Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

R.I.P. ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ (1949 - 2012)


Το ελληνικό τραγούδι έχασε από σήμερα ακόμη έναν σημαντικό εκπρόσωπο του. Έφυγε ο στιχουργός Άλκης Αλκαίος σε ηλικία 63 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο, αφήνοντας σίγουρα ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Από τη δεκαετία του 1980, συνεργαζόμενος κυρίως με τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, ο Αλκαίος έκανε τομή στον ελληνικό στίχο με δημιουργίες που αφενός είχαν αλληγορικό έως και δυσνόητο χαρακτήρα, αφετέρου όμως στέφονταν από μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Όχι ότι συνέβαινε πάντα αυτό! Αν πάρει, όμως, κανείς το περίφημο ''Ερωτικό (Με μια πιρόγα)'' του Μικρούτσικου - το είπε ο Μανώλης Μητσιάς σε α΄εκτέλεση - θα διαπιστώσει πως οι στίχοι του κυμαίνονται μεταξύ ασυναρτησίας, ιστορικότητας, κοινωνικής ευαισθησίας και μιας σπάνιας ενδοσκόπησης των πραγμάτων. Πώς τώρα αυτό έγινε ένα αναμφισβήτητα μεγάλο τραγούδι οφείλεται εν πολλοίς και στη μουσική του Μικρούτσικου. Άλλες συνεργασίες του Αλκαίου που άφησαν εποχή ήταν με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Μάριο Τόκα, τον Μίλτο Πασχαλίδη κ.α. Τον Αλκαίο επρόκειτο να τον επισκεφτούμε πριν μερικά χρόνια με την τότε διευθύντρια του Διφώνου, Στέλλα Βλαχογιάννη, για μία συνέντευξη που μου είχε ανατεθεί. Η κακή κατάσταση όμως της υγείας του, όχι ο καρκίνος που τον έστειλε στο θάνατο, αλλά τα σοβαρά κινητικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, ήταν απαγορευτική κι έτσι η εν λόγω συνέντευξη έγινε δι' αλληλογραφίας και από άλλον συντάκτη. Κατά υποκειμενική εκτίμηση, μαζί με τη Νικολακοπούλου, τον Τριπολίτη και τον Κατσούλη, ο Αλκαίος ανήκει στην ομάδα των στιχουργών εκείνων που άλλαξαν το τοπίο του νεότερου ελληνικού τραγουδιού. Το προαναφερθέν ''Ερωτικό'' σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και το ''Πρωινό τσιγάρο'' σε μουσική Νότη Μαυρουδή είναι δύο τραγούδια που και τίποτα άλλο να μην είχε γράψει, πάλι έφταναν για να τον αναγορεύσουν σε σημαντικό! Καλό του ταξίδι!

* Ακούστε το ''Πρωινό τσιγάρο'' του Άλκη Αλκαίου με την τεράστια ερμηνεία της Νένας Βενετσάνου. Τη συνοδεύει στην κιθάρα ο συνθέτης του τραγουδιού, Νότης Μαυρουδής.

2 σχόλια:

Фе́ммe скатале είπε...

Πεθαίνουν σημαντικοί άνθρωποι και μετά ασχολούμαστε με τους απο καιρό νεκρούς ( βλέπε απο πάνω κι απο κάτω ποστ). Ο μόνος έλληνας στιχουργός που με συγκινεί. Γαμημένε καρκίνε, τυφλός είσαι, δεν βλέπεις που πας και κολλάς.

Crisis and Critique είπε...

Άλκης Αλκαίος (1949 - 10 Δεκεμβρίου 2012)
http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/12/1949-10-2012.html