Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΑΝΑΠΟΔΑ!


ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ – ΕΜΗ ΣΙΝΗ
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΑΠΟΔΑ
(ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ: ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΚΚΑΣ, ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ, ΧΑΡΗΣ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΘΩΙΔΟΥ, ΔΑΝΑΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ, ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΧΛΑΤΗΣ, ΤΙΜΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΡΑΒΔΑΣ)
YAFKA RECORDS
Χαρίζοντας στα παιδιά τον κόσμο ανάποδα, με αντεστραμμένη δηλαδή την εικόνα που διαμορφώνουν γι’ αυτόν σε μια πολύ ευαίσθητη ηλικία, είναι καθαρά πράξη ανατρεπτική. Όσο ανατρεπτικά ήταν μια φορά κι ένα καιρό και τα τραγούδια της θρυλικής Λιλιπούπολης επί των ημερών του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα. Στον ίδιο ακριβώς δρόμο κινούνται οι δημιουργοί αυτού του ευφάνταστου νέου κύκλου παιδικών τραγουδιών, μια και έχουν θητεύσει επίσης στο ραδιόφωνο με καθημερινή παιδική εκπομπή: ο συνθέτης Άγγελος Αγγέλου, τον οποίο γνωρίσαμε ως πιανίστα στο πρώτο άλμπουμ της Δανάης Παναγιωτοπούλου, και η στιχουργός Έμη Σίνη ήταν οι δημιουργοί επίσης του Μικρού Κοπέρνικου από τη συχνότητα του Δευτέρου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Στην πρώτη δισκογραφική, ιδίου ύφους, εργασία τους μας παρουσιάζουν δύο ορχηστρικά θέματα και δέκα τραγούδια με πανέξυπνους στίχους και ζωηρούς μελωδικούς δρόμους (κυρίως του swing, της jazz και του musical). Αξίζει να σταθεί κανείς στο καστ των ερμηνευτών που κλήθηκαν να αποδώσουν τα κομμάτια. Είναι συγκινητικό να ακούς τον Σπύρο Σακκά τρεις δεκαετίες μετά τη Λιλιπούπολη να μεταμορφώνεται τώρα στον γαλλοτραφή μποέμ ηλικιωμένο κύριο που αναπολεί τη θεία Πανακότα, τον Ζελέ με το σορτσάκι εμπριμέ και την πριμαντόνα μις Κρεμ Καραμελέ! Αδιαφιλονίκητος παραμυθάς όμως αναδεικνύεται ο Σωκράτης Μάλαμας ως…Πυρετός με τη χαρακτηριστική σπηλαιώδη ερμηνεία του, παρ’ όλο που το ωραιότερο τραγούδι του άλμπουμ αποδίδεται από τη Δανάη Παναγιωτοπούλου (ο ψευτο – καουμπόικος θεότρελος Καυγάς που εδώ και καιρό εντάσσει η τραγουδοποιός στο ρεπερτόριο των συναυλιών της)! Μερικά ακόμη τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι το εναρκτήριο Μπομπ ο Χαμαιλέοντας με τον Χάρη Καβαλλιεράτο των βετεράνων Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω, η Μάγισσα Σκουποξυλάνθη με την Κατερίνα Φωτεινάκη και ο Άμπακος με την αντιστικτική, αναφορικά με τον στίχο, ερμηνεία της Μαρίας Θωίδου. Μετά το Μακροβούτι του Θέμου Σκανδάμη, ο Κόσμος Ανάποδα του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη αποτελεί τη δεύτερη έκδοση του φοβερού label Yafka Records που έστησε ο μουσικός παραγωγός Γιώργος Μητρόπουλος. Τέλος, το cd ακούγεται από το πρώτο ως το τελευταίο track σα να είναι το σάουντρακ μιας αναρχικής ταινίας κινουμένων σχεδίων του Ντίσνεϊ και σ’ αυτό νομίζω συνέβαλε ο πιανίστας Θόδωρος Κοτεπάνος με τις εξαιρετικές ενορχηστρώσεις του!

7 σχόλια:

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Επιτέλους να και κάτι καινούργιο,γιατί είχαμε εξαντλήσει όλη την παιδική δισκογραφία εδώ και καιρό.Καλό βράδυ

BOSKO είπε...

Carpe diem...
πολύ καλός και όχι αναγκαστικά μόνο παιδικός δίσκος! Καλοενορχηστρωμένος και καλοτραγουδισμένος! Το ωραιότερο δώρο σε παιδάκια και μεγάλους!

Αιολος είπε...

Είναι εκπληκτικό αυτό που συνέβη. Μερικές φορές έρχονται κάτι συμπτώσεις στα μικρά και καθημερινά που λες, έχω ελπίδα.

Χθες βράδυ βρέθηκα στον Πυρήνα, σε μια από τις παραστάσεις της Δανάης Παναγιωτοπούλου, όπου ο Αγγέλου (σαν πάντα) ήταν στο πιάνο απέναντι στον Ράβδα. Κάποια στιγμή έπαιξαν ένα ορχηστρικό το οποίο έμοιαζε βγαλμένο από παιδικό παραμύθι. Δεν μπόρεσα ωστόσο να ρωτήσω περί τίνος πρόκειται και πού μπορώ να το βρω, γιατί συνέβη κάτι έκτακτο κι έφυγα πριν το τέλος. Μάλλον θα είναι από εδώ.Θα φροντίσω να το προμηθευτώ.

Παρεμπιπτόντως, τα καινούργια τραγούδια της Δανάης είναι πολύ καλά. Κάποια δε, είναι μια αποκάλυψη. Πέρα από τη Λόλα και τον Ίλιγγο που μπορούμε να ακούσουμε σε διάφορα σημεία του διαδικτύου, υπάρχουν μικρά αριστουργήματα στον δίσκο που αναμένεται. Μικρά μουσικά μονόπρακτα, σε πλήρη διάλογο με το σήμερα. Όχι μόνο πολιτικά και κοινωνικά.

Αυτά, καλημέρα.

BOSKO είπε...

Αιολος...
ξέρεις πόσο ήθελα να' μαι στον Πυρήνα; δεν προλαβαίνω καθόλου όμως, ολημερίς κι ολοβραδίς είμαι μπροστά στο λάπτοπ με στοίβες cd κι ακούω! Τα έχω υπ' όψη μου τα καινούργια τραγούδια της Δανάης, είπαμε, η φίλη μας είναι μεγάλο ταλέντο!

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως αυτός ο δίσκος δε χρειαζόταν ιδιαίτερα...
Είμαι της άποψης πως τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν τη φαντασία και το μουσικό τους αισθητήριο με τραγούδια όπως αυτό:
http://www.youtube.com/watch?v=ouvTHckYJco , τα οποία προβάλλοντας το Star Channel, επιτελεί κοινωνικό εργό.

Σημειωτέον: Τα τραγούδια αυτά γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και στη φοιτητική κοινότητα.

Ωχ Θεέ μου!

Νεφερτίτη

Stepas είπε...

Συνεχίζονται απ'ό,τι φαίνεται οι προσεγμένες δουλιές για παιδιά. Προσωπικα είμαι φαν των δύο δίσκων του Μπασλάμ (ΓαργαΛηστής και Αγησίλαγος). Αυτοί οι δύο δίσκοι μου έδωσαν την ευκαιρία να θαυμάσω όμορφα τραγούδια και ωραίες ιστορίες φτιαγμένες για παιδιά αλλά και για εμάς τους μεγαύτερους. Έχοντας ακούσει σε αυτούς τους δίσκους τον Σωκράτη Μάλαμα έχω να πω ότι βρήκες το πιο σωστό χαρακτηρισμό για τις ερμηνείες του σε παιδικά παραμύθια: σπηλαιώδεις! Είναι όντως σπουδαίος παραμυθάς. Τον βοηθά η φωνή του.

Ελπίζω να βρω σύντομα τον δίσκο που μας παρουσίασες και να τον αποκτήσω. Σίγουρα αξίζει.

Βασιλεία Βαξεβάνη είπε...

Ο δίσκος είναι καταπληκτικός! Και δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά (ευτυχώς!). Είχα ακούσε το Μεγάλο Καυγά σε μια εμφάνιση της Δανάης και είχα ξετρελαθεί. Ο Μάλαμας είναι φοβερός. Αν και για να πω τη γνώμη μου, έπιασα τον εαυτό μου να χορεύει με το "Πεκίνο".