Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

ΜΟΤΕΡ ΣΥΝΤΟΜΑ!


Μέσα στο Μεγαλοβδόμαδο δρομολογώ τα πρώτα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ για τον Κούνδουρο. Σχεδιάζουμε τρελά πράγματα: παράλληλη προβολή του Vortex σε γιάπικη οθόνη laptop ταυτόχρονα με μια κλασική κινηματογραφική οθόνη, ο ποιητής Αντρέας Παγουλάτος που θυμάται την πρώτη προβολή μέσα στη Γαλλική Ταινιοθήκη το 1968, ενόσω ένα ζευγάρι θα κάνει άγριο σεξ στην άκρη του πλάνου! Μέχρι και πραγματικός αλιγάτορας θα επιστρατευθεί ως παραπομπή στο φαλλικό σύμβολο της εν λόγω κουνδουρικής ταινίας! Η λίστα με τα πρόσωπα που θα κληθούν να μιλήσουν- για πρώτη φορά στην πλειοψηφία τους- είναι τεράστια: από τη Μαργαρίτα Παπαγεωργίου και τον Πέτρο Φυσσούν μέχρι τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και τον Μάριο Ποντίκα. Κι από τον Νίκο Μαμαγκάκη και τον Ανέστη Βλάχο μέχρι τη Ντίνα Τριάντη και τη Μαρίζα Κωχ (γίνεται να κάνω εγώ ταινία άνευ Μαρίζας;) Ονειρεύομαι ένα διάλογο του Κούνδουρου με τον Γιώργο Βέλτσο μέσα σε ημιφωτεισμένο μπουρδέλο (οι δυο τους συνεργάστηκαν στο σενάριο του Μπορντέλου), την ώρα που μια νταβραντισμένη και υπερβολικά μακιγιαρισμένη πουτάνα θα τους σερβίρει καφέδες! Αναζητείται με τη βοήθεια του ίδιου του Κούνδουρου εκείνος ο πίνακας που ενέπνευσε το πλάνο της σφαγής της οικογένειας στο 1922 του! Αναζητούνται επίσης κορίτσια ηλικίας από 20 μέχρι 30 ετών που δε θα έχουν κανένα πρόβλημα να γδυθούν τελείως και να ζωγραφίσει ο Κούνδουρος τα γυμνά κορμιά τους- κομματάκι δύσκολο, το ξέρω, γι' αυτό με βλέπω να καταφεύγω και πάλι στο γνωστό αγγελιόσημο μέσα στην Καλών Τεχνών, όπου εκεί μόνο συναντάς τους πιο open mind καλλιτέχνες! Το πιστεύω απόλυτα αυτό και το είδα στην πράξη, όταν για το Ζωντανοί στο Κύτταρο- Σκηνές ροκ δώσαμε από ένα πενηντάρικο σε καμιά δεκαριά φρίκουλα- φοιτητές της Καλών Τεχνών και τα πέταξαν όλα με μεγάλη προθυμία, σίγουροι πως γυρίζαμε αρτίστικο ντοκιμαντέρ σε ασπρόμαυρο 35άρι φιλμ και όχι βέβαια το...Μικρόφωνο της Αλίκης! Πάλι καλά που για τη σκηνή του σεξ εξασφάλισα ήδη τη συμμετοχή του φίλου μου Ηλία και της κοπελιάς του ονόματι Τζάνις, παρ' όλο που ο Έκτορας σίγουρα δεν θα είχε κανένα κόλλημα να το κάνει αυτός! Η Τζάνις! Να είναι τυχαίο που οι χίπις γονείς της την είχαν ταμένη στη...Janis Joplin και της έδωσαν το συγκεκριμένο όνομα; Μα, που πάω και τους βρίσκω όλους αυτούς κάθε φορά ή, σωστότερα, που πάνε όλοι αυτοί και με βρίσκουν;

