Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ: ΜΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ! ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ!


Δίπλα μου, 20χρονα παιδιά στριμώχνονται για να τη δουν όσο γίνεται καλύτερα, έστω κι από μακριά! Σας αρέσει η μουσική της; ρωτάω ένα ζευγαράκι, όχι παραπάνω από 17 ετών! Πολύ μου απαντάνε και είμαστε και φίλοι της στο myspace! Ο Γιώργος Χρονάς την παρουσιάζει, την προλογίζει, μας υπενθυμίζει τη δήλωση του Μάνου Χατζιδάκι: ο διάδοχος μου είναι γυναίκα και λέγεται Λένα Πλάτωνος! Ο Γιώργης Χριστοδούλου σκύβει το κεφάλι δακρυσμένος μάλλον, το ίδιο κι εγώ που με αμηχανία συνεχώς ψάχνω κάτι στην τσάντα που' χω παραπετάξει κάπου στο πάτωμα. Δυο τραπέζια παραπέρα ο Κ. Βήτα την κοιτάζει με ένα βλέμμα όλο σοβαρότητα και χαρά μαζί. Μπροστά από τη σκηνή ή το βήμα σωστότερα, βρίσκονται ο Ξυδάκης της Καθημερινής, ο Μηλάτος και ο Πετρίδης. Παίρνουν το λόγο και λένε γι' αυτήν και την τέχνη της συγκλονιστικές αλήθειες! Ως ποιητής ο Ερρίκος Σοφράς, της αποδίδει τα δέοντα με τον δικό του τρόπο, εξίσου ποιητικό με το δημοσιευμένο κείμενο του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου που εν τη απουσία του διάβασε ο Χρονάς. Στο πρώτο τραπέζι μπροστά της, μαζί με τη Βικτωρία, την Ρωσίδα που την περιποιείται και την προσέχει τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται και η νέα τραγουδοποιός Τατιάνα Ζωγράφου. Είναι αυτή που έφερε σε επαφή τον Γιώργο Χρονά με τη Λένα Πλάτωνος, η ηθική αυτουργός τρόπων τινά για την τελειότητα που αποκαλύφθηκε στο αποστειρωμένο μουσικό μας γίγνεσθαι. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, όμορφη όσο ποτέ, ανεβαίνει περιστασιακά στο βήμα και απαγγέλλει τον Μιχήλ, τη Θάλασσα, τη Μετακόμιση. Από την οθόνη του Ιανού ο προτζέκτορας προβάλλει τις χειροποίητες εικόνες του πρώτου βίντεο- κλιπ του δίσκου, που έφτιαξαν δυο νέα παιδιά μεταξύ Ολλανδίας και Αγγλίας! Ακολουθεί ένα χρονικό μικρού μήκους της ζωής της, με φωτογραφίες της ίδιας, του πατέρα της, με φίλους της, με την Έλλη Πασπαλά, με τα εξώφυλλα του Σαμποτάζ, των Λεπιδόπτερων, του Γκάλοπ. Ένα ξανθό πανέμορφο κορίτσι ενός άγνωστου βιεννέζικου Μάη του ΄68! Τα φώτα ανάβουν. Η Λένα Πλάτωνος ανασηκώνεται και λέει στο μικρόφωνο: Σας ευχαριστώ για όλο αυτό που γίνεται! Μου δίνετε κουράγιο να συνεχίσω! Και θα συνεχίσω! Μετά υποκλίνεται...Νοερά λουλούδια τη ραίνουν από παντού! Αποθεώνεται! Διόλου τυχαίο που το χειροκρότημα διαρκεί σχεδόν δύο ολόκληρα λεπτά- το χρονομέτρησα! Στις 18 Μαρτίου του 2008, η Αθήνα των απεργιών και των σκουπιδιών, θα έχει να καμαρώνει για μιαν ανεπανάληπτη βραδιά αυθεντικού πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε μέσα στο άσχημο κακοστημένο ντεκόρ της!
* Αφιερώνω το post αυτό στους καινούργιους ανθρώπους που μέσω internet έχουν μπει πια για τα καλά στη ζωή μου: τον Πάνο ή greek gaylolita και την maira del mar, κανονική θεραπαινίδα! Τι λέξις! Κάποιους γνώρισα από κοντά χθες βράδυ (την candyblue, τον trashman), ενώ άλλοι με πιάσανε από μόνοι τους και απλώς μου μιλήσανε (insidetheroom, μάκης και ένας...Ανώνυμος που πράγματι μου συστήθηκε ως ο Ανώνυμος που μου αφήνει τακτικά σχόλια!). Τους ευχαριστώ όλους, διότι καλό το...πλακομόνιτορ, που λέει και ο Πανούσης, αλλά ως φυσιολογικοί και ψυχικά υγιείς άνθρωποι οφείλουμε να συναντιόμαστε που και που και να τα λέμε! Όσοι τουλάχιστον με έναν Α ή Β τρόπο συχνωτιζόμαστε μεταξύ μας...

