Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥΣ: ΑΠΟΨΕ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ "ΙΝΤΕΑΛ"!


Έχω δεχτεί ήδη πολλά τηλεφωνήματα από φίλους- μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, που με καλούν στην αποψινή πρεμιέρα της ταινίας Σκλάβοι στα δεσμά τους του φίλτατου Τώνη Λυκουρέση. Αν και πολύ θα το' θελα, δε νομίζω να τα καταφέρω, καθώς η ίωση των ημερών ακόμη με ταλαιπωρεί με μυικούς πόνους και αναβράζοντα βιταμινούχα depon ανά τετράωρο...Όσοι μπορέσετε, πάντως, είτε σήμερα, είτε οποιαδήποτε άλλη μέρα, πηγαίνετε να δείτε την πολυβραβευμένη αυτή ελληνική ταινία εποχής που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη και που διαθέτει, μεταξύ των ερμηνευτών της, έναν συγκλονιστικό- απ' ότι λέγεται- Γιάννη Φέρτη!

Εκτός από το 2ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, οι Σκλάβοι στα δεσμά τους τιμήθηκαν στο τελευταίο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσ/νίκης και με τα βραβεία σκηνοθεσίας, σεναρίου, 1ου και 2ου ανδρικού ρόλου, 2ου γυναικείου ρόλου, σκηνογραφίας, ήχου, ενδυματολογίας και μουσικής. Συνθέτης της ταινίας είναι ο Μίνως Μάτσας, ο οποίος είχε κερδίσει επίσης το ίδιο βραβείο για τη μουσική του στον Eduart της Αγγελικής Αντωνίου προ τριετίας. Σε προσεχές post, η παρουσίαση του soundtrack που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε cd -single!
ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥΣ
Επίσημη πρεμιέρα: ΙΝΤΕΑΛ, Πανεπιστημίου 46, Τρίτη 3 Μαρτίου, 21.00

15 σχόλια:

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

Φίλε Bosco,
ορισμένοι φίλοι μου που είδαν την ταινία στο φεστιβάλ μου είπαν τα καλύτερα- μέχρι και τη Ματσούκα τη χαρακτήρισαν ανεκτή! Δυστυχώς, εγώ δε μπόρεσα να μπω, εξαιτίας της τρισάθλιας οργάνωσης του ΦΚΘ, που αποτελεί, βέβαια, συνέχεια μιας μακρόχρονης παράδοσης.
Διάβασα τη συνέντευξη που πήρες από τον Αγγελόπουλο στο culture. Γέλασα πολύ με το ''Mπορώ να καπνίσω;'' στη μέση της συνέντευξης!
Δεν το πίστευα ότι είναι έτσι στις Κάννες...Πάλι καλά που υπάρχουν Αγγελόπουλοι και δίνουν τα βραβεία στους Wenders...
Παρεμπιπτόντως, σε ποιά ταινία του Wenders αναφέρεται;

BOSKO είπε...

Σ.Π.Ρ. ...
να πας να τη δεις κανονικά τότε, που βγαίνει στη διανομή. Κόψε και κάνα εισιτήριο για ελληνική ταινία, δεν είναι κακό!
Η Ματσούκα μια χαρά είναι, είχα δουλέψει το 2000 σε μια μικρού μήκους μαζί της κι έχω να θυμάμαι τα καλύτερα! Πολύ εντάξει παιδί και επαγγελματίας!
Το "Μπορώ να καπνίσω;" μπήκε αφενός γιατί δίνει την πληροφορία ό,τι ο Τεό δεν καπνίζει και αφετέρου διότι λατρεύω τις συνεντεύξεις με αμεσότητα, αυτές δηλαδή που μοιάζουν με συζητήσεις και όχι με στημένες απλές ερωταπαντήσεις.
Νομίζω ό,τι αναφέρεται στα "Φτερά του Έρωτα", χωρίς να' χω το χρόνο να το τσεκάρω.

igkros είπε...

Έτσι και χειρότερα είναι.

Έτσι το 1962 ο Κακογιάννης έχασε το Χρυσό Φοίνικα με την "Ηλέκτρα" του από μια αδιάφορη γαλλοβραζιλιάνικη παραγωγή. Και κάπως έτσι η Μελίνα το 1955 το βραβείο ερμηνείας για την Στέλλα αν και παραμιλούσε το Φεστιβάλ με την ερμηνεία της.

Η ταινία για την οποία μιλάει ο Τεό είναι "Τα φτερά του έρωτα" (αν δεν κάνω λάθος)

BOSKO είπε...

alps...
μόλις προώθησα τη λίστα με τους Θεσ/νικείς δημ/φους που μου έστειλες στον Γ. Ζάννο. Σύντομα θα σου έρθει το cd της Γαδέδη!
Συμφωνούμε περί Τεό και Βέντερς, διότι είχα μια μικρή αμφιβολία για τα "Φτερά του Έρωτα".

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

Όσον αφορά τη μπηχτή για τις ελληνικές ταινίες, μόλις έγραψα κάτι για τον ''Παράδεισο στη Δύση'' του Γαβρά. Τη βρήκα καταπληκτική.
Όσο για τη Ματσούκα, δεν ανήκω σε αυτούς που τη σνομπάρουν. Απλά, τυχαία είδα την Τεστοστερόνη, όπου δε μου άρεσε καθόλου, ενώ για το Γκρέκο του Σαμαραγδή ισχύουν ακριβώς τα ίδια... Αυτά μόνον έχω δει από αυτή και με βάση αυτά την κρίνω.
Κατάλαβα γιατί κράτησες αυτό με το τσιγάρο, απλά μου φάνηκε κάπως αστείο!
Από τη συνέντευξη, μου άρεσε πολύ επίσης και η ουτοπία του μη ιδιοκτησιακού έρωτα!
Τέλος, σας ευχαριστώ και τους δύο για την πληροφορία σχετικά με την ταινία.

BOSKO είπε...

Σ.Π.Ρ. ...
Μου θύμισες τώρα τους "Λουκουμάδες με μέλι" της Μαλέα, που ο Δανίκας είχε βαθμολογήσει με μηδέν (0), σημειώνοντας "η τρύπα του λουκουμά"! Γελούσα για μέρες! Όντως, η "Τεστοστερόνη" είναι από τις χειρότερες ελληνικές ταινίες που (δεν) είδα στη ζωή μου...Το "Ελ Γκρέκο" επίσης δεν το είδα, το απόφυγα συνειδητά! Θεωρώ ό,τι η Ματσούκα έχει ταλέντο, το οποίο κατέκτησε με σκληρή δουλειά. Θα μου πεις, το ταλέντο υπάρχει από πάντα, δέν προκύπτει στην πορεία, όμως η συγκεκριμένη ηθοποιός φαίνεται ό,τι το πάλεψε. Και το παλεύει με τρανή απόδειξη την ερμηνεία της σ' αυτή την ταινία του Λυκουρέση.
Μάλλον θα κάνω και του Τώνη συνέντευξη στο culture, αυτό κανονίζεται τώρα! Ίδωμεν, φίλε!

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

Όντως, η βαθμολογία 0 είναι απίστευτη! Είσαι τυχερός που δεν είδες την ''Τεστοστερόνη''! Εγώ ο καημένος πήγα στο videoclub και ζήτησα μια καλή κωμωδία, γιατί ήθελα να φτιάξω τη διάθεση ενός φίλου που τότε δεν ήταν καλά... Ακόμα, το μετανιώνω! Όσο για το Γκρέκο, εγώ το είδα μήπως και καταφέρει να με πείσει έστω να ανέχομαι το έργο του! Αλλά...τζίφος...η απέχθεια που τρέφω στο Γκρέκο μένει άσβεστη!
Εγώ θα πάω να τους δω τους ''Σκλάβους'' και αλίμονό σου αν μου χαλάσει τη γεύση από τον ''Παράδεισο στη Δύση'' και το ''Gran Torino''!
Θα περιμένω να διαβάσω και τη συνέντευξη, αν τελικά πραγματοποιηθεί.

BOSKO είπε...

Σ.Π.Ρ. ...
έλα ρε, τι σου' φταιξε ο καημένος ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος; εγώ πάλι λατρεύω αυτήν την τάση φυγής που έχουν τα ανθρώπινα σώματα του, σα να τείνουν να εξαϋλωθούν στο χρόνο. Μήπως ήθελες να πεις για το έργο του εν λόγω σκηνοθέτη και όχι του Γκρέκο;
Να πας, να πας, θα το κάνω κι εγώ με την πρώτη!

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

Όχι, δεν αναφερόμουν στο Σμαραγδή. Και πώς θα μπορούσα άλλωστε, εφόσον δεν έχω δει τίποτε άλλο δικό του.
Αναφερόμουν στο Θεοτοκόπουλο. Όμορφη η οπτική σου για το μανιερισμό του, που, όντως, έχει την τάση να οδεύει προς τα πάνω. Κι αυτό, όμως, ακόμα το εντάσσω στο πλαίσιο της θρησκοληψίας του, που, ενώ τερατώδη πράγματα γίνονταν γύρω του, παρέμενε το ίδιο ισχυρή. Υπάρχουν, βέβαια, έργα του που μου αρέσουν, αλλά δε θα μπορούσε ποτέ να γίνει από τους αγαπημένους μου.
Για να γίνω πιο σαφής, σίγουρα φταίει η θρησκευτική του θεματική, αλλά ακόμα κι η απόδοσή του είναι, νομίζω, χριστιανική! Τον βρίσκω σε όλα του χριστιανικό και γι' αυτό δε μου αρέσει.
Θα τη δω, θα τη δω!

Άτη Σολέρτη είπε...

Σίγουρα θα δώ την ταινία. Το είχα στο νού άλλωστε... Να προσθέσω ότι ήταν η τελευταία ταινία που έπαιξε ο εξαιρετικός ηθοποιός Κωνσταντίνος Παπαχρόνης. Ήταν ένας μεγάλος καλλιτέχνης και η απώλειά του αφήνει αγιάτρευτες πληγές.
Τα λόγια είναι περιττά... Ας αναπαυθεί εν ειρήνη!

BOSKO είπε...

ΑΤΗ ΣΟΛΕΡΤΗ...
ο θάνατος του Παπαχρόνη είχε απασχολήσει δικαίως πολλούς φίλους bloggers με συγκινητικά κείμενα για τον άδικο χαμό του. Στην ταινία του Λυκουρέση είναι μια αισθαντική, εύθραυστη και δραματική φιγούρα που θυσιάζεται για την καλή του και στο τέλος παραδίνεται στη φυματίωση.

Άτη Σολέρτη είπε...

Ναι το γνωρίζω. Η τραγική ειρωνεία είναι πως παραδίδεται στα χέρια της ασθένειας, στην άκρη του δρόμου όπως και έγινε όταν μας άφησε...
Αναντικατάστατη απώλεια.

Να σε συγχαρώ τέλος για τις αναρτήσεις σου εδώ!
Καλό απόγευμα!

BOSKO είπε...

ΑΤΗ ΣΟΛΕΡΤΗ...
σε ενημερώνω ό,τι το προηγούμενο σχόλιο σου αποτέλεσε ερώτηση- σχόλιο στη χθεσινή συνέντευξη που έκανα με τον Λυκουρέση για το culture της ερχόμενης Παρασκευής!

Άτη Σολέρτη είπε...

Σ'ευχαριστώ για την ενημέρωση.
Ωραία η συνέντευξη με τον Αγγελόπουλο.Συνέχισε να μας δίνεις υγιή τροφή,γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι.
Να 'σαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

Η Ματσουκα δεν αμφιβαλω καθολου πως ειναι μια χαρα παιδι και επαγγελματιας. Ο Λυκουρεσης ομως δεν ασχοληθηκε καθολου απο'οτι φαινεται με την ηθοποιο με αποτελεσμα η ερμηνεια της να θυμιζει "Μια Κερκυραια απο το Μπουρναζι". Πολυ μαγκια στο αξαν και ειναι κριμα.