Εκτιμώ ιδιαίτερα την ελευθερία που μου έχει δώσει ο παραγωγός μου και συγγραφέας της βιογραφίας του Κούνδουρου, Γιάννης Σολδάτος. Αν και τον τρόμαξα λίγο στην αρχή, όταν του εξήγησα ό,τι ποτέ δεν πας να κάνεις ντοκιμαντέρ με σενάριο στο χέρι, σήμερα εξασφάλισα τον λόγο του: Αντώνιε, προχώρα όπως θες, εγώ μαζί σου είμαι! Perfect, λοιπόν! Μοναδικός σκοπός είναι ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ για τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη να μην έχει ουδεμία σχέση με τη συνήθη φτηνιάρικη και αρπακολλατζίδικη τηλεοπτική αισθητική και φυσικά να φέρει το στίγμα του αντεργκράουντ που λατρεύω! Αν ήταν να δείχναμε ακόμη μια φορά τον Κούνδουρο καθιστό ή όρθιο να αναπολεί τον Δράκο που τον πολέμησε η τότε Αριστερά ή να τον παρακολουθούσαμε να πηγαίνει με το πλοίο στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης (ήδη νύσταξα), καλύτερα να ανοίγαμε κρεπερί...Αν όλα πάνε κατ' ευχήν, σε λίγες εβδομάδες θα ακουστεί το Μοτέρ, που πολύ μου είχε λείψει τον τελευταίο καιρό. Και ύστερα αυτό το ελαφρύ γουργουρητό του φιλμ που τρέχει μέσα στο σασί!

13 σχόλια:

Β.Σ. είπε...

θυμάμαι σε μια συνέντευξη του Κούνδουρου στο Μετρό να λέει ότι στην Μακρόνησο ( οπού γνώρισε και έπειτα έβαλε να παίξει στην πρώτη του ταινία, η Μαγική Πόλις, τον Θανάση Βέγγο ) πήγε με την αξία του, όταν σε μια παρέλαση στην Θεσσαλονίκη έριξε μια γροθιά σε ένα Συνταγματάρχη που τον είπε Βούλγαρο.

Μετά απο αυτή την συνέντευξη είδα σχεδόν όλες τις ταινίες του.


Καλή επιτυχία στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα.

καλημέρα.

Leonidas Maridakis είπε...

Καταπληκτική ιδέα το ντοκιμαντέρ για τον αγαπητό Νίκο Κούνδουρο. Από το ποστ καταλαβαίνω πως βουτάς μέσα στο θέμα με πραγματική τόλμη και μεράκι. Το ντοκιμαντέρ είναι έρωτας και ο Κούνδουρος τον αξίζει πέρα για πέρα, μη σου πω πως μας τον έχει μάθει εκείνος κατά κάποιο τρόπο. Εύγε φίλε μου, περιμένουμε με προσδοκία και αγάπη τους καρπούς της δουλειάς σου.
Σε φιλώ
Λεωνίδας Μαριδάκης

Mairi είπε...

Καλή επιτυχία!!!

Τί έγινε με το Nosotros; Βρήκες άκρη;

Αθανασία είπε...

Γειάσου καλέ μου! ή αλλιώς Κάρλο Πόντι!....πάμε για το επόμενο αριστούργημα;;μπράβοοοοοοοοοοοο!πάντως εμένα το σενάριο,μου φαίνεται έτσι πολύ...ροκ...να το πώ;;;...κάπως έτσι!..μ αρέσει όμως που είναι και προκλητικό (σε εισαγωγικά το προκλητικό)..χωρίς όμως να είναι ανήθικο...πολύ ανατρεπτικό;;..ίσως προτότυπο που ξεφέυγει από τα συνήθη νερόβραστα και ανούσια και τετριμμένα σεναριάκια που βλέπουμε συνήθως... κι αυτό είναι ένα στοιχείο που μ αρέσει σε σένα...το ότι προτοτυπείς γενικά...!!...έυχομαι καλό μου τα καλύτερα,καλή επιτυχία (που δε χρειάζεται,να στο ευχηθώ επειδή σίγουρα θα την έχεις!)και όλα να πάνε κατ' ευχήν και όπως τα σχεδιάζεις.....φιλάκια...

