Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

review-μιας-πρόβας-με-την-Εύα-Κουμαριανού

Άλλη μια πρόβα είχαμε χθες στο σπίτι μου για το θεατρικό έργο ''Την λένε Εύα''. Αυτή τη φορά μόνο με την Κουμαριανού, τον Απόλλωνα και τον Θρασύβουλο. Η καλύτερη μου είναι να μαγειρεύω για όλους και να τρώμε παρέα. Από τότε που μπήκαμε για τα καλά στην κρίση, κόψαμε οι φίλοι να πηγαίνουμε ο ένας στο σπίτι του άλλου. Που λεφτά για βενζίνες άμα ο ένας μένει στην Κηφισιά κι ο άλλος στον Πειραιά, λόγου χάριν...Που λεφτά, επίσης, για σούπερ-μάρκετ και μαγειρέματα...Ευτυχώς δηλαδή που τώρα, με αφορμή την παράσταση, ξαναδέχομαι κόσμο στο χώρο μου και περνάμε το χρόνο μας ζεστά, οικογενειακά και αγαπησιάρικα.
Για την Εύα που μου έλεγε τις προάλλες πόσο της αρέσουν οι πατάτες, έφτιαξα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο. Κι επειδή της αρέσουν και τα καυτερά, έβαλα στον κιμά ασιατικά βαριά μπαχαρικά. Την παρατηρώ, τρώει λίγο κάθε φορά, προσέχοντας τη σιλουέτα της. Της φρατζόλας με το ψωμί, παρόλα αυτά, της δίνει και καταλαβαίνει.
Πρόβα σαφώς και γίνεται, αν και περνάει πολλή ώρα με ιστορίες της Εύας. Ιστορίες άλλοτε κωμικές και άλλοτε δραματικές, σαν το έργο που πάμε να κάνουμε, βγαλμένες μέσα από έναν πολυτάραχο και ενδιαφέροντα βίο! Είχε δίκιο όταν είπε προχθές η Λιάνα πως όλοι μας είμαστε του νηπιαγωγείου, ενώ η Εύα είναι του Πανεπιστημίου. ''Καλέ, άντε, εγώ δεν τα καταλαβαίνω αυτά'' έκανε η Εύα με τον τρόπο της. Και συνέχισε: ''Φοβάμαι μην πουν οι περισσότεροι πώς αυτοί, εσείς δηλαδή, πήγατε και μπλέξατε με μια τραβεστί που έβγαινε κι έλεγε μαλακίες στην τηλεόραση, λες και δε μπορώ να είμαι και να κάνω και κάτι διαφορετικό''...''Δεν πα'να λένε; Ασ' τους να λένε'' της είπαμε κι εμείς. ''Εδώ είμαστε και θα σε προστατεύσουμε''!
Εμένα ειλικρινά όχι δεν με πειράζει καθόλου που ασχολούμαι με την αξιολάτρευτη Εύα, μα αντιθέτως δεν έχω εισπράξει και κανένα αρνητικό σχόλιο μέχρι στιγμής. Και να εισέπραττα, βέβαια, στ' αρχίδια μου τους γράφω όλους! Γουστάρω τόσο πολύ αυτό που συμβαίνει, χαίρομαι με τη χαρά της Εύας κι επιπλέον είμαστε σίγουροι όλοι πως θα σκίσουμε! Τις διαφορές μεταξύ της κατασκευής μίας ταινίας και της προετοιμασίας μίας θεατρικής παράστασης, θα τις αναλύσω σε ένα άλλο post, by the way.
Κατά τ' άλλα, ο Απόλλωνας ως παραγωγός είναι άψογος! Τό'χει πάρει τόσο πολύ πάνω του, που είναι σχεδόν συγκινητικό να τον βλέπεις να κάνει τα πάντα για να γίνει καλά η δουλειά και να μη μείνουν παραπονεμένοι οι συνεργάτες μας. Εκτός από τα κατασκευαστικά του ντεκόρ, που επιμελείται η σκηνογράφος μας η Κική, πλήρωσε από τώρα τον Θρασύβουλο για όλο το τρέξιμο του. Εντάξει, ένα μικροποσό, που ο πιτσιρικάς βέβαια εκτίμησε δεόντως για όλο το τρέξιμο του, τα πήγαινε - έλα στο σπίτι της Εύας μέχρι να μάθει τα λόγια της, αλλά και τη δραστηριότητα του ως βοηθός και της Κικής (Της Καλών Τεχνών γαρ ο Θρασύβουλος). Σαν ηθοποιός, τέλος, ο Απόλλωνας είναι έμπειρος και δεν έχω άγχος που ακόμη δεν έχει μάθει καλά τα σημεία που παρεμβαίνει στον μονόλογο της Εύας. Αύριο θα μεταφερθούμε στις Κούκλες, όπου θα παρακολουθήσει την πρόβα ο συνθέτης μας, ο ταλαντούχος τζαζίστας Στέφανος Χυτήρης. Και με το έμπα του 2016, στις πρόβες θα μας συντροφεύει και ο ηθοποιός - τενόρος Αναστάσιος Στέλλας με τον μικρό, αλλά πολύ χαρακτηριστικό του ρόλο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: