Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

προετοιμασίες

Όλα είναι έτοιμα για το γύρισμα της δραματοποιημένης σκηνής στο κέντρο της πλατείας Εξαρχείων. Η Λουκία ζήτησε να κάνουμε ένα πέρασμα από το μέρος για να πει τις ποιητικές ατάκες που αποστήθισε. Την παρατηρούσα ν' αλλάζει μέχρι και τον βηματισμό της καθώς αφήναμε πίσω μας το παρακείμενο καφέ και κατευθυνόμασταν προς την πλατεία.





Υπέροχη η μουντάδα του σαββατοκύριακου, ότι πρέπει γι' αυτό που πάμε να κάνουμε. Τι κρίμα να μη ζει ο Αντρέας ο Παγουλάτος! Ένα δάκρυ κύλησε μέσα μου το πρωί, βλέποντας την ηθοποιό να διαβάζει επαναστατικούς στίχους του από το Πέραμα, ενθυμούμενοι και οι δυο μας το καλοκαίρι του 2009, στην βεράντα μου στη Βικτώρια, με τον ίδιο να μας τους απαγγέλλει, ανάμεσα μας.
Τιμής ένεκεν, στίχοι και άλλων ποιητών θα συνταξιδέψουν μεσ' στην ταινία δίπλα σ' αυτούς της Κατερίνας Γώγου. Μπορεί, λόγου χάριν, να μην ήταν εφικτή η παρουσία της Στέλλας Βλαχογιάννη (σ' εκείνην είχε δώσει η Γώγου την πρώτη συνέντευξη για τα Τρία κλικ αριστερά εν έτει 1979), η δημοσιογράφος - ποιήτρια, όμως, θα καταγραφεί μέσω της Θλίψης του σώματος της.





Όσο για τον βοηθό μου τον Θρασύβουλο, χάρις τον οποίο εγώ ασχολούμαι μόνο μ' αυτά που πρέπει ν' ασχολούμαι, συν τοις άλλοις τού έπεσε το βάρος και της οργάνωσης ή, σωστότερα, της ταξινόμησης των κομπάρσων. Αν υποτεθεί πως για το κομμάτι μεταμόρφωσης της Λουκίας σε Γώγου δούλεψαν ο Χρόνης ο κομμωτής, η Εύη η μακιγιέζ και η Γιούλα η ενδυματολόγος, για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων βουβών προσώπων βοήθησαν φίλοι, όπως ο Γιάννης, ο Έκτορας, η Λιάνα, ο Τάσος, ο Κώστας, η Λίνα, η maira, αλλά και ο Θρασύβουλος.


Μακάρι να είχα λεφτά να έβγαζα έξω - που λένε - όλο το crew της ταινίας και να τους πήγαινα στον Μιχάλη Ρακιντζή! Τι σκηνικό πάλι ειν' αυτό; Ο Ρακιντζής στο Gagarin στις 22 του μήνα! Όλο εκπλήξεις ειν' αυτός ο Τριανταφυλλίδης και στοιχηματίζω ότι θα καεί το μαγαζί τη μέρα εκείνη!







Απεναντίας, στο Κύτταρο της οδού Ηπείρου τα πράγματα είναι σαφώς πιο προβλέψιμα. Ο Νίκος Καλογερόπουλος ξεκίνησε ήδη τις ανατρεπτικές ρεμπετοειδείς παραστάσεις του υπό τον τίτλο Περιμένοντας τους βαρβάρους και σίγουρα θα περάσω κάποιο Δευτερότριτο απ' το παλιό μου λημέρι, όπως τού'χα υποσχεθεί άλλωστε.


