Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ελληνικά-μουσεία-ή-μπάτε-σκύλοι-αλέστε

Οπλισμένοι με βαριοπούλες και καλάσνικοφ μπήκαν χθες το πρωί οι κακοποιοί μεσ' στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και αφού έδεσαν και φίμωσαν την υπάλληλο αφαίρεσαν σαν κύριοι 68 συνολικά εκθέματα ανυπολόγιστης αξίας. Η αποθέωση της ξεφτίλας, ένα μήνα και κάτι μετά την κλοπή του πίνακα του Πικάσο από την Εθνική μας Πινακοθήκη. Τι κι αν ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, υπέβαλλε αμέσως την παραίτηση του; Πιο πολύ η κίνηση του φανερώνει ένα νέο πολιτικό, σαφώς όχι τόσο αλλοτριωμένο όσο οι συνάδελφοι του, ο οποίος έψαχνε αφορμή για να την κάνει απ' αυτή την επαίσχυντη κυβέρνηση - εμένα αυτή ειν' η γνώμη μου. Μπορεί ο διασυρμός της χώρας παγκοσμίως να συνεχίζεται και οι ξένοι να κουνάνε το κεφάλι ειρωνικά ή να μονολογούν για την Ελλάδα το αντίστοιχο του Μπάτε σκύλοι αλέστε στη γλώσσα τους, ως εκ τούτου όμως καλύτερα θα είναι να πάψουν οι φωνές υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα. Κι ας μας ανήκουν! Κανείς άλλωστε στον κόσμο δεν πιστεύει πως τα Μάρμαρα είναι...εγγλέζικα. Άσ' τα εκεί, λοιπόν, να θαυμάζουν οι ξένοι απ' όλο τον κόσμο το ελληνικό κάλλος, διότι εδώ δε θα ήταν διόλου απίθανο να τα φυγαδεύσουν τίποτα αετονύχηδες μέρα μεσημέρι σε καμιόνι μεσ' στη λεωφόρο Συγγρού! Και τώρα διαβάστε τις δηλώσεις τριών καλλιτεχνών για το θέμα, όπως δημοσιεύθηκαν στο σημερινό ΕΘΝΟΣ του Σαββάτου:     
Δύο λέξεις μόνο: Πρόλαβαν την Τρόικα.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ, συγγραφέας
Η λεηλασία στην Ολυμπία βαθαίνει την εθνική μας κατάθλιψη και επιτείνει την αναξιοπιστία μας διεθνώς. Για να μπαίνει στο μυαλό του κλέφτη ότι μπορεί πια να κλέψει ακόμη και την Ολυμπία θα πει πως δεν μας μένει τίποτε. Κοιμόμαστε. Και κοιμώμενοι βλέπουμε τους εφιάλτες που μας γέννησε ο ίδιος ο τρόπος ζωής μας. Καιρός να ξυπνήσουμε και να τους αντιμετωπίσουμε αυτούς τους εφιάλτες. Σαν Έλληνες και όχι σαν συρφετός. Καιρός να σκεφτούμε περισσότερο πριν τα καταστρέψουμε όλα με τα ίδια μας τα χέρια.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, τραγουδοποιός
Βρίσκω φοβερό αυτό που συνέβη στην Αρχαία Ολυμπία. Είναι ένα εξαιρετικά άσχημο περιστατικό ειδικά κάτω από τις δυσμενείς πολιτικά συνθήκες που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα. Και αναρωτιέμαι ποιος μπορεί να έκανε κάτι τέτοιο. Ομολογώ μάλιστα ότι μου περνάει από το μυαλό μήπως ήταν ένα στημένο χτύπημα. Γιατί όταν κάποιος είναι πληγωμένος, είναι ακόμη πιο εύκολο να τον χτυπήσεις.
ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ, συνθέτρια

Άντε, βοήθεια μας, και του χρόνου νά'μαστε καλά στο Μουσείο της Ακρόπολης... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: