Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

R.I.P. ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΒΙΛΙΚΑΣ (1942 - 2012)

Άδικος ο θάνατος του ηθοποιού Βασίλη Τσιβιλίκα σήμερα το πρωί από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Έφυγε ξαφνικά σε ηλικία 70 ετών και επί των επάλξεων, που λένε. Είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1942 και στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 κατέβηκε στην Αθήνα με σκοπό ν' ασχοληθεί με την υποκριτική. Έκανε το θεατρικό ντεμπούτο του το 1965, κατόπιν σπουδών στη σχολή υποκριτικής του Πέλλου Κατσέλη, αλλά και απόρριψης του από την ομάδα του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Ωστόσο, το 1968 ο ίδιος ο Κουν τον κάλεσε στο Θέατρο Τέχνης για να περάσει εν συνεχεία στον κινηματογράφο και στην επιθεώρηση, όπου και καθιερώθηκε σε κωμικούς ρόλους καθ' όλη την επόμενη δεκαετία. 
Η θεία μου η χίπισσα το 1970 ήταν η πρώτη εμφάνιση του στον κινηματογράφο και παρ' όλο που κατά υποκειμενική εκτίμηση ο συνάδελφος του, Μανώλης Δεστούνης, είχε υποδυθεί πολλές περισσότερες φορές το παιδί των λουλουδιών, ήταν τέτοια η απήχηση της εν λόγω ταινίας του Αλέκου Σακελλάριου ώστε σήμερα να θεωρείται ο Τσιβιλίκας σαν τον υπ' αριθμόν 1 Χίπη του ελληνικού εμπορικού σινεμά. 
Αν και η ταινία ήταν άθλια από νοηματικής άποψης - επρόκειτο για ακόμη μία δεξιά προπαγάνδα του Σακελλάριου και της Βλαχοπούλου που εν μέρει ξεφτίλιζε το αντιπολεμικό και το χίπικο κίνημα -, ο Τσιβιλίκας "έγραψε" πραγματικά ως μακρυμάλλης πλουμιστός χίπης που το σκάει με τη Νόρα Βαλσάμη για τα Μάταλα μέχρι που τους ανακαλύπτουν οι γονείς τους, συνοδεία του Μπάρκουλη, και γίνεται το σώσε! Ομολογουμένως, ήταν πολύ συμπαθής ως ηθοποιός και ως άνθρωπος ο Τσιβιλίκας, ενώ σε όλες τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση, ακόμη και σε εκπομπές τύπου πάνελ, χαρακτηριζόταν από την τόλμη των λόγων του και κυρίως αξιοπρέπεια. Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. 

7 σχόλια:

Seven Film Gallery είπε...

Λυπαμαι για τον ανθρωπο. Ειναι κριμα να φευγουν ετσι οι ανθρωποι. Το μοναδικο που κρατω ειναι καποιες ενδιαφερουσες συζητησεις σε μια παλια εκπομπη της ΕΤ με τον Φερρη και τον Πλέσσα, αν θυμαμαι καλα.

Unknown είπε...

απο την εμφανιση του Τσιβιλικα ως Μυρινα στη Λυσιστρατη του Καλοκαιριου
http://www.youtube.com/watch?v=GtYKzYm4kVo&feature=share

Nikatsu είπε...

Ωραίες ταινίες, χουντικά φτιαγμένες...

BOSKO είπε...

Seven Film Gallery...
συμφωνώ, διότι ακούστηκαν και υπερβολές του τύπου "ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός" κλπ. Συμπαθής ήταν ο μακαρίτης, καλός ηθοποιός σε ότι έκανε και κρίμα κι άδικο όπως έφυγε.

BOSKO είπε...

KOSTAS...
hi, link-man!

BOSKO είπε...

Nikatsu...
έτσι ακριβώς:-)

Kostas L.A. είπε...

κριμα πραγματικα..
μου ηταν ιδιαιτερα συμπαθης σαν προσωπικοτητα!!
ακομα πιο κριμα επειδη ειχε ακομα πολλη ενεργεια και διαθεση να προσφερει,οπως εδειχνε ..