Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

επί-τροχάδην-VI

ELENI KARAINDROU - CONCERT IN ATHENS (ECM)
Μετά κι από τον απρόσμενο χαμό του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η έκδοση αυτή της Ελένης Καραΐνδρου αποκτά αυτομάτως έναν έντονα συγκινησιακό χαρακτήρα. Κι ας μοιράζεται το ρεπερτόριο μεταξύ εργασιών της από το θέατρο, το τηλεοπτικό 10 και τον κινηματογράφο, πάντα του Αγγελόπουλου. Σαν σβήνουν οι νότες του Eternity Theme για ν' ακολουθήσει το Closed Roads, ο ακροατής χάνεται μέσα στο ποιητικό σύμπαν της συνθέτριας, ακόμη κι αν απουσιάζει η εικόνα. Έπειτα, είναι η πρώτη φορά μετά από το θρυλικό άλμπουμ του Ηρωδείου (1988), όπου ο Jan Garbarek υπήρετεί με τέτοια απίστευτη συνταύτιση το έργο της Καραΐνδρου - κοινώς, οι παρούσες ηχογραφήσεις φανερώνουν το μέστωμα μιας συνεργασίας και μίας φιλίας χρόνων. Το ίδιο θα λέγαμε ότι ισχύει και για την Kim Kashkashian που η βιόλα της σφράγισε το Βλέμμα του Οδυσσέα και που εδώ ελίσσεται αριστοτεχνικά στα αποσπάσματα της εργογραφίας της Καραΐνδρου. Ακόμη ένας δεξιοτέχνης μουσικός συμμετέχει στο όμποε, Έλληνας αυτή τη φορά, ο Βαγγέλης Χριστόπουλος, σταθερός συνεργάτης της συνθέτριας τα τελευταία χρόνια. Συμμετέχει η Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ. Συγχαρητήρια στην Ελένη Καραίνδρου που όχι μόνο δεν επαναλαμβάνεται από δίσκο σε δίσκο, αλλά αντίθετα πετυχαίνει να διατηρεί αναλλοίωτο το ίδιο αίσθημα αισθητικής απόλαυσης και πληρότητας. 
YIORGOS PSIHOUIOS - IN PARIS (POLYTROPON)
Ο τίτλος In Paris δεν είναι και τόσο παραπλανητικός. Δεν δηλώνει το ότι περιέχει κάποιο live του ακορντεονίστα Γιώργου Ψυχογιού από το Παρίσι, αλλά υπαινίσσεται το γενικό κλίμα των στούντιο ηχογραφήσεων: κομμάτια των Leonard Cohen, Etienne Lorin, Henry Mancini, Luiz Bonfa, Dizzie Gillespie κ.α., διασκευασμένα για ακορντεόν και jazzy ορχήστρα, αποτελούμενη από καλούς μουσικούς, που προσδίδουν σε όλο το υλικό μία αίσθηση γαλλικού chanson, κομψή και καλόγουστη. Εξαιρετική η σύνθεση Manouche Mamma του ίδιου του Ψυχογιού που ανοίγει και κλείνει το cd, όπως και η βερσιόν του Orfeo Negro (Manha de Carnaval) του Bonfa. Ιδού η ανεξάρτητη δισκογραφία που επιμένει και ορθώνει ανάστημα εν μέσω κρίσης των πάντων!
HARRIS LAMBRAKIS QUARTET - METEORA (POLYTROPON)
Τον Χάρη Λαμπράκη, δεξιοτέχνη στο πνευστό νέι, γνωρίζουμε ως μέλος των Primavera en Salonico που συνοδεύουν τη Σαβίνα Γιαννάτου σε συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας. Στο project με τίτλο Meteora που συνυπογράφει με το κουαρτέτο του (Νίκος Σιδηροκαστρίτης στα τύμπανα, Δημήτρης Θεοχάρης στο πιάνο, Δημήτρης Τσεκούρας στο μπάσο) και με τη συμμετοχή του Andrea Romani στο φλάουτο, του Νικόλα Σκορδά στο σοπράνο σαξόφωνο και του Κώστα Τατσάκη στα τύμπανα,  παρουσιάζει εννέα συνθέσεις δικές του, του Σιδηροκαστρίτη και του Θεοχάρη, παίζοντας με τα στοιχεία του αρχέγονου και ενός βαλκανικού ή, μάλλον, μεσογειακού ήχου, μα δίχως ν' απουσιάζουν και κάποιες ιδιαίτερα μελωδικές εξάρσεις μέσα στη free form κατάσταση που φτιάχνεται από κομμάτι σε κομμάτι. Περιττό να πω ότι έτσι όπως ξεκινάει το track Iera μού θύμισε τη μουσική των Goblin από την ταινία Profondo Rosso του Dario Argendo! Πέραν όλων αυτών, το Harris Lambrakis Quartet μας χάρισε κι ένα από τα ωραιότερα εξώφυλλα για ελληνικό δίσκο με την, ιστορικής σημασίας, φωτογραφία του συχωρεμένου Κώστα Μπαλάφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: