Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

από-την-παρουσίαση-της-αυτοβιογραφίας-του-μανώλη-ρασούλη

Χθες βράδυ παρουσιάστηκε στον Ιανό της Σταδίου το βιβλίο Οι Βερβερίδες της Αμάλθειας - Αναφορά στο Χόμο Σάπιενς. Πρόκειται για την αυτοβιογραφία του Μανώλη Ρασούλη, την οποία ο ίδιος πρόλαβε να ολοκληρώσει μόλις λίγες μέρες πριν τον ξαφνικό χαμό του. 
Εδώ, η μοναχοκόρη του Μανώλη, Ναταλία Ρασούλη, με τον ερμηνευτή Παντελή Θεοχαρίδη. Η Ναταλία ήταν και η πιο ευσυγκίνητη και ταυτόχρονα συγκινητική στη δική της ομιλία. Κρατάω τις εξής φράσεις της: Μου τό'χε πει ο πατέρας μου ''θα σε επικροτήσουν και θα σε επιπλήξουν''. Ο μόνος που δεχόμουν να με επιπλήξει ήταν εκείνος. Όλοι οι άλλοι δε μπορούν να μ' αγγίξουν! Φράσεις που δείχνουν και το βάρος, το οποίο συχνά φέρουν οι εκάστοτε κληρονόμοι, τη στιγμή που οι απ' έξω τους κόβουν στα μέτρα τους και κριτικάρουν αβασάνιστα. Τις σύντομες ομιλίες στο πάνελ άνοιξε ο Νίκος Καρατζάς του Ιανού, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στην περιπέτεια έκδοσης του βιβλίου, αφότου ο Ρασούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Ακολούθησε ο Γιώργος Κοντογιάννης, δημοσιογράφος, πρώην διευθυντής του περιοδικού Λαϊκό Τραγούδι και επιστήθιος φίλος του εκλιπόντος, απ' τον οποίο ακούσαμε κάποια πράγματα για το περιεχόμενο της έκδοσης. Όσο για τον καθηγητή Φυσικής - συγγραφέα Γιώργο Γραμματικάκη, εκείνος αναφέρθηκε σε πιο προσωπικές στιγμές από τη φιλία του με τον Ρασούλη: Κάποτε, λέει, ανακάλυψε ότι το μυστικό της μεγάλης αύρας του Ρασούλη ήταν το χαρακτηριστικό καπέλο του. Φρόντισε, λοιπόν, να πάρει κι αυτός ένα παρεμφερές. Πήγε στον Ρασούλη και του είπε ''Κοίτα, ανακάλυψα το μυστικό σου. Έχω κι εγώ καπέλο τώρα''. Και του απάντησε ο Ρασούλης ''Ναι, μόνο που δεν σου πάει καθόλου''! 
Το μουσικό μέρος άνοιξε ο συνθέτης Πέτρος Βαγιόπουλος, από τους πιο στενούς συνεργάτες του Μανώλη Ρασούλη. Ερμήνευσε με την κιθάρα του μία ανέκδοτη μπαλάντα του σε στίχους του Ρασούλη και εγώ σκεφτόμουν πόσο μεγάλη ευχέρεια έχει να γράφει αφενός καθαρόαιμα λαϊκά τραγούδια και αφετέρου καθαρόαιμες ακουστικές μπαλάντες. Υπενθυμίζω ότι το γλυκύτατο Νιώσε με, που έχει τραγουδήσει ο Ρασούλης, είναι δημιουργία του Βαγιόπουλου!
Με εντυπωσίασε η ερμηνεύτρια Ζωή Παπαδοπούλου, που διαδέχτηκε τον Πέτρο Βαγιόπουλο στη σκηνή. Πρέπει να ήταν η δεύτερη ή η τρίτη φορά που την έβλεπα να τραγουδάει ζωντανά και η στεντόρεια και στακάτη φωνή της στο Όλα σε θυμίζουν, σε μουσική Μάνου Λοΐζου, απέσπασε δικαίως το πιο θερμό χειροκρότημα.
Καταχειροκροτήθηκε, όμως, και ο Παντελής Θεοχαρίδης, που παρέμεινε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στην εκδήλωση, ερμηνεύοντας το Στη ρωγμή του χρόνου σε μουσική Νίκου Ξυδάκη. Τον συνόδευσε στο πιάνο ο τραγουδοποιός Λάζαρος Σαμαράς. 
Και μια έκπληξη! Ο Γιώργος Γαβαλάς που πάντα μοιάζει σα να έσκασε από τα χίπικα 70s, συνοδοιπόρος της Φλέρυς Νταντωνάκη και επίσης στενός συνεργάτης του Ρασούλη, τραγούδησε μαζί με τη Ναταλία Ρασούλη ένα ανέκδοτο κομμάτι, αφιερωμένο φυσικά στον μεγάλο απόντα. Για μένα, ήταν και η πιο ωραία στιγμή της βραδιάς! 
Εδώ η Ναταλία Ρασούλη με τον σύζυγο της, ερμηνευτή Κωνσταντίνο Στεφανή, τραγουδούν το Τίποτα δεν πάει χαμένο σε μουσική Μάνου Λοΐζου. Τα Στερνά τιμούν τα Πρώτα! 
Στον Ιανό, όμως, βρέθηκε και ο Παντελής Θαλασσινός, ο οποίος, κατόπιν προτροπής της Ναταλίας Ρασούλη, ανέβηκε στη σκηνή και ερμήνευσαν όλοι μαζί το Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ της Βάσως Αλλαγιάννη. Σημειωτέον, είναι το τραγούδι σε στίχους του πατέρα της, που η Ναταλία απαγόρευσε στη Χρυσή Αυγή να το παίζει στις εκδηλώσεις της. Από αριστερά, Κωνσταντίνος Στεφανής, Ναταλία Ρασούλη, Παντελής Θαλασσινός, Πέτρος Βαγιόπουλος, Ζωή Παπαδοπούλου, Παντελής Θεοχαρίδης. Μεταξύ των συναδέλφων παρευρισκομένων στην εκδήλωση ήταν ο Δημήτρης Ν. Μανιάτης από τα Νέα και ο Αλέξης Βάκης από το ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5.

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Και ηταν να πάω σημερα αλλα προεκυψε κατι!!!

BOSKO είπε...

KOSTAS...
έχασες :-)

Unknown είπε...

Θα κάνεις κριτική για το νέο δίσκο της χαρούλας σε στίχους ρασούλη?