Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

το-ρεπεράζ-στου-σολδάτου-το-βραβείο-καβάφη-του-γιώργου-χρονά-και-η-ιστορική-σύμπραξη-της-μαρίζας-κωχ-και-της-λένας-πλάτωνος



Στο νεοκλασικό των εκδόσεων Αιγόκερως, στα Εξάρχεια, θα πραγματοποιηθεί τελικά το γύρισμα ακόμη μίας δραματοποιημένης σκηνής του ντοκιμαντέρ για την Κατερίνα Γώγου. Μπαίνοντας στον χώρο αυτό που κάλλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί μικρό κινηματογραφικό μουσείο με υποδέχτηκαν ο Γιάννης Σολδάτος, ο Λάκης Παπαστάθης, ο Νίκος Κούνδουρος και ο Ηλίας Λογοθέτης φορώντας τα ειδικά γιλέκα τους, σχεδιασμένα από τον Αλέκο Φασιανό στο κοντινό παρελθόν!

Γαλαντόμος πάντα ο Σολδάτος, ο βιογράφος του Κούνδουρου και τέως παραγωγός μου, έσπευσε να χαρίσει στην ενδυματολόγο-σκηνογράφο Γιούλα Ζωιοπούλου την καινούργια έκδοση του με την Ιστορία του Θεάτρου. Έπειτα, ελέγξαμε τον χώρο με τη Γιούλα και συμφωνήσαμε πως πρόκειται για το καλύτερο φυσικό ντεκόρ, ετοιμοπαράδοτο, χωρίς φασαρίες με καθαρισμούς, παροχή ρεύματος κλπ. Ας είναι καλά ο οπερατέρ Δημήτρης Θεοδωρόπουλος που πάνω στον πανικό με την ακαταλληλότητα του αρχικού χώρου δίπλα στο καφέ του Γαβριηλίδη, σκέφτηκε το πλατό του Σολδάτου στον Αιγόκερω!


Στην πρωινή μου βόλτα μού ανέβασαν την ψυχολογία και τα δύο μέρη στο κέντρο της Αθήνας, απ' τα οποία πέρασα: ο Αιγόκερως του Γιάννη Σολδάτου και η Οδός Πανός του Γιώργου Χρονά. Να και ο Χρονάς, άρτι αφιχθείς από το Κάιρο, με το σημαντικό ποιητικό Βραβείο Καβάφη στις αποσκευές του! Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που παίρνω βραβείο, μου εκμυστηρεύθηκε ο φίλος ποιητής και εκδότης, μιλώντας μου στη συνέχεια για μία συγκινητική τελετή μέσα στην Όπερα του Καΐρου, κατά την οποία μάλιστα παίχθηκαν ζωντανά και οι πρώτες μελοποιήσεις στον Καβάφη από τον Δημήτρη Μητρόπουλο. Για την ιστορία ν' αναφέρω πως ο ίδιος ο Καβάφης είχε προλάβει ν' ακούσει την εργασία του Μητρόπουλου στην ποίηση του και είχε δηλώσει την εκτίμηση του!


Εδώ βλέπετε τη μία όψη του Βραβείου Καβάφη, το αίσιο αποτέλεσμα ενός θεσμού, με το οποίο παλαιότερα είχαν τιμηθεί Έλληνες ποιητές, σαν τον συχωρεμένο Γιάννη Βαρβέρη, αν τα λέω σωστά. Εξίσου γαλαντόμος με τον Σολδάτο και αφού αγόρασα μερικά βιβλία για ένα φίλο που φεύγει απ' την Αθήνα, ο Χρονάς μού χάρισε το τεύχος 154 της Οδού Πανός - αφιέρωμα στον Robert Lewis Stevenson, το πέμπτο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού κουκούτσι του ποιητή Βασίλη Ζηλάκου με ένα εκτενές αφιέρωμα στην αραμαϊκή ποίηση, καθώς και την καινούργια έκδοση βιβλίο - cd της τραγουδοποιού Τατιάνας Ζωγράφου με τη συμμετοχή του Αργύρη Μπακιρτζή, του Αλκίνοου Ιωαννίδη και άλλων καλών ερμηνευτών. Στα "δώρα" του Χρονά θα αναφερθώ εκτενώς σε μελλοντικές ξεχωριστές αναρτήσεις. Την ώρα που βρισκόμουν στην Οδό Πανός τηλεφώνησε η υπερευαίσθητη Λένα για να μάθει τα νέα του μικρού Ζέπου, μαγεμένη - όπως μου είπε - από τα σκιστά μάτια του και το λευκό χρώμα του. Νομίζω πως αύριο ο γάτος θα γυρίσει στο σπίτι, έτοιμος για εμβολιασμό και πιθανώς στείρωση, παρ' όλο που την τελευταία καθόλου δεν τη θέλω.


Την ερχόμενη Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, την τελευταία του 2011, θα βρεθούμε όλοι στο κινηματοθέατρο Τριανόν, Πατησίων & Κοδριγκτώνος, στην πρώτη και γι' αυτό ιστορικής σημασίας κοινή συναυλία της Μαρίζας Κωχ και της Λένας Πλάτωνος! Η αρχή είχε γίνει τον περασμένο Οκτώβριο στα γενέθλια της Λένας, στην οικία της, όπου συνόδευσε στο πιάνο τη Μαρίζα σε τραγούδια του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι και δικά της! Ονειρευόμουν να παίξουμε κάποια στιγμή με την Πλάτωνος μόνο που δεν το περίμενα να γίνει τόσο γρήγορα, αναφέρει χαρακτηριστικά η Κωχ στο δελτίο τύπου για τη συγκεκριμένη συναυλία κι αυτή είναι η πάσα αλήθεια! Λίγες εβδομάδες πριν, όταν έδωσα στη Μαρίζα την Τρίτη Πόρτα, τον δίσκο της Λένας με τη Φαραντούρη, μου εξομολογήθηκε πως είχε πολλά χρόνια να ξαναγυρίσει στην εφηβεία της, ακούγοντας έντεχνα ελληνικά τραγούδια! Στο Τριανόν, ωστόσο, η σύμπραξη Κωχ - Πλάτωνος επί σκηνής θα περιοριστεί σε ένα - δύο τραγούδια πιθανώς από τη Λιλιπούπολη. Γιατί, τις δύο σημαντικές δημιουργούς θα συντροφεύσουν ο ερμηνευτής Γιάννης Παλαμίδας και ο κιθαριστής Βασίλης Ρακόπουλος. Πιο συγκεκριμένα, η Λένα θα συνοδεύσει τον Γιάννη στο πιάνο σε τραγούδια από την 30χρονη συνεργασία τους, που περιλαμβάνει από το Σαμποτάζ του 1981 μέχρι τον Κύκλο Καβάφη του 2010. Όσο για τον Ρακόπουλο, επίσης συνεργάτης της Μαρίζας από το 1973, θα τη συνοδεύσει με την κιθάρα του σε απρόβλεπτα "πειραγμένες" και χαμηλότονες διασκευές δικών της τραγουδιών! Η βραδυά προβλέπεται μαγική, τα εισιτήρια κοστίζουν μόνο 12 και 10 (φοιτητικό) ευρώ, επομένως όσοι πιστοί προσέλθετε να απολαύσετε τις δύο μεγάλες...ξανθιές καλλιτέχνιδες με τους εκλεκτούς συνεργάτες τους! Εγώ πάντως λέω αυτή την Κυριακή να καταγράψω την προγραμματισμένη κοινή πρόβα τους! Τι ωραίο πράγμα μεσ' στο τέλμα κάποιοι λίγο πιο "τυχεροί" να βιώνουμε ιστορικές στιγμές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: