Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ!


Ο παλιός- εν προκειμένω ο Γιώργος Δημητριάδης- ειν' αλλιώς!

Αλλά και ο νέος ειν' αλλιώς! Βασικά δεν περίμενα ο Λεωνίδας Μπαλάφας, τον οποίο ομολογώ ότι σνομπάριζα ως τέως μέλος της οικογένειας των ριάλιτι, να' χει βγάλει ένα συμπαθέστατο rock άλμπουμ και να' ναι ο πιο...χίπης από την καλλιτεχνική τριάδα!

Η οποία τριάδα αποτελείτο από τον Δημητριάδη, τον Μπαλάφα και τον Στάθη Δρογώση, όπως πόζαραν και φωτογραφήθηκαν για το εξώφυλλο του προσεχούς διφώνου!


Σαν μουσικοί του δρόμου, που εκφράζουν τρεις διαφορετικές γενιές και τρεις αντίστοιχες διαφορετικές δεκαετίες (από τα 80s του Δημητριάδη και τα 90s του Δρογώση μέχρι τα 00s του Μπαλάφα), τα τρία παλικάρια έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν καταμεσίς του στούντιο.

Μα να μην προνοήσω να ηχογραφήσω κάτι απ' αυτή την ολιγόλεπτη αυτοσχέδια πρόβα τους! Ίσως το κάνω αύριο το μεσημέρι που θα συναντηθούμε όλοι στο σπίτι μου για τη συνέντευξη- cover story του περιοδικού!

Respect, δεν είναι μικρό πράγμα να πηγαίνεις μετά στη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα και να πέφτεις μέσα σε μια λαοθάλασσα!

Ένα Θέατρο Βράχων να πάλλεται στα τραγούδια του Σωκράτη και του Θανάση Παπακωνσταντίνου, στα σόλα του Κλέωνα Αντωνίου στην ηλεκτρική κιθάρα και σε ένα Να βάλω τα μεταξωτά που ερμήνευσε η Μαρίνα Δακανάλη.

Προσωπική μου καλύτερη στιγμή, προς το τέλος, όταν ο Σωκράτης έμεινε μόνος με την κιθάρα του και τραγούδησε το συγκλονιστικό Καληνύχτα, μαλάκα από τις Ασπρόμαυρες Ιστορίες του! Προηγουμένως, βέβαια, μας παρουσίασε την άποψη του σε κομμάτια άλλων, από Παύλο Σιδηρόπουλο μέχρι Τρύπες!

Μπορεί και να ήταν περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι στη χθεσινοβραδινή συναυλία! Ακόμη κι αν ο Βασίλης Καρράς ηχογράφησε την Πριγκηπέσσα, λες και το χρειαζόταν (δε μιλάω γι' αυτόν, αλλά για το τραγουδάκι), όπως έχει πει ο ίδιος ο Μάλαμας, θέλει να θεωρείται λαϊκός καλλιτέχνης. Δεν ξέρω αν όντως είναι, πάντως όταν βλέπω νέους, γέρους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά να παθαίνουν κανονικό παροξυσμό στο άκουσμα των τραγουδιών του- μερικά, δε, με εξαιρετικό στίχο- νιώθω πως το αυθεντικό λαϊκό τραγούδι τη βγάζει ακόμη μια χαρά, πολύ καλύτερα ενδεχομένως από το λαϊκοπόπ σκυλάδικο. Χθες βράδυ που ήμουν κι εγώ εκεί, ξαπλωμένος στα γόνατα της Γ. με τον Μ. παραδίπλα να στρίβει τσιγάρα, κατάλαβα για ποιο λόγο αυτός ο σαμάνος τραγουδοποιός δίνει σήμερα τις πιο επιτυχημένες συναυλίες!

12 σχόλια:

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

Συμφωνώ απόλυτα ότι ο Μάλαμας δίνει εκπληκτικές συναυλίες...
Βέβαια, πρέπει να διευκρινίσω ότι από την άλλη δεν αντέχω και τη φίλη μου την Ελένη, η οποία ξημεροβραδιάζεται ακούγοντας Μάλαμα, έχει πάει και θα πάει σε όλες του τις συναυλίες, έχει ακόμα και τα CD στα οποία συμμετέχει, έστω κι αν λέει μόνο ένα τραγούδι κ.ο.κ.
Ελπίζω να μην ανήκεις κι εσύ στη δεύτερη κατηγορία

Καλημέρες

BOSKO είπε...