24 σχόλια:

greekgaylolita είπε...

That was our girl!
Εμενα μου εχει μεινει βαθια χαραγμενη η εσωτερικη της φλογα η οποια διαχεοταν εχτες στο χωρο και η οποια εκφωνουσε τα παντα για αυτην.
Δεν χρειαζοντουσαν λογια..

[μοναδικη μου ενσταση οσο ομορφη και ταλαντουχα να ειναι, ηταν η Καρυοφιλλια.Το spirituality και το context της Πλατωνος θα εκφραζοταν πολυ πιο ταιριαστα απο την Ολια Λαζαριδου κατα την γνωμη μου]

Ανώνυμος είπε...

Ενα μεγαλο ευχαριστω μεσα απο τη καρδια μου!!Να εισαι καλα!(..ακουγοντας το cd!)

candyblue είπε...

είπαμε...μπλε οξυγόνο

BOSKO είπε...

ggl...
δεν έχεις άδικο, αν και η Καριοφυλλιά εμένα δε με χάλασε. Άσχετα από τη βαμπ περιβολή της, έχει μια φλόγα αυτή η γυναίκα που μου αρέσει. Η Λαζαραίδου όμως, ναι, σίγουρα θα ήταν πιο κοντά στην τριπαριστή ποίηση της Πλάτωνος.

annie_noback...
να' σαι καλά, κοριτσάκι, σ' ευχαριστώ! Ανήκεις άραγε στα παιδιά που περιγράφω στην αρχή του post; μπράβο σου!

candyblue...
καλώς ήρθες, διαδικτυακό ξωτικό! Είμαι σίγουρος, πολύ καιρό γυρίζει ο ένας γύρω απ' τον άλλο, μα ένα σου "μπλε οξυγόνο" έφτανε να διαλύσει τον πάγο. Κι εγώ αγαπώ ιδιαιτέρως το "μπλε" και το "οξυγόνο", αλλά και το "μπλε οξυγόνο". Στο είπα και χθες, σε διαβάζω εδώ και καιρό. Δε θέλω να φανώ αγενής, μα δε νομίζω να σου αφήνω συχνά σχόλιο. Να το ξέρεις όμως, θα σε διαβάζω. Και φανατικά μάλιστα! Παίζεις τόσο εύστοχα με τις λέξεις και τα νοήματα, εκμαιεύεις τόσο επιμελημένα τα βαθύτερα συναισθήματα των άλλων, ζωγραφίζεις τόσο όμορφα τα "θέλω" μαζί με τα "πρέπει" της ζωής σου! Και της ζωής πολλών άλλων...Γι' αυτό κι οι περισσότεροι από αμηχανία ενδεχομένως, από υφέρπων ερωτικό σκίρτημα και από την υπάρχουσα συσσωρευμένη θλίψη τους, σε νιώθουν σανίδα ναυαγίου. Το θες, άλλωστε, δεν το θες; κάτι είπες χθες σχετικό. Να έρχεσαι όποτε θες και να σχολιάζεις, εδώ είμαι και σ' ακούω!

Ισμήνη Μπονάτσου/ Ismini Bonatsou είπε...

κρίμα που το έχασα, αλλά σήμερα με μύησε η μάιρα.(έλαβα και εγώ..)
κορυφή η “μετακόμιση”!!!

BOSKO είπε...

ισμήνη μπονάτσου...
έχασες, δε λες τίποτα! Έκανε καλά και σε μύησε η maira, διότι ειν' από τις μουσικές που γουστάρεις και, κυρίως, ταιριάζουν στην τέχνη σου!

maira είπε...

