Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

οι-τελευταίες-γενιές-των-κοριτσιών-των-ταμείων-και-οι-λυπημένες-μητέρες-στα-σούπερ-μάρκετ




Το τραγούδι Υπεραγορά Ι της Λένας Πλάτωνος γράφτηκε το 1991, για τον δίσκο Μη μου τους κύκλους τάρατε. Όταν κατατέθηκε στην Επιτροπή Λογοκρισίας - υπήρχε ακόμη τέτοια επιτροπή το ΄91 ως χουντικό κατάλοιπο -, η συνθέτρια ενημερώθηκε πως η Εκκλησία της Ελλάδας έκοψε το κομμάτι και συγκεκριμένα το σημείο, όπου η ίδια απαγγέλλει τη δική της αναρχική εκδοχή του Πιστεύω. Τηλεφώνησαν τότε αρκετοί δικηγόροι για να δηλώσουν τη στήριξη τους στην Πλάτωνος και να διαχωρίσουν τη θέση τους απ' αυτήν της Εκκλησίας. Η ζημιά όμως είχε γίνει...Ο δίσκος αποσύρθηκε και επανακυκλοφόρησε με την Υπεραγορά Ι ουσιαστικά μισή, δηλαδή χωρίς την απαγγελία της συνθέτριας. Επομένως, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον χρήστη του youtube, κάτοχο προφανώς μιας από τις πρώτες κόπιες του Μη μου τους κύκλους τάρατε, που ανάρτησε τη σπανιότατη πλέον λογοκριμένη εγγραφή του τραγουδιού! Ολόκληρο το άλμπουμ είχε παρουσιαστεί από τον ραδιοφωνικό σταθμό 902 Αριστερά στα FM σε μια εκπομπή του Νότη Μαυρουδή με καλεσμένη τη Λένα Πλάτωνος, η οποία και διάβασε στον αέρα τους κομμένους στίχους της πάνω στη μουσική της. Τόσο η εκπομπή, όσο και ειδικά η Υπεραγορά Ι, προκάλεσαν τις θερμότερες αντιδράσεις των ακροατών, με αποκορύφωμα το τηλεφώνημα ενός 95χρονου κομμουνιστή, ο οποίος ζήτησε να συναντήσει από κοντά τη δημιουργό αυτού του αντάρτικου μουσικού έπους! Όσο για τη συμμετοχή της λαϊκής τραγουδίστριας Κατερίνας Κούκα στην έναρξη του τραγουδιού, η Πλάτωνος την είχε γνωρίσει μέσω του στιχουργού Θόδωρου Ποάλα. Η ίδια θυμάται: Τον καιρό εκείνο ήθελα μία αλέγκρα εξωστρεφή ερμηνεύτρια που θα ερχόταν σε αντιδιαστολή με το δικό μου τραγούδισμα στο κομμάτι. Η Κούκα υπήρξε ιδανική κι ήμουν σίγουρη ότι λίγα χρόνια μετά θα γινόταν γνωστή πανελληνίως. Κι αν δεν κράτησε πολύ η επιτυχία της, εγώ ξέρω πόσο η Κατερίνα αδιαφορούσε εξ αρχής για καριέρα, δοσμένη αποκλειστικά στον έρωτα!


Ωστόσο, μία πενταετία πριν από τις τελευταίες γενιές των κοριτσιών των ταμείων της Λένας Πλάτωνος, η Κατερίνα Γώγου κατέθετε στη συλλογή Απόντες τις συγκλονιστικές Λυπημένες Μητέρες της στα Σούπερ Μάρκετ: Οι μητέρες περνάνε ήσυχα ανάμεσα από τα τρόφιμα και κιόσκια με βιβλία. Σοβαρές. Απρόσιτες. Σαν δέντρα που δείχνουν νύχτα τo θάνατο χωρίς σημασία. Ήσυχα τo καροτσάκι τους σπρώχνουνε σε πάγους κατανάλωσης γνωστή γλιστερή σιωπή από τόσους συγγενείς τους νεκρούς σ' απρόσωπα νοσοκομεία. Φοράνε τα παπούτσια της κόρης τους κι από μέσα δέν έχουνε δάχτυλα δέν έχουνε πόδια έναν ήχο βαθύ όταν ανασαίνουνε βγάζουνε σαν να βουλιάζουνε αιώνια ασθματικά βαπόρια. Φοράνε τη ρόμπα της μάνας τους καφέ μπαμπακερή με ανοιχτά γαλάζια λουλούδια. Σε κάθε ασήμαντη κίνηση πεταλούδες σκόροι απ' τις μασχάλες τους φεύγουνε για να γεννήσουν αυγά στα πλαστικά λουλούδια. Συχνά πολύ τρομάζουνε σαν ν' άκουσε κάποιος τη σκέψη τους και το ρύζι με τρόμο αγκαλιάζουνε σαν να σφίγγουν στα χέρια τους το πρώτο κατοχικό πρησμένο μωρό τους. Τα χέρια τους τυχαία σκοντάφτουνε σε κάποιο ακριβό σαμπουάν ή σε εξωτική κολόνια. Εκεί μένουν ακίνητες. Ευλαβικές γιατί με την αφή άγγιξαν τη φθορά που τους αφήνει η λύπη. Κοιτάνε γύρω αδιάφορα με σύγκρυο ερωτικό και γρήγορα μέσα στην τσάντα τους ανέλπιδες σερβιέτες ρίχνουνε που δε θα χρησιμοποιήσουν.

5 σχόλια:

Όλκη Ντόλα είπε...

Υπόκλιση στη Λένα Πλάτωνος για τα ακούσματα! Ώστε υπήρχε και αυτή η Κούκα, απίστευτο. Και ξέρεις κάτι είναι και πολύ ντόμπρα φωνή τελικά, τι έχουμε χάσει, και τόσα χρόνια δε μπορώ λεπτό να την ακούσω. Η Πλάτωνος σαφώς την άκουσε, τότε.

Επί τη ευκαιρία, το σπουδαιότερο που έχω διαβάσει στη μουσική ανάλυση είναι "το ντιβάνι του δισκαναλυτή", και κυρίως γιατί είναι ανάλυση και όχι κριτική. Η κριτική είναι τόσο υποκειμενική και επικίνδυνα αυθαίρετη, καταδίκη. Υπάρχουν κάπου όλα αυτά τα άρθρα;

τ2φ είπε...

Όλκη Ντόλα ακούς Λένα Πλάτωνος;

BOSKO είπε...

Όλκη Ντόλα...
θα τα βρεις όλα με μία μεγάλη ορεξάτη βόλτα στο blog!
thanx!

BOSKO είπε...

τ2φ...
η Ντόλα δεν ειν' όλη μέρα στο διαδίκτυο, όπως εμείς.
έρχεται, χτυπάει, φεύγει και δε γυρίζει να κοιτάξει πίσω της!

Όλκη Ντόλα είπε...

τ2φ
ΝΑΙ, θέλω να ακούσω Λένα Πλάτωνος.

BOSKO
δηλαδή δεν υπάρχουν κάπου μαζεμένα στο blog σου;