Σ.Π.Ρ. ...
όχι, ρε συ, δεν έχω τραγουδήσει ποτέ σε δίσκο του Μάλαμα. Κι ακόμη κι αν δεν σιγοτραγουδάω ούτε τα τραγούδια του, όποτε τέλος πάντων τύχει να τον δω λάιβ, τον "πάω" τον τύπο! Μ' αρέσει το ορίτζιναλ του καλλιτέχνη, που λένε!

gazakas είπε...

Χαίρομαι που πήγες στη συναυλία, ακόμα κι αν δήλωνες στο προηγούμενο ποστ ότι πήγες με το ζόρι και χαίρομαι διπλά που τελικά σου άρεσε ο Σωκράτης!

BOSKO είπε...

gazakas...
ελπίζω να κατάλαβες μόνο από το προηγούμενο post ότι με τραβούσαν με το ζόρι στον Μάλαμα, όχι επειδή δεν μου αρέσουν τα τραγούδια του βέβαια.
κατά τ' άλλα, είναι μοναδικός στη σκηνή, με έναν απίστευτο δυναμισμό!

Stepas είπε...

Ωραία ήταν χτες. Με πάθος από τον Σωκράτη και απίστευτο παλμό από το κοινό. Βέβαια υπερβολικά πολλής ο κόσμος πάλι, σε αντίθεση με ό,τι είχαμε συνηθίσει εμείς που τον ακούγαμε π.Α. (προ Αλεξίου). Καλό είναι βέβαια που έστω και καθυστερημένα αναγνωρίστηκε ένας κατά τη γνώμη μου εξαιρετικός καλλιτέχνης από ένα ευρύτερο κοινό.

Χαίρομαι που σου αρέσουν τα τραγούδια του και σου δίνω απόλυτο δίκιο στον χαρακτηρισμό "ορίτζιναλ". Αυτό είναι που μας τραβάει σε κάθε του συναυλία εμάς τους λεγόμενους πιστούς θαυμαστές του και όχι κάτι άλλο...

Πάντως είναι όντως μεγάλος μάστορας των ζωντανών εμφανίσεων. Το χει το θέμα.

Χαιρετώ!

BOSKO είπε...

Stepas...
στ' αλήθεια πιστεύεις ότι η συνεργασία του Μάλαμα με την Αλεξίου παρασέρνει σήμερα τόσο πολύ κόσμο στις συναυλίες του; δε νομίζω, ίσα- ίσα θα έλεγα που οι φανατικοί του, αυτοί δηλαδή που πάντα τρέχουν στις συναυλίες του, έμειναν αδιάφοροι ή ακόμη χειρότερα ξενέρωσαν μ' αυτή τη συνεργασία.
τον έχει τον κόσμο του ο Μάλαμας εδώ και πολλά χρόνια τώρα!

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

ΧΘες εγώ δεν είδα Μάλαμα όπως τον ξέρω στα λάιβ του. Ήταν ένας συγκρατημένος Μάλαμας, με αλυσίδα στα χέρια θα έλεγα. Κι αυτό (πιθανόν) γιατί η συναυλία ηχογραφήθηκε και μαγνητοσκοπήθηκε. Όπως και να το κάνουμε, όταν ξέρεις ότι μια παράσταση μαγνητοσκοπείται, δεν μπορείς να είσαι ο εαυτός σου κι αν μπορείς, δεν το κάνεις για χάρη του υλικού.

Κόσμος πάρα πολύς πλην μουδιασμένος. Να μην τραγουδάς στο "Για την Ελλάδα" και το "Νυχτερινό" το καταλαβαίνω. Να μην τραγουδάς στα παιδιά μες στην Πλατεία και στη Νεράιδα όμως πάει πολύ για φαν του σωκράτη. Πήραν μπρος κάπου στο μέσο της συναυλίας. Να φανταστείς σκάναρα τον τόπο και είδα από μακριά μόνο ένα τσιφτεντέλι.

Η αλήθεια είναι πως και το κοινό του έχει αλλάξει πολύ. Από εναλλακτικό έντεχνο και 2οάρηδες που τα χώνουν "λαϊκά" τώρα είναι πιο κυριλέ και ιντελεκτιουέλ.

Εγώ πάντως παρέδωσα ψυχή στο νυχτερινό.

Η Μαρίνα καταπληκτική όπως και οι μουσικοί.

Την καλησπέρα μου.

Stepas είπε...