«Το κύρος των ήχων και των λέξεων να μη χαθεί…» Μ.Χ.
Και δεν χάνεται. Θα συνεχίσει είπε ... και γεμίσαμε.... κουράγιο.

Και κάτι άλλο...
Άκουσα το όνομά μου...και ήρθα...!
Από θεραπαινίδα...bosko μου :)
την Κυριακή οικοδέσποινα!
Θα μαζευτούμε λέει σπίτι μου να την γιορτάσουμε ,την Άνοιξη.
Η μόνη υποχρέωση σας... να φέρετε ...κάτι δικό της.
(τραγούδι, λουλούδι, ποίημα…)
Τα υπόλοιπα δικά μου!

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Φίλε Μπόσκο (μπορώ άραγε να σε λέω «φίλο»?)

Έζησα ξανά τη βραδιά μέσα από το κείμενό σου. Συνειδητά δεν είχα ακούσει τίποτα πριν από την παρουσίαση του cd (αντιστάθηκα σθεναρά και δεν άκουσα ούτε την εκπομπή σου της Κυριακής, ενώ είχα ενημερωθεί από το Blog σου). Ήθελα να ακούσω τα πάντα από το cd για πρώτη φορά εκείνη τη βραδιά, βλέποντας μπροστά μου τη Λένα Πλάτωνος. Είχα να ακούσω κάτι τόσο δυνατό από την έκδοση της «Αμοργού» του Μάνου Χατζιδάκι πριν από 3 χρόνια!

Θέλω να κατασταλάξει μέσα μου όλο αυτό. Να λιώσει το cd στο μηχάνημα και μέσα μου και μετά θα «ξεφυλλίσω» κι εγώ τα Ημερολόγια της Λένας Πλάτωνος στο «άρωμα του τραγουδιού».

Όσο για εκείνα τα λίγα λόγια της, τι να πω! Είχα την camera στο on, και το μόνο που θυμάμαι είναι πως θάμπωσε η μικρή οθόνη από ένα δάκρυ που δεν εμπόδισα να φύγει. Γι’ αυτό άλλωστε δεν ήμουνα εκεί?

Την καλημέρα μου

BOSKO είπε...

maira del mar...
μέσα!!! Κι αν είναι από μεσημέρι, ακόμα καλύτερα. Ραδιόφωνο γαρ στις 20.30...

μάκης...
δε νομίζω ό,τι υπήρξε άνθρωπος εκεί μέσα που να εκβίασε το δάκρυ του...έκανες καλά και βιντεοσκόπησες τη βραδιά, εγώ θα παραλάβω σε λίγες μέρες από τον Ιανό το dvd με ολόκληρη την εκδήλωση. Καλημέρα, φίλε!

candyblue είπε...

Ιδέα δεν έχω πως είμαι προς τους άλλους.Μπορείνα είναι κι έτσι όπως τα λες.
Ιδεα δεν έχω τι θέλω να είμαι!
Ξέρω καλά όμως, τι δεν θέλω.

Σε ευχαριστώ για τις λέξεις σου.
Κρατάω το διαδικτυακό ξωτικό, χαμογελάω και συνεχίζω την ημέρα μου.
Ναι βέβαια, θα βρισκόμαστε πια.

BOSKO είπε...

maira del mar...
Θεραπαινίδα εννοούσα μεταφορικά ό,τι παίζει βοηθητικό ρόλο! Γλωσσολογία=θεραπαινίδα της φιλολογίας, λόγου χάριν. Κάπου κοντά είσαι κι εσύ! Και παντοτινή οικοδέσποινα για τους δικούς σου ανθρώπους!

candyblue...
ήθελα να είμαι το βράδυ, μα δυστυχώς πάω...Μέγαρο. Καλή επιτυχία να' χετε!

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που ο Μπόσκο δεν κοιτάει,παίρνω γρήγορα το σπρέϋ μου και μουτζουρώνω για την...

Ολύμπια αταραξία της Λένας στις ριπές εγκωμίων,και των προαιώνιων,χωρίς αρχή και τέλος,φωτογραφικών φλάς.

Και το πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε, το πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε το πρόσωπό της.

Η στιγμή ήταν εντελώς ακριβή.

greekgaylolita είπε...

Νομιζω πως δε θα μπορουσα να τα πω καλυτερα αγαπητε εικονογραφικε αναδευτη;-)

Ανώνυμος είπε...

