και να τους αναλύσεις γενικά πιστέυω θα χρειαζόντουσαν χιλιάδες βιβλία να γραφτούν,γιανά αναλυθεί το φαινόμενο,Θεοδωράκης,ή το φαινόμενο Χατζιδάκις ή δε ξέρω ποιός άλλος που αποτελεί ένα φαινόμενο για το τόπο μας,και που ήταν φαινόμενο και στην εποχή που έζησε...μπορεί να έχουν γραφτεί ίσως ένα-δύο βιβλία για το Μίκη ή να έχουν γυριστεί,ένα-δυό ντοκυμανταίρ ή αντοίστιχα για το Μάνο μας..αλλά αυτό ίσως ΔΕΝ είναι αρκετό...και ειλικρινά ΔΕΝ ξέρω τ ί άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε γι'αυτούς...δ ε ξέρω...παρ'αυτά εύχομαι τα καλύτερα στο βιβλίο του κύριου Αρχιμανδρίτη,καλοτάξιδο...οι φωτό σου πολύυ ωραίες...μπράβο...φιλάκια καλό μου....

BOSKO είπε...

ahtida85...
ε, κόψε κάτι, βρε Αθανασία, κι αυτοί οι "μεγάλοι", που λες κι εσύ, κοινοί θνητοί είναι, μην τρελαίνεσαι. Όταν όμως τους συναναστρέφεσαι και ρουφάς κυριολεκτικά τις πολλές ζωές που έζησαν κι εξακολουθούν να ζουν μέσα στη μία, λογικό είναι κάπου να τους βλέπεις και σαν πρώτη ύλη για κάτι νέο, αμιγώς καλλιτεχνικό, βασισμένο σε ότι ήδη αυτοί κληροδότησαν. Το βιβλίο του Αρχιμνδρίτη, για να καταλάβεις, εγώ το βλέπω σαν ένα κάστρο που έχτισε ο Μίκης κι από κοντά πηγαίνει ο συγγραφέας, βάφοντας το σε μερικά σημεία ώστε να παραμένει λαμπερό και καινούργιο!