Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ, BILLIE HOLIDAY & ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΔΙΦΩΝΟ ΜΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΗΝ ΑΡΛΕΤΑ!


Κυκλοφορεί από σήμερα το τεύχος 165 του διφώνου με ολόκληρη τη συνέντευξη που μου παραχώρησε πριν από λίγες εβδομάδες η Αρλέτα και κριτική του νέου cd της από τον Κώστα Αγοραστό. Μπορείτε ακόμη να διαβάσετε τις ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις του Σταμάτη Κραουνάκη στη Φωτεινή Λαμπρίδη, του Νίκου Τσούχλου στη Λιάνα Μαλανδρενιώτη, του Γιάννη Σπανού στον Αλέξη Βάκη, του νεότερου Νεοκλή Νεοφυτίδη πάλι στον Βάκη και του Μιχάλη Τούμπουρου (πάλαι πότε συναγωνιστή της Βουμβάκη και του Περίδη στους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Καλαμάτας) στον Γιάννη Θ. Πετρίδη. Άκρως ενδιαφέροντα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, και τα τρία premium CDs του συγκεκριμένου τεύχους!

Πολύ το χάρηκα το δισκάκι αυτό της Σαβίνας Γιαννάτου! Όχι βέβαια γιατί το επιμελήθηκα εγώ και έγραψα τα συνοδευτικά κείμενα του, αλλά επειδή θεωρώ κανονική τόλμη να μπαίνουν σε cd -προσφορά, πειραματικά κομμάτια όπως Το Παιδί και οι Ληστές από την πολύ ιδιαίτερη Μουσική Δωματίων της ερμηνεύτριας και συνθέτριας! Στο ίδιο cd, η Σαβίνα τραγουδάει διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια από τους τέσσερις πρώτους δίσκους της με τους Primavera en Salonico, ένα νανούρισμα από τη Μυτιλήνη (από τα Νανουρίσματα του 1985 σε διασκευή του Νίκου Κυπουργού), κομμάτια από τις προσωπικές δουλειές της Rosa das Rosas και Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;, καθώς και από τη Λιλιπούπολη, το Σαμποτάζ και τον Καρυωτάκη της Λένας Πλάτωνος. Τέλος, αφού ξεσκόνισα το αρχείο μου, με την άδεια της Σαβίνας, πρόσθεσα στο cd της ένα αναγεννησιακό τραγούδι του John Dowland από τα 1984, με τον Κώστα Γρηγορέα να τη συνοδεύει στην κιθάρα. Φωνή αγγέλου σε ένα ηχητικό ντοκουμέντο- κέντημα!

Το premium cd της μεγάλης Billie Holiday επιμελήθηκε ο, ειδικευμένος στη world music, Μιχάλης Πολυχρόνης. Το σπαραξικάρδιο Strange fruit της Billie ήρθε και με βρήκε τούτες τις μέρες που τελειώνω μια γλαφυρή βιογραφία της, δοσμένη προ εβδομάδων κι αυτή με την εφημερίδα Το Βήμα. Τι άλλο να πει κανείς για μια τέτοια τραγουδίστρια, απλώς respect!
Μπορεί να πει όμως για τον Χρόνη Αηδονίδη, που αισίως έκλεισε τα ογδόντα του- ζωή να' χει- και αποφάσισε να πει το οριστικό αντίο στη μουσική και το τραγούδι της χώρας που τον γέννησε και που τόσο λάτρεψε! Ο Σωτήρης Μπέκας, έτερος συνάδελφος, ειδικευμένος στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, επιμελήθηκε το τρίτο premium cd του διφώνου- αφιέρωμα στον Αηδονίδη με τίτλο Ο δάσκαλος της Παράδοσης. Κομμάτια από τη μικρασιατική, τη θρακιώτικη και την εκκλησιαστική παράδοση, ερμηνευμένα από μία αντρική φωνή πραγματικού αηδονιού!
Στο μεταξύ, εδώ (http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=96859) μπορείτε να βρείτε τον Στέλιο Βαμβακάρη και το cd Νιρβάνα στο Ντιβάνι του Δισκαναλυτή με τη Λένα Πλάτωνος & τον bosko στη Βιβλιοθήκη της σημερινής Ελευθεροτυπίας.

6 σχόλια:

logia είπε...

καλέ θα το πάρουμε το περιοδικό...
θα το παίρναμε και χωρίς διαφήμιση...

έλα πλάκα σου κάνω, μη στραβώσεις, καλά κάνεις και κάνεις την αναφορά σου στο περιοδικό, όσα γράφεις είναι πολύ δελεαστικά και για τις συνεντεύξεις και για τις μουσικές...
αξιόλογη δουλεια!!!
μπορώ από δω να δώσω συγχαρητήρια γισ τη δουλειά σας;

την καλημέρα μου
και καλό Σ/Κ

Αγνή Φάλτσα είπε...

Μποσκίτο σε λατρεύω για όσα μας γνωρίζεις. Είσαι ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών μουσικών και άλλων. Το μπλογκ σου είναι το κόσμημα της μικρής μας σφαίρας. :-))

BOSKO είπε...

logia...
γιατί να στραβώσω, ρε συ;
έχεις ακούσει που λένε "παίνεψε το σπίτι σου";
ίσα- ίσα που η ύλη και οι προσφορές είναι πολύ καλές κάθε φορά, χωρίς να παραβλέπω το γεγονός της τσιμπημένης τιμής.
σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

BOSKO είπε...

Αγνή Φάλτσα...
πάντα υπερβολική η Αγνούλα Φάλτσα, αλλά την ευχαριστώ για τα θετικά vibes!

crispy είπε...

τριπλέτα φωτιά!

BOSKO είπε...

crispy...
nice!