Σ'ευχαριστώ,αλλά έχω κι άλλες,καλύτερες ατάκες. :)

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχε Μποσκο,ακόμα ανακαλύπτω. Με το ένστικτο βαδίζω ακόμα σε αυτά τα μονοπατια..Το σίγουρο είναι ότι για να νιώθω αυτή τη "μαγεία",είμαι στο σωστο μερος;)Φιλια!!
Υ.Γ..εαν κανω μια εισηγηση στον Ιανο,υπαρχει περιπτωση να αποκτησω και εγω το dvd με την εκδηλωση?!Ευχαριστω πολυ για την χαρα που μου δινουν τα ποστς σου!!

greekgaylolita είπε...

Σε απταιστη thrashmanικη!
[αναμενουμε*]

celsius33 είπε...

ωραία πράγματα, ωραίοι άνθρωποι, θα συμφωνήσω για την Καρυοφυλλιά η ενέργεια της μου αρέσει είναι φλογερή χωρίς να είναι μόνο επιδερμική. τώρα τη χάρη να τη ζητήσω?? Αν πάεις αυτό το dvd θα μου το δανείσεις κάπως να το δω?

Ανώνυμος είπε...

Μπόσκο,θα είστε εσείς τελικά ο κομιστής του πολυπόθητου DVD;
Greekgaylolita,κρατάω τις καλύτερες ατάκες μου για τη συναυλία στο Ηρώδειο.Εκεί κι άν θα παραμιλάμε.Υπόσχομαι να απαντήσω αμέσως στον πρώτο που θα ρωτήσει "ρε παιδιά,γράψτε κάτι για τι συναυλία,πώς ήταν τα παλιά κομμάτια με τη νέα ενορχήστρωση;".
Και χάρηκα που γνώρισα όλη την παρέα στον Ιανό!..Ευτυχώς δεν τιθασεύσαμε την μία επιθυμία μας,και πήγαμε στην εκδήλωση :)

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, επιτρέψτε μου να παρέμβω στην κουβέντα σας... Διαβάζω συχνά το blog του φίλτατου Μπόσκο και αγαπώ πολύ τη Λένα Πλάτωνος. Κι επειδή ζήλεψα πάάάάρα πολύ όταν διάβασα γι' αυτό το πολυσυζητημένο dvd, αν κύριε Μπόσκο μου υπάρχει κάποιος τρόπος να φτάσει και στα χέρια μας, θα μας κάνατε πολύ χαρούμενους ειλικρινά!

BOSKO είπε...

Προς όλους...
κατ' αρχάς σε σας τους δύο, greek gaylolita και trashman! Λίγο σας άφησα μόνους σας στην οικεία μου και αναστατώσατε τη μπλογκογειτονιά με το μπίρι- μπίρι σας! Μέχρι το Μέγαρο σας άκουγα την ώρα που η Φαραντούρη τραγουδούσε "Γιε μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου".
Celsius33, annie_noback και Ανώνυμε, τι το' θελα και το' λεγα για το dvd του Ιανού; σαν το dvd του Ζαχόπουλου θα καταντήσουμε...θα το ζητήσω, για την ακρίβεια, να μου το δώσει ο Χρονάς, οπότε μπορώ να το κοπιάρω για εκλεκτούς φίλους. Υπομονή, υπομονή...για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ! (οι συνέπειες ενός διήμερου κλεισμένος στο Μέγαρο με τραγούδια κυρίως του Θεοδωράκη)...

greekgaylolita είπε...

Οταν λειπει ο Μποσκο αγαπητε χορευουν οι μπλογκοποντικες(τι νομιζες;)

Ανώνυμος είπε...

Με εγκαταλeίπουν οι ελπίδες μου πως θα είχαμε ένα μικρό απόσπασμα εστω από τη βραδιά στον Ιανο:(Πουθενά δεν έχει ανέβει κατι σχετικό:((

BOSKO είπε...

annie_noback...
να μη σ' εγκαταλείπουν οι ελπίδες σου, μα τρέχουμε όλοι με ένα σωρό δουλειές...Υπομονή και θα αποζημιωθείς!

Ανώνυμος είπε...

Μποσκο,σε ευχαριστω,μου τις ξαναγεννησες;)))Ειμαι ανυπομονη αλλα σιγουρα τα καλα θα ερθουν!!Thanks!!!!