Βασικά BOSKO είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αυτό το "ευρύτερο" κοινό ο Μάλαμας το απέκτησε από εκείνη τη συνεργασία με Αλεξίου και Ιωαννίδη και τον δίσκο που προέκυψε. Πρόσεξε τη λέξη που χρησιμοποιώ. Ευρύτερο. Δηλαδή παραπάνω από αυτό που είχε μέχρι τότε. Τον παρακολουθώ πολύ πιστά εδώ και αρκετά χρόνια και για μένα η διαφορά στις συναυλίες του σε ό,τι αφορά την προσέλευση του κόσμου είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανής. Σαφώς και πάντα είχε έναν αξιοπρόσεκτο αριθμό ακροατών και πάντα είχε έναν γερό πυρήνα "οπαδών". Ωστόσο μέσα σε ένα-δύο χρόνια το ακροατήριό του διπλασιάστηκε. Πολύ απότομα. Δες πχ τι γίνεται με την Πρικγηπέσσα. Το 2000 την κυκλοφόρησε και ξαφνικά, από το 2006 μέχρι σήμερα, πρέπει να είναι το πιο πολυπαιγμένο τραγούδι σε παντός είδους λάιβ...Γιατί προηγουμένως δεν είχε γίνει τόσο μεγάλος ντόρος με αυτό το τραγούδι και απότομα εκτοξεύτηκε μετά από 6 χρόνια ύπαρξης; Ένα απλό παράδειγμα είναι αυτό.

Συμφωνώ σε αυτό που λες ότι πολλοί "οπαδοί" του ξενέρωσαν με τη συνεργασία με την Αλεξίου. Κι εγώ είχα ψιλοξενερώσει αλλά αυτό είναι άσχετο με αυτό που συζητάμε. Δεν του αφαίρεσε κάτι το ότι ψιλογκρίνιαξαν μερικοί φανς. Αντιθέτως το ευπώλητο λάιβ cd με Αλεξίου-Ιωαννίδη, που μπήκε σε πολλά σπίτια και σε πολλά αυτοκίνητα, έκανε ένα ευρύτερο κοινό να τον προσέξει λίγο καλύτερα.

Σαφώς και τον έχει τον κόσμο του ο Μάλαμας εδώ και χρόνια, αλλά πριν 4-5 χρόνια θα ήταν αδιανόητο να κάνει επί 2 μήνες sold out στον Ζυγό παίζοντας 3 μέρες την εβδομάδα.

Ελπίζω να μην σε κούρασα.

@Χρηστος Μιχαήλ: Θα διαφωνήσω σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Και ο Σωκράτης είχε κέφια, παρά τις κάμερες και το άγχος του να πει πολλά τραγούδια και γρήγορα ελέω Βύρωνα (στη 1.00 σού κόβουν το ρεύμα), αλλά και ο κόσμος είχε απίστευτο παλμό. Το μούδιασμα στο ξεκίνημα (παίζει και το αλκοολ το ρόλο του) και η μουρμούρα στις μπαλάντες είναι κάτι που δύσκολα αποφεύγεται με τόση μάζα κόσμου.

ΕΦΗ είπε...

Οταν λοιπόν είσαι ένας χαρισματικός καλιτέχνης όπως ο Σωκράτης, μπορεί κάποια στιγμή να γίνεις "το πρόσωπο της ημέρας" ευτυχώς!! ξεφεύγοντας από το κατεστημένο που καταστρέφει στο διάβατου, ότι δημιούργησαν οι άνθρωποι με αγάπη και σεβασμό στην τέχνη και τον πολιτισμό.
Δεν είναι περίεργο που αυτός ο άνθρωπος¨"παλμός" καταφέρνει να μαγευέι ακόμα.Εχει ψυχή που την καταθέτει.
Μην γυρεύται εξηγήσεις για το πως
και το γιατί.
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ!!

BOSKO είπε...

Stepas...
συμφωνούμε εμείς!
το λόγο έχει τώρα ο Χρήστος Μιχαήλ!

BOSKO είπε...

ΕΦΗ...
εσύ πάλι είσαι φανατικιά "σωκρατικιά" ή "μαλαμικιά", οπότε προσωπικά σέβομαι το πάθος σου και βασικά το γούστο σου!

Ανώνυμος είπε...

Πήγα πρώτη φορά σε συναυλία του Μάλαμα. Ομολογώ ότι δεν μου άρεσε και δεν θα ξαναπάω. Καμμία έκπληξη, τα τραγούδια όπως ακριβώς στα cd, τίποτα διαφορετικό. Όσο για τον κόσμο, έχω πάει σε συναυλία με 200 άτομα που έχει περισσότερο παλμό.