Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ο-συγκεκριμένος-άνθρωπος-της-κατερίνας-γώγου-&-του-παντελή-θεοχαρίδη

Με το τραγούδι αυτό του Παντελή Θεοχαρίδη σε ποίηση Κατερίνας Γώγου το αναμενόμενο πολυσυμμετοχικό cd "Πάνω-κάτω η Πατησίων" αυτομάτως αποκτά και μία πρωτιά: την πρώτη απόπειρα μελοποίησης, σύνθεσης μουσικής δηλαδή βασισμένη σε ποιητικό λόγο, του ερμηνευτή από τη Θεσσαλονίκη. Πριν από μερικούς μήνες, μιλώντας με τον Θεοχαρίδη για το ντοκιμαντέρ της Γώγου, με ενημέρωσε πως, όντας λάτρης της ποίησης της, είχε φτιάξει κάτι αποκλειστικό δικό του. Ομολογώ πως είχα τις επιφυλάξεις μου. Αφενός γνώριζα την έντιμη στάση του καλλιτέχνη να υπηρετεί εδώ και χρόνια το καλό τραγούδι, συνεργαζόμενος μάλιστα με κορυφαίους δημιουργούς, αφετέρου όμως δεν είναι πάντα εύκολο για έναν τραγουδιστή να προκύπτει και συνθέτης ή έστω τραγουδοποιός - φυσικά ο Παντελής Θεοχαρίδης δεν ήταν ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος. Όταν μου έστειλε το τραγούδι του, πραγματικά ενθουσιάστηκα και σκέφτηκα ότι εκτός του ντοκιμαντέρ, καλό θα ήταν να ενταχθεί και στο cd που επιμελούνται ο Γιώργος Κορδέλλας και ο Άγγελος Σφακιανάκης. Αμέσως μετά, τον ενθουσιασμό μου συμμερίστηκαν τόσο ο Κορδέλλας, όσο και ο Σφακιανάκης κι έτσι σήμερα σας παραδίδουμε μελοποιημένο τον Συγκεκριμένο άνθρωπο της Κατερίνας Γώγου. Ο Παντελής έγραψε - που λένε - κυριολεκτικά! Μία θλιμμένη μπαλάντα με τα πένθιμα χάλκινα και το βιολί στην ενορχήστρωση να σχολιάζουν τον Αόριστο Θάνατο, στον οποίο καταδίκασε τον Συγκεκριμένο Άνθρωπο η Συγκεκριμένη Κοινωνία. Το τραγούδι αυτό μαζί με τα άλλα δύο της Μαρίζας Κωχ και του λόλεκ, θα είναι τα τρία συνολικά μελοποιημένα ποιήματα της Γώγου που θα ακούγονται μεσ' στο ντοκιμαντέρ. Την υπόλοιπη μουσική, instrumental και ηλεκτροακουστική ως επί το πλείστον, συνθέτει αυτόν τον καιρό ο Κωνσταντίνος Τσιώλης με το συγκρότημα Τεφλόν.

9 σχόλια:

a spoonful of inspiration είπε...

σχόλια;;
σχόλια λοιπόν:
ΤΕΛΕΙΑ-Α-Α-ΑΑΑ!
;-p

ΧΡΙΣΤΙΝΑ είπε...

εξαιρετικό!

Leonidas Maridakis είπε...

Αυτό το τραγούδι είναι πραγματικά υπέροχο! Εύχομαι από καρδιάς καλοτάξιδο το cd "Πάνω-κάτω η Πατησίων", λ.

BOSKO είπε...

Να είστε καλά για τα σχόλια σας. Πραγματικά, πρόκειται για ένα καλό τραγούδι μεσ' στην απλότητα του!

llll είπε...

Πραγματικά ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή με την ποίηση του περιθωρίου και το ότι όλοι την βρίσκουν τόσο σοβαρή.Η διανόηση σε αυτόν τον τόπο είναι ανύπαρκτη και έχετε βάλει το χεράκι σας όλοι,Αίσχος!

BOSKO είπε...

Δημήτρης Τζαβέλας...
καλά, ΟΚ κ. Τζαβέλα, την επόμενη θα πω του Παντελή να μελοποιήσει Ντεριντά να τη βρεις κι εσύ!

llll είπε...

Καλά καλά εσείς κάνετε πλάκα ως συνήθως αλλά τα ελληνόπουλα διψάνε για το μεγάλο και το αληθινό όχι για αναρχικούς των Εξαρχείων.Κ.Δανάη μου που την είδατε την τελειότητα;Κ.Χριστίνα πού είναι το εξαιρετικό;Κ.αόρατε σαλπιγκτή(;) τι το υπέροχο έχει ένα 'ποίημα πόλης' που εξυμνεί έναν δρόμο;

a spoonful of inspiration είπε...

κύριε Τζαβέλα,
Beauty lies in the eyes of the beholder.
τόσο απλά.
όσο για το δρόμο, απορώ πώς δεν γνωρίζετε ότι αυτός έχει την κατάδική του ιστορία.

Θράσος είπε...

Υπέροχη ερμηνεία. Έχει μελωδικότητα, κάτι πολύ δύσκολο στην μελοποίηση αυτών των ποιημάτων που δεν ακολουθούν αυστηρή δομή.

Μπράβο στον Παντελή.

Μπόσκο, μη με βρίσεις αλλά τι γίνεται με εκείνο το δίσκο του που θα βγάζατε μαζί καθώς και με τα sountrack του Χατζιδάκι, ματαιώθηκαν;