Μέσα σ' όλα αυτά χάσαμε και τη Cesaria Evora, την, πολύ δημοφιλή στη χώρα μας, τραγουδίστρια από το Πράσινο Ακρωτήρι. Ήταν 70 ετών, αλλά αντιμετώπιζε σοβαρά καρδιακά προβλήματα - για την ακρίβεια, ποτέ δεν συνήλθε από την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, στην οποία υποβλήθηκε πέρσι στη Γαλλία, νομίζω. Σκέφτομαι και την εγχείρηση της μάνας μου, τον εφιάλτη που ξεκινούσε τέτοιες μέρες, ένα χρόνο πριν...Έλεγα στην Πλάτωνος τις προάλλες που το 2010 μας είχε βρει στο Θριάσιο και το 2011 στο Ωνάσειο για να λάβω την εκπληκτική ευχή της Άντε και το 2012 στο...Ηρώδειο! Μου ήταν πολύ αγαπητή η Evora, δεν είχα δει ποτέ συναυλία της, μα ευτυχώς δεν ανήκα σ' αυτούς που τη γνώρισαν απ' τις συνεργασίες της με την Αρβανιτάκη και τη Γαλάνη. Ας αναπαυθεί η ψυχούλα της κι ας βρει ίδια γαλήνη μ' αυτήν που προξενεί η ερμηνεία της στο Besame mucho, τραγούδι πολυαγαπημένο από τα παλιά και τον Tino Rossi. Τούτη η νύχτα προβλέπεται πολυποίκιλη απ' την άποψη των συναισθημάτων, ένας πρωτόγνωρος συνδυασμός προσμονής, αγωνίας, χαράς, δημιουργικότητας, αγάπης και συντροφικότητας. Όλα να πάνε καλά!

23 σχόλια:

τ2φ είπε...

Όλα καλά θα πάνε αγόρι μου!

Yannis είπε...

Πολλές ευχές Μποσκοϊτη! Να σκίσετε όλοι αύριο!!!!!

Όλκη Ντόλα είπε...

Πολύ χαίρομαι που θα συμβάλλει η Στέλλα Βλαχογιάννη, δεν ήξερα για την πρώτη συνέντευξη της Γώγου και ούτε θα μπορούσα να το φανταστώ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΣΤΕΛΛΑ. και θαυμάστρια του BOSKO επίσης.

Ο Ρακιντζής, χαχα! πόσο γελάω με αυτόν τον άνθρωπο,δεν ξέρω για τον Τριανταφυλλίδη αλλά ο Μιχαλάκης είναι όλο εκπλήξεις. Εκείνο το video clip με τον θεό τον Gillan και τη Μπάρμπα το έχω ξεσκίσει,το βάζω πάντα να παίζει από τις κραυγές του Ian,και τον ερωτεύομαι ξανά! Θυμάσαι; "My friend Mikalis..." χαχαχα! Κάπου διάβαζα ότι ο Ρακιντζής θα πρέπει να κυκλοφορεί συνεχώς με ένα ipad με βίντεο από τη συναυλία εκείνη για να το πιστεύουν, χαχαχα! Είναι ένας επίδοξος ροκάς το παιδί!

Για τη Σεζάρια Εβόρα!
Θυμάμαι ένα σκηνικό, ήμουν σε μια παρέα με κάτι χιποροκάδες, μακρυμάλληδες κιθαρίστες, και λέει ο ομορφότερος από όλους για την Εβόρα: "τι γυναίκα! πόσο θα'θελα να την είχα στο κρεβάτι μου, θεϊκή ερμηνεύτρια,ναι,σα να κοιμάσαι με θεά ρε φίλε"!

"Τούτη η νύχτα προβλέπεται πολυποίκιλη απ' την άποψη των συναισθημάτων, ένας πρωτόγνωρος συνδυασμός προσμονής, αγωνίας, χαράς, δημιουργικότητας, αγάπης και συντροφικότητας."
Είναι αυτές οι νύχτες που κρατάμε και τις ξενυχτάμε για χρόνια!

Εκ του Παύλου των Εξαρχείων: "η Αθήνα είναι τρελή τη νύχτα ειν'ολοφώτιστη τη μέρα σκοτεινή"
Κατ'εξαίρεση και τα σκοτάδια της μέρας γίνονται φως, καλή επιτυχία!

Αθανασία είπε...

Γειάσου καλό μου...ε,καταρχήν χαίρομαι που όλα πάνε,κατ'ευχήν με τα γυρίσματα του ντοκυμανταίρ σου για τη Κατερίνα μας...όσο για τον κύριο Ρακιντζή τι να πώ...τον προτιμώ καλύτερα όπως ήταν,την εποχή που τραγούδαγε,το 'Εγώ και ο πούφ',ή το 'είσαι σαν κουνέλι'...παρά όπως έχει μεταλλαχθεί τώρα....καλέ...ΠΕΘΑΝΕ Η ΣΕΖΑΡΙΑ??????ε,δ ε το πιστέυω πιάαα! πολύ κρίμα!πραγματικά..ήταν από τις λίγες τόσο,χαρισματικές καλλιτέχνιδες έχω να πω...μου άρεσε αυτή η γλυκιά,μελαγχολία που έβγαζε πάντα μέσα από τα τραγούδια της!ένα που μ'άρεσει,ιδιαίτερα είναι το 'Sodade'....(που θα πεί σε θυμάμαι!)....καλό της ταξίδι! φιλάκια καλό μου...και μη θυμάσαι τώρα πιά τα κακά,του χρόνου που πέρασε!!έφυγαν πιά πες π ως ήταν ένας πολύυυ κακός εφιάλτης,που είδες μιά νύχτα,και έσβησε!!!!χαιρετώ....

Υπερμίκης είπε...

Όλκη Ντόλα μην τα παραλέμε...Κάθε άλλο παρά όμορφη ήταν η Κυρία Εβόρα...Ήταν οπωσδήποτε εξαίσια τραγουδίστρια και πολλές φορές μάγευε και μόνο με την παρουσία της!To SODADE της με διακατέχει,είναι βαθιά σφηνωμένο μέσα μου.. (Είχα την τύχη να την δω πριν δύο-τρία χρόνια στο Δίον Πιερίας) Ας μην συγχέουμε την εσωτερική ομορφιά με την εξωτερική..Θα΄λεγα ότι η κάθε μια έχει τη χάρη της...και μάλλον είναι ωραία όταν συνυπάρχουν και οι δύο.
Ωστε το λέει και ο Τίνο Ρόσσι το ΜΠΕΣΑΜΕ ΜΟΥΤΣΟ;Σ΄αρέσει δηλαδή Μπόσκο και το rossignol του;Το τραγουδούσα κι εγώ κάποτε αλλά κάπως κορο-ιδευτικά..ας πούμε όπως τραγουδούσα τη ΖΟΥΓΚΛΑ και τον ΠΟΛΛΑ ΒΑΡΥ του Μαρκόπουλου.Σε άλλη διάσταση βρισκόμουν φυσικά-ίσως και ονειρική-όταν άκουγα το ΑΛΟΓΟ του ίδιου συνθέτη ή τόσα άλλα ωραία του τραγούδια.

Το Θρασύς δεν του πάει του βοηθού σου..Καλόβουλο παιδί φαίνεται! (και στραβός να΄μουνα θα τον έβλεπα με τις τόσες πολλές φωτογραφίες του που παρέθεσες ) Αν είναι και εργατικός θα τα καταφέρει στα σίγουρα, το μέλλον του ανήκει.Θα προκόψει που έλεγαν και οι παλιοί..Θα ήταν αδιακρισία αν ρωτούσα πως τον γνώρισες;Απλή περιέργεια εκ μέρους μου όπως θα την είχα και για πολλούς από τους φίλους σου καλλιτέχνες.Γι αυτό διάβαζα και το ΔΙΦΩΝΟ που κατά περιόδους περιείχε ακόμα και κουτσομπολιά αν και ομολογώ να πω ότι ήταν πάντοτε καλογραμμένο!