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

Έλα ρε! Αυτή ήταν η δουλειά που μου έλεγες για το φεστιβάλ?! Σε παραδέχομαι, μεγάλε!
Και να φανταστείς ότι λίγες μέρες πριν αναρωτιόμουν πώς θα μάθω περισσότερα για τον Κούνδουρο, για τον οποίο όλοι όσοι εκτιμώ εκθιάζουν!!!
Πότε να την περιμένουμε???
Γέλασα πολύ με το πλοίο για Κρήτη!!! Όντως, τραγικό!!! Αν έμενες Θεσσαλονίκη, σου έχω έτοιμους να γδυθούν γύρω στους είκοσι! χαχαχα... μη σου πω ότι μια φίλη μου είναι ούτως ή άλλως γδυμένη!!!

BOSKO είπε...

πλησίον του ποιητή...
εκεί έγκειται κατ' εμέ η μαγκιά του Κούνδουρου, απ' τη μια να συναλλάσσεται με την εξουσία κι απ' την άλλη να την έχει γραμμένη εκεί που δεν πιάνει μελάνι! Έχω ζήσει απίστευτες ιστορίες μαζί του με μπάτσους και τροχονόμους!
Σ' ευχαριστώ!

BOSKO είπε...

αόρατος σαλπιγκτής...
γεια σου, Λεωνίδα
δεν ήξερα ότι ήσουν blogger εκτός από song writer.
Σ' ευχαριστώ και σένα!

BOSKO είπε...

mairi alexopoulou...
μπα, τελικά έχουμε υπ' όψιν μας άλλους δύο χώρους, τους οποίους θα δω μέχρι τέλος της εβδομάδας (ελπίζω)
thanx!

BOSKO είπε...

Αθανασία...
καλώς την Αθανασία με την πάντα θετική αύρα της! Άντε να' ρθω να σε πάρω απ' το σπίτι σου στην πρώτη προβολή να σ' έχω VIP στην αίθουσα!

BOSKO είπε...

Σ.Π.Ρ. ...
του χρόνου, να' μαστε καλά! Σοβαρά, δεν τους λες να' ρθουν σε κάνα γύρισμα; είπαμε, ταινία κάνουμε παραγωγής Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, να αισθάνονται ασφαλείς δηλαδή!

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

χαχαχα! Το είπα στη ''γδυμένη'' και με ρώτησε αν είσαι μανάρι! Της λέω είναι παντρεμένος (ασχολίαστο, αλλά ήθελα να κόψω αντίδραση) και μου απαντάει: ''Τέλεια!''
Το καλύτερο, όμως, ήρθε μετά:
''Ο Κούνδουρος είναι μανάρι?''
Κατέληξε, τελικά, ότι και χάλια να είσαι σε παίρνει, γιατί της είχε αρέσει η Φλέρυ!
Ποιός να το περίμενε ότι θα γινόμουν διαδικτυακός νταβατζής?!

ΥΓ. Παρόραμα στο προηγούμενο σχόλιο. Διορθώνω, αφαιρώντας το περισσευούμενο ''για'' πριν το ''τον οποίο εκθειάζουν''. Τώρα που το βλέπω και το ''εκθειάζουν'' λάθος το έγραψα εκεί χαχα

julsmusicbox είπε...

Γεια σου ρε Αντωνακη με την δημιουργικότητα και την φαντασία σου! Ευτυχως που υπαρχουν και τετοια μυαλά να "ταρακουνάνε" λιγο τον χωρο του ντοκυμαντέρ. Καλή επιτυχία! και να ναι κι αυτο καλοτάξιδο!

Yannis είπε...

καλά βαλτός είσαι να δημιουργείς αναμονή γύρω από την ταινία για τον Κούνδουρο, ακόμα δεν ξεκίνησε:-)

Δεν μπορώ να ξεχάσω το επικό ντοκιμαντέρ Τραγούδια της Φωτιάς..

Άντε ας τιμηθεί και κάποιος αξιόλογος επιτέλους..
Keep us updated!