Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ο-γιώργος-βέλτιστος-για-το-βιβλίο-του-ανδρέα-ταρνανά


ΕΝΑ ΒΕΒΗΛΟ ΒΙΒΛΙΟ
Υπέπεσε στην αντίληψή μας το βιβλίο «Πρωτογένεια» του Ανδρέα Ταρνανά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιγόκερως και περιέχει ολέθριες για τη φύση του χριστιανισμού απόψεις που γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνες καθώς στηρίζονται σε ισχυρά επιχειρήματα που μπορούν να πείσουν πολλούς ανθρώπους να τις ακολουθήσουν.
Το βιβλίο θεωρεί ότι ο Χριστός είναι ανύπαρκτο πρόσωπο που κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα όταν ο χριστιανισμός ήταν πλέον επίσημο θρήσκευμα του βυζαντινού κράτους και ως τεκμήριο τούτου θέτει το γεγονός της βεβαιότητας της μεταγενέστερης συγγραφής του έργου του Διονυσίου του Αρεοπαγίτη που του δίνει τη φιλοσοφική του υπόσταση. Θεωρεί ότι ο χριστιανισμός γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και αποτελεί μίξη νεοπλατωνικών, στωικών, πυθαγορικών και κυνικών στοιχείων με την ιουδαϊκή μυθολογία άποψη που τη στηρίζει πάνω σ’ έναν αντίστοιχο ισχυρισμό του Ιωάννη Δαμασκηνού.
Ιδρυτής του λέει ότι είναι ο Φίλων ο Ιουδαίος που έζησε στην Αλεξάνδρεια ακριβώς στα χρόνια του Χριστού, μετέφερε για πρώτη φορά την Παλαιά Διαθήκη στα ελληνικά, ήταν πρόεδρος των επιτροπών για την κατάπαυση των διωγμών των Εβραίων και προσαγορεύτηκε από τον Καλιγούλα ως «οιήσεως χρηστός», δηλαδή κατά φαντασίαν ενάρετος απ’ όπου προέκυψε αργότερα το όνομα Ιησούς Χριστός, σε συνδυασμό με το μύθο του Προμηθέα που τα πάθη τους είναι κοινά και η έννοια του ημιθέου μετατρέπεται στην αντίστοιχη του θεανθρώπου, ενώ η θαυματουργία αντλείται από την αντίστοιχη φημολογία που αποδιδόταν στον Πυθαγόρα, στον Εμπεδοκλή, στον Πλωτίνο και στον Απολλώνιο τον Τυαννέα που διαδιδόταν ότι αναλήφθηκε στους ουρανούς. Ο Φίλων οργάνωσε παράνομο μυστικιστικό κίνημα με κώδικα αναγνώρισης τη λέξη «χρηστός» που σημαίνει ότι διατίθεμαι προς χρήση, σύνθημα που χρησιμοποίησε αργότερα και η μασονική στοά με τη γαλλική του μετάφραση use.
Ο Ιούδας είναι φανταστικό πρόσωπο προερχόμενο από την αρχαία ελληνική λέξη «το ούδας» που σημαίνει το έδαφος, καθώς το χώμα που είναι το σύμβολο της υλικότητας προδίδει την ανυπαρξία του θεού που τοποθετείται στον ουρανό. Ο Μεσίας είναι προσωποποίηση της έννοιας «μεσήρης» καθώς ως αρετή κατά τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη ορίζεται η μέση συμπεριφορά. Οι απόστολοι δεν ήταν άλλοι από τους περιοδεύοντες στωικούς φιλοσόφους που δίδασκαν την αγάπη, την εγκαρτέρηση και την ταπεινότητα, αρχές που τις δανείστηκε ο χριστιανισμός.
Γενικά πρόκειται για μια τεκμηριωμένη αμφισβήτηση των βασικών θέσεων του χριστιανικού συστήματος και της θεϊκής του καταγωγής που πρέπει να καταπολεμηθεί με κάθε μέσο πριν εξαπλωθεί και δημιουργήσει αίρεση σε μια εποχή που η κοινωνία μας χρειάζεται τη συνοχή και όχι ιδέες που συντελούν στη διάλυση της.
Γιώργος Βέλτιστος

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Επιτέλους...

Panoulis TheGreat είπε...

Καλύτερη διαφήμιση του βιβλίου δεν θα μπορούσατε να κάνετε.

Panoulis TheGreat είπε...

Καλύτερη διαφήμιση του βιβλίου δεν θα μπορούσατε να κάνετε.

Panoulis TheGreat είπε...

Καλύτερη διαφήμιση του βιβλίου δεν θα μπορούσατε να κάνετε.