Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

μ'έναν-τρόπο-μυστικό-μουσικό-ποιητικό-και-εικαστικό-της-τατιάνας-ζωγράφου






Η συνθέτρια και παιδαγωγός Τατιάνα Ζωγράφου έχει καταθέσει ήδη τα διαπιστευτήρια της στην εγχώρια έντεχνη μουσική μέσα από αρκετούς κύκλους παιδικών και όχι μόνο τραγουδιών, στους οποίους μάλιστα συμμετείχαν οι κορυφαίοι των Ελλήνων ερμηνευτών (Μ. Φαραντούρη, Δ. Σαββόπουλος, Ν. Βενετσάνου, Η. Λιούγκος, Β. Γερμανός, Κ. Θωμαΐδης, Δ. Ζερβουδάκης κ.α.), όποτε βέβαια δεν ερμήνευε η ίδια το υλικό της. Δύο είναι τα χαρακτηριστικά της δημιουργού Ζωγράφου: η σταθερή σχέση της με την λογοτεχνία και την ποίηση, καθώς και η δυνατή μελωδική της φλέβα, βασισμένη εν πολλοίς στις εύλογες χατζιδακικές και λιλιπουπολίτικες επιρροές της - οι δεύτερες περισσότερο στα παιδικά τραγούδια της. Στην τωρινή κυκλοφορία των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο έχουμε ένα πολυτελές βιβλίο - αναλόγιο, μέσα στο οποίο περιέχονται το cd με τα 17 καινούργια τραγούδια της, οι στίχοι της, όπως και οι ζωγραφιές του εικαστικού Χρήστου Κεχαγιόγλου. Κι εδώ δηλαδή λαμβάνουμε εκ μέρους της Ζωγράφου μία θεμιτή απόπειρα παντρέματος της μουσικής, της εικαστικής και της ποιητικής τέχνης - κάτι διόλου αμελητέο στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε με τη δισκογραφία να ψυχορραγεί και τη θέση του εκάστοτε δημιουργού πολύ δύσκολη σε ότι αφορά την επικοινωνία του έργου του.

Μ' έναν τρόπο μυστικό ονομάζεται λοιπόν η καινούργια εργασία της, μυστικό και αποκαλυπτόμενο ταυτόχρονα από τους δικούς της στίχους ή του Κεχαγιόγλου, αλλά και των ποιητών Ιουλίτας Ηλιοπούλου, Μαργαρίτας Μπακοπούλου, Γιώργου Χρονά, Σταμάτη Δαγδελένη, Δημήτρη Κοσμόπουλου, Σπύρου Βλέτσα και Κώστα Καρτελιά. Γνωρίζω τα τραγούδια αυτά της Τατιάνας Ζωγράφου εν τη γενέσει τους, μα σήμερα, που τα ακούω τελειωμένα, με την εξαιρετική ενορχήστρωση του Κώστα Βόμβολου και τη συμβολή μουσικών, σαν τον Θοδωρή Ρέλλο στο σοπράνο σαξόφωνο, τον Κυριάκο Γκουβέντα στο βιολί, τον Βαγγέλη Ζωγράφο στο κοντραμπάσο και τον Πάνο Κανελλόπουλο στο μαντολίνο, μπορώ να πω ότι, αν μη τι άλλο, προωθούν τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ακροατή με την αμιγώς ελληνική έντεχνη μουσική, έτσι όπως τη γνωρίσαμε μέσα στα χρόνια από τους μεγάλους συνθέτες. Όσο και αν το υλικό της φλερτάρει περισσότερο από κάθε άλλη φορά με το λαϊκό τραγούδι, δεν μπορεί παρά να συστήσει και τώρα μια παραμυθένια ατμόσφαιρα αλλοτινών εποχών στο μεταίχμιο του πεπερασμένου με το σύγχρονο - να το πω αλλιώς, ακόμη υπάρχουν άνθρωποι σ' αυτούς τους "φτωχούς ξένους τόπους", που δύνανται να συγκινηθούν από τους στίχους του Χρονά, οι οποίοι μιλάνε για τον αγώνα δύο γκαρσονιών στην αγορά, μακρυά από το χωριό και τη μάνα τους. Παρεμπιπτόντως, το τραγούδι Δυο γκαρσόνια είμαστε που ανοίγει το cd και που ερμηνεύει δωρικά ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ανήκει στις καλύτερες στιγμές του έργου! Οι άλλες που θα ξεχώριζα είναι το Γυρνάς, ένα ωραιότατο ζεϊμπέκικο επίσης σε στίχους του Χρονά με τη φωνή της Σοφίας Παπάζογλου, τα Πρόσωπα σε ποίηση Μαργαρίτας Μπακοπούλου με την ερμηνεία της δημιουργού, το Σαν παλιό λαϊκό με τον Αργύρη Μπακιρτζή σε στίχους Σταμάτη Δαγδελένη (συνδράμει και ο Χρήστος Νικολόπουλος με το μπουζούκι του στην εισαγωγή) και το εξόδιο αγγλόφωνο It is always August - το τρίτο τραγούδι σε ποίηση Χρονά - που ερμηνεύει ο Κώστας Βόμβολος. Τραγουδούν ακόμη η Δάφνη Πανουργιά, ο Τάσος Αποστόλου και η Ειρήνη Δερέμπεη.

* η φωτογραφία της συνθέτριας Τατιάνας Ζωγράφου με τον ποιητή-εκδότη Γιώργο Χρονά αποσπάστηκε από το blog www.panagiotisandriopoulos.blogspot.com

8 σχόλια:

ΧΡΙΣΤΙΝΑ είπε...

Εκπληκτική δουλειά. Ήμουν και στις δύο παρουσιάσεις:)

BOSKO είπε...

ΧΡΙΣΤΙΝΑ...
εγώ πάλι δεν τα κατάφερα.
πιστεύω να είμαι όμως στο Ίδρυμα Κακογιάννη.
εσύ καλά είσαι; :-)

ΧΡΙΣΤΙΝΑ είπε...

θα γίνει κι άλλη; Να τα λες αυτά! Καλά μια χαρά! Ελπίζω να τα πούμε κι από κοντά κάποια στιγμή

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
BOSKO είπε...

ΧΡΙΣΤΙΝΑ...
ναι, θα γίνει μεγάλη συναυλία της Ζωγράφου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 18 του μήνα με 10 ευρώ εισιτήριο!
ή θα τα πούμε σύντομα ή θα έρθεις μια και καλή στην πρώτη προβολή της Γώγου :-)

BOSKO είπε...

KOSTAS...
φίλε, δεν μου αρέσει η Αλεξίου.
τη σέβομαι, αλλά μέχρι εκεί.
κι απ' τα παλιά της, τότε που αντικειμενικά είχε φωνάρα, ελάχιστα πράγματα ακούγονται σήμερα.

Unknown είπε...

Δηλαδή τα τσιλικα,τα τραγουδια των Λοιζου,Μικρουτσικου,Νικολακοπουλου,Νικολοπουλου,Βαρδη δεν τα χεις σε υποληψη??Εισαι πολυ αυστηρος ρε γαμωτο.

BOSKO είπε...

KOSTAS...
όχι, ρε συ KOSTAS, please δηλαδή, από τα "Τσίλικα" προτιμώ τους Red Hot Chilli Peppers, τι να κάνουμε τώρα δηλαδή;