Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΑΣ VS ΜΟΝΙΚΑ

Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις κι εδώ και δύο 24ωρα όλα τα social media ξεσκίζουν κανονικά τον ποιητή Γιώργο Χρονά, πιθανώς με τον ίδιο τρόπο που ο ίδιος ξέσκισε στο τελευταίο τεύχος της Οδού Πανός την τραγουδοποιό Μόνικα. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για το τι συνέβη και θα αρκεστώ στο να παραθέσω κάποια links από το διαδίκτυο που έχουν σπάσει τελευταία κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας. Ούτε μπορώ να πιστέψω πως ο εκδότης της LIFO, Στάθης Τσαγκαρουσιάνος, υποκίνησε κατά βάθος όλο αυτό το ξεκατίνιασμα από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του. Αντίθετα, νομίζω πως ο ίδιος δεν είχε ιδέα που τα σαΐνια του βρήκαν ένα ωραιότατο θέμα για να εξασφαλίσουν μερικές χιλιάδες κλικ παραπάνω. 
Μου ασκήθηκε και μένα κριτική διότι δεν προστάτευσα τον φίλο μου και συνεργάτη μου. Αυτά είναι βλακείες! Σιγά τώρα ο Χρονάς πού'ναι 40 χρόνια στο κουρμπέτι μην είχε ανάγκη της δικής μου προστασίας. Αυτό που έχω να καταθέσω είναι πως όταν πρωτοέπιασα στα χέρια μου το τεύχος της Οδού Πανός κι είδα το κομμάτι για τη Μόνικα και ''τη μπόχα στα σκέλια της'', είπα του Χρονά να είναι έτοιμος ακόμη και για μήνυση. Γελιόμουν οικτρά, πλέον δεν παίζουν μηνύσεις και οι μεγαλύτερες δίκες γίνονται στο διαδίκτυο με μάρτυρες δίχως πρόσωπο κιόλας. Χθες βράδυ που είχα την ευκαιρία να συμφάγω με τον Χρονά, κατάλαβα πως αν και δε χρησιμοποιεί ο ίδιος facebook - ακόμη με πένα γράφει - ήταν απόλυτα ενημερωμένος για τα μπινελίκια που του έσυραν γνωστοί και άγνωστοι, από απλούς πολίτες μέχρι μεγαλοδημοσιογράφους. Επέμεινε στην πυθαγόρεια, όπως τη χαρακτήρισε, στάση του να επαινεί την καθαρότητα του καλλιτέχνη και να κατακεραυνώνει δημόσια την απλυσιά. Είπε επίσης πως όποιος άλλος καλλιτέχνης και να καθόταν δίπλα του, ακόμη και ο σπουδαιότερος διεθνώς να ήταν, έτσι και μύριζε, πάλι θα έβγαινε να το πει. Μπορώ να τον καταλάβω, την αντίδραση του αυτή εννοώ: όταν κάποιος βάλλεται από παντού, όντας εκρηκτική προσωπικότητα, δεν μαζεύεται, αλλά αντίθετα ξεσπαθώνει, θυμώνει και τα βάζει με εχθρούς και φίλους. Δηλώνω πολύ στενοχωρημένος για ότι έγινε κι αυτή είναι η αιτία που αποχωρώ από το facebook οριστικά, τώρα που έκλεισε και ο κύκλος της ταινίας μου και δεν έχω άλλη ανάγκη επικοινωνίας της. Κλείνοντας το θέμα, θα πω και κάτι που δεν είδα πουθενά να δημοσιεύεται: το κείμενο του Γιώργου Χρονά για τη Μόνικα μπήκε στα Ποντικοφάρμακα της Οδού Πανός, τη στήλη...θαψίματος με την πιο υψηλή αναγνωσιμότητα, την οποία μάλιστα υπογράφει ο ίδιος ως Γιώργος Ζωτάλης. Το λέω αυτό, διότι χθες ο Χρονάς μού είπε χαρακτηριστικά: Ποτέ δεν θα υπέγραφα ένα τέτοιο κείμενο ως Γιώργος Χρονάς...
Τέλος πάντων, παραθέτω τα links του κακού χαμού και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του, να γελάσει ή να ξεράσει με το σχόλιο του ποιητή για την τραγουδοποιό, όπως και με τα δεκάδες σχόλια του κανιβαλιστικού κοινού τους στην ιντερνετική αρένα: 
http://www.lifo.gr/guests/viral/37837 (το κομμάτι στη διαδικτυακή έκδοση της LIFO που άναψε τα αίματα)
http://dexiextrem.blogspot.gr/2013/04/blog-post_855.html (η απάντηση του Γιώργου Χρονά εν είδει προσωπικής αντιπαράθεσης με τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο)
http://www.e-tetradio.gr/ar8923el_giatimytitoygiwrgoyxrona.html (η απάντηση της δημοσιογράφου Ναταλί Χατζηαντωνίου στον Γιώργο Χρονά από το e-tetradio) 
http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/37926?comments_page=2&comments_order=o#comments (η ανταπάντηση του Άρη Δημοκίδη από την ηλεκτρονική LIFO στην επιστολή του Γιώργου Χρονά)

* λόγω της τρέχουσας επικαιρότητας, το post - review από την προβολή του ντοκιμαντέρ για την Κατερίνα Γώγου στο Λουξεμβούργο μετατίθεται χρονικά.

11 σχόλια:

τ2φ είπε...

Πάντως η επίθεση του Χρονά προς την Μόνικα ήταν μια γροθιά στο μαχαίρι!Θέλει κότσια για να τα βάλεις με τέτοια καλλιτεχνικά μεγαθήρια.

mahler76 είπε...

Πόσο γελοίοι είναι οι κουλτουριάριδες όταν ξεκατινιάζονται. Και κυρίως όταν το κάνουν σε κουραδοέντυπα τύπου Lifo.

BOSKO είπε...

τ2φ...
ειρωνικά το λες; όχι για το ''καλλιτεχνικά μεγαθήρια'', αλλά εννοώ το πως εσύ εξέλαβες το αρχικό σχόλιο του Χρονά, το οποίο προκάλεσε τον πανικό...

BOSKO είπε...

mahler76...
η LIFO απλά έκανε αναπαραγωγή του επίμαχου άρθρου του Ζωτάλη/Χρονά από την Οδό Πανός. Κι αν δε γινόταν αυτό, δε νομίζω να ασχολιόταν άλλος κανείς με τέτοιο μένος τουλάχιστον.

τ2φ είπε...

Πολλοί κάνουν σχόλια,σε διάφορα μέσα,η διαφορά είναι οτι στην Ελλάδα φτάνει να σε λένε Χρονά για να γίνει ένα αστείο και παιδικό σχόλιο μεγάλο θέμα στους κακιτεχνικούς κύκλους.Δεν μου λέει τίποτα,ούτε πλάκα έχει,πολύ κακό για το τίποτα.

BOSKO είπε...

τ2φ...
μα είναι λογικό όταν ένα δημόσιο πρόσωπο καταφέρεται εναντίον ενός άλλου δημοσίου προσώπου ν' ακούσει τα όποια σχολιανά του.
απορώ πως αποδίδεις ''ελληνικότητα'' μόνο στο φαινόμενο...

τ2φ είπε...

Ελλάδα γιατί τέτοια βλαχιά μόνο στην Ελλάδα συναντάς.

BOSKO είπε...

τ2φ...
καλά, άμα με το καλό πας Λόντον, ρίξε και μια ματιά στα εκεί gossip έντυπα να δεις τι γίνεται.
κι ευτυχώς που εδώ υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι που ακόμη δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με το θέμα.

τ2φ είπε...

Στην Ελλάδα όμως ζω,τουλάχιστον προς το παρόν και ξέρω πολύ καλά την βλαχιά της,όταν γνωρίσω και την Αγγλική το ίδιο θα πω.Δεν έχω κανένα κόλλημα με την Ελλάδα,σε όλες τις χώρες γελίοι υπάρχουν και θα υπάρχουν.Κανονικά κανείς δεν έπρεπε να ασχοληθεί.Πέντε σειρές όλες κ όλες στην οδός πανός τέτοιο νταβαντούρι;Και ποιός είναι ο Χρονάς και ποιά είναι η Μόνικά και οι Πάολες και οι Δημοκίδηδες και όλοι αυτοί τέλος πάντων;Στα παπάρια μας,χαβαλές να γίνετε.

BOSKO είπε...

τ2φ...
δεν είναι και στα παπάρια μας απολύτως.
η μηδενιστική λογική δεν οδηγεί αναγκαστικά κάπου θετικά.
ο Χρονάς είναι ποιητής με ιστορία, η Μόνικα μια πολύ επιτυχημένη μουσικός, η Πάολα μια ακτιβίστρια τρανσέξουαλ και ο Δημοκίδης ένας γραφιάς του διαδικτύου.
Sorry, αλλά δε μπορώ να τους βάλω όλους στο ίδιο τσουβάλι.

τ2φ είπε...

Καλά,ας τους βάλουμε τον καθένα στο δικό του τσουβάλι.