Фе́ммe скатале είπε...

Λϊγα λόγια για το Θρασύβουλο που κάνει ΘΡΑΥΣΗ και είναι ΘΡΑΥΣΗβουλος...

BOSKO είπε...

τ2φ...
και πήγανε!

BOSKO είπε...

Yannis...
σκίσαμεν, σκίσαμεν:-))

BOSKO είπε...

Όλκη Ντόλα...
Ντόλα μου, sorry, αλλά παραλογίζεσαι. Από που κι ως που είναι θαυμάστρια μου η Στέλλα; Αλληλοεκτίμηση έχουμε, μην τρελαθούμε κιόλας.
τώρα, να σου πω την αλήθεια, εγώ θα προτιμούσα στο πικάπ και όχι στο κρεβάτι με την Evora. Επίσης, αιωνία της η μνήμη της γυναίκας.

BOSKO είπε...

Αθανασία...
εμένα μ' αρέσει που πιάνεις ένα-ένα και σχολιάζεις τα θέματα των σπονδυλωτών αναρτήσεων μου!
στό'χω ξαναπεί νομίζω:-))

BOSKO είπε...

Υπερμίκης...
ναι, γουστάρω πολύ Tino Rossi, έχω βινύλια και CD του, χωρίς να μπορώ να βρω την παραμικρή αισθητική συγγένεια με τα λαϊκά άσματα του Γιάννη Μαρκόπουλου.
αλλά, με το συμπάθειο κιόλας, ρε συ Υπερμίκη, τι σκάλωμα έφαγες με το παιδάκι τον Θρασύβουλο; Τι υπερβολές ειν' αυτές; Σε ποιες "τόσες φωτογραφίες" αναφέρεσαι; Μία φωτογραφία του έχει το post που σχολίασες και πενήντα τρεις της Λουκίας Μιχαλοπούλου. Τον Θρασύβουλο τον γνώρισα στο μίνι-μάρκετ της γειτονιάς μου. Ψώνιζα ντομάτες κι αυτός αγγούρια. "Είστε ο Μποσκοΐτης ο σκηνοθέτης;" με ρωτάει. "Ο ίδιος" απαντώ. "Ά στο διάολο" κάνει όλο έκπληξη. "Να πάτε" του λέω εγώ. "Όχι, δεν τό'πα γι' αυτό..." κατορθώνει να ψελλίσει. "Ε, τότε να μην πάτε" του απαντώ κι από τότε χρήστηκε βοηθός μου και μάλιστα απ' τους καλύτερους πού'χω δει στον χώρο. Σε κάλυψα; Απ' ότι είδες η ιστορία μας δεν έχει κανένα κουτσομπολίστικο στοιχείο. Όσο για την τροχιά των καλλιτεχνών που διασταυρώθηκε μ' αυτήν του bosko, είναι τόσοι πολλοί οι καλλιτέχνες που θα έγραφα βιβλίο, όχι απάντηση σε comment στο blog μου.

BOSKO είπε...

Maria_Adouaneta(Δε με λενε Μαρία)...
χαχαχαχα
άντε κι ότι λέγαμε σήμερα στο γύρισμα ότι σας πεθυμήσαμε!

τ2φ είπε...

@Υπερμίκης

Φυσικά και είναι αδιακρισία να ρωτάς κάποιον για τους φίλους του,τι είσαι μπάτσος;Και άσε τα υπονοούμενα για καλλιτέχνες κ.τ.λ.,δεν το 'χεις μαλάκα μου.

Όλκη Ντόλα είπε...

Τι να σου πω βρε συ BOSKO, έχω ακούσει τη Βλαχογιάννη να το λέει και 1 και 2 και 3 φορές... η μια μάλιστα, στο ΙΑΤΡΕΙΟ, ήταν τόσο έντονη λεκτικά που μου έμεινε.

Αχ, βρε αγόρια δεν με καταλαβαίνετε και για το λόