Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

από-το-one-night-stand-του-αντώνη-σουσάμογλου-χθες-βράδυ-στον-ιανό

Ο νέος συνθέτης και μουσικός Αντώνης Σουσάμογλου, εξάρχων βιολιστής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ευτύχησε στο δεύτερο δίσκο του, που μόλις κυκλοφόρησε, να συνεργαστεί με εκλεκτούς ερμηνευτές: τη Δήμητρα Γαλάνη, την Έλλη Πασπαλά, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον Βασιλικό, τον Μανώλη Χατζημανώλη, τον Νίκο Κατικαρίδη και τον Φαίδονα Καλοτεράκη.  
Φυσικά στη χθεσινή παρουσίαση του cd στον Ιανό της Σταδίου δε μπόρεσαν να παρευρεθούν και να ερμηνεύσουν τα τραγούδια του όλοι οι προαναφερόμενοι. Μας αποζημίωσαν όμως και με το παραπάνω οι κυρίες Δήμητρα Γαλάνη και Έλλη Πασπαλά και οι κύριοι Μανώλης Χατζημανώλης και Νίκος Κατικαρίδης. 
Ούτε μεγάλη ορχήστρα υπήρχε, πράγμα που ενδεχομένως να υποβάθμισε τη δομή των τραγουδιών, έτσι όπως ηχογραφήθηκαν τουλάχιστον. Ο Γρηγόρης Σημαδόπουλος στο πιάνο, ωστόσο, σε σύμπραξη με τον συνθέτη στο βιολί έφτιαξαν ένα όμορφο παρεΐστικο κλίμα, συνοδεύοντας επαρκώς τους τραγουδιστές. 
Τον Σουσάμογλου προλόγισε ο νέος διευθυντής της Universal, λέγοντας πως τον πήγε "συστημένα" στην εταιρεία ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κι εκείνοι αμέσως ανταποκρίθηκαν. Μπράβο τους, πάντως, εκεί που αμφισβητούσαμε πλέον τέτοιες κινήσεις, μην πω ακόμη και την ύπαρξη δισκογραφικών στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Σουσάμογλου στη συνέχεια αναφέρθηκε στο υλικό του δίσκου που συγκέντρωσε εμπειρίες και μνήμες από τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις - Βερολίνο και Λονδίνο -, όπου έζησε ως σπουδαστής.   
One night stand, μας είπε, δε σημαίνει αναγκαστικά κάτι...πονηρό, αλλά τις στάσεις που κάνουν από πολιτεία σε πολιτεία οι περιοδεύοντες μουσικοί θίασοι. Νέο παιδί ο Αντώνης Σουσάμογλου, είχε εκδώσει το πρώτο cd του προ πενταετίας από το Polytropon της Θεσσαλονίκης με εξίσου ταξιδιάρικο κοσμοπολίτικο concept. Don't mind the gap λεγόταν εκείνο το άλμπουμ, το οποίο μου χάρισε χθες βράδυ και σκοπεύω να το ακούσω μεσ' στη μέρα. 
Η Δήμητρα Γαλάνη τραγούδησε πρώτη το Θα μ' αγαπάς, το κομμάτι που υπάρχει στο cd με τη φωνή της. Ερωτική μπαλάντα υψηλότατου επιπέδου, της οποίας τους στίχους δε δύναμαι να θυμηθώ αυτή τη στιγμή, μην έχοντας και το άλμπουμ στα χέρια μου - δυστυχώς η δημοσιογραφική διανομή του δρομολογείται για τις επόμενες μέρες. 
Αυτή που με εντυπωσίασε, όμως, ήταν η γενναιοδωρία της Γαλάνη. Δε χρειάζεται να ξαναπούμε πως η συγκεκριμένη ερμηνεύτρια είναι ίσως η μόνη με τέτοια ιστορία στον τόπο αυτό που έχει αποδείξει έμπρακτα τη στήριξη της σε νέους δημιουργούς. 
Αφού θυμήθηκε τον Τσαρούχη όταν έλεγε πως στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις, η Γαλάνη είπε πως ευτυχώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο στην περίπτωση του Σουσάμογλου, μια και ο ίδιος ήδη έχει μιλήσει με το σημαντικό έργο του!
Φίλος χρόνων από τη Θεσσαλονίκη, του συνθέτη, είναι και ο ερμηνευτής Μανώλης Χατζημανώλης που τραγουδάει δύο κομμάτια μεσ' στο cd, την Καζαμπλάνκα και το Καρναβάλι. Αυτά και όχι μόνο παρουσιάστηκαν χθες βράδυ με τη φωνή του.
Λίγο αργότερα η maira, με τον πιανίστα Σημαδόπουλο εν ώρα εργασίας,
απολάμβανε κι αυτή μαζί μας το κομμάτι της συμμετοχής του Νίκου Κατικαρίδη στην εκδήλωση. Μεγάλος τραγουδιστής ο Κατικαρίδης, από τις πιο ωραίες και γνήσιες soul φωνές που άκουσα τα τελευταία χρόνια!
Ακολούθησαν και ένα - δύο ντουέτα του Κατικαρίδη με τον Χατζημανώλη σε τραγούδια από τους δύο προσωπικούς δίσκους του Σουσάμογλου,
προτού στη σκηνή ανεβεί η Έλλη Πασπαλά και απογειώσει με την εξαίσια φωνή της το Σε χάνω, μία αντισυμβατική ερωτική μπαλάντα - αντισυμβατική και από την άποψη της συνθετικής δημιουργίας, αλλά και λόγω των στίχων, οι οποίοι θα χαρακτηρίζονταν ως ο απόλυτος χρωματισμός στην καθημερινότητα ενός ζευγαριού. Μπράβο στην Έλλη και στον συνθέτη, πραγματικά πολύ ωραίο τραγούδι! 
Θα το ξαναπώ: Πέραν του ότι παρακολουθήσαμε την παρουσίαση μίας καινούργιας καλής μουσικής εργασίας, σημασία είχε ότι κάτι πάλι μοιάζει να κινείται στο δισκογραφικό τοπίο. Μόνο ως παρηγοριά ακούγεται το γεγονός ότι μία πολυεθνική εταιρεία σαν τη Universal ανέλαβε την έκδοση του έργου ενός νέου Έλληνα συνθέτη σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Σε ότι αφορά, τέλος, το καμπαρέ, τη βρετανική pop των 60s και όλο το cinematic κλίμα που διαπερνάει το One night stand στο σύνολο του, συμφώνως με το δελτίο Τύπου, αυτό θα το διαπιστώσει κανείς - υποθέτω - ακούγοντας το μόνο. Γιατί η χθεσινή εκδήλωση, που εύλογα επισκιάστηκε από τη συμμετοχή καλλιτεχνών του διαμετρήματος της Γαλάνη και της Πασπαλά, έμεινε στην ουσία, διατήρησε μία λιτότητα καθ' όλη τη διάρκεια της και μας γνώρισε με τον καλύτερο τρόπο τον Αντώνη Σουσάμογλου και τα συγκινητικά τραγούδια του.   

2 σχόλια:

ασωτος γιος είπε...

πολύ χαίρομαι που γίνονται νέες δουλειες.
Όσο ήταν ανοιχτό το μετροπολις συχνά τα ψαχνα τα νέα cd , έτσι βρήκα και τον Μαραμη.
Πάει και το μετροπολις..

Unknown είπε...

Πριν απο την εκδηλωση αυτη η Γαλάνη εδωσε συνεντευξη στο ραδιο
http://www.youtube.com/watch?v=xFnom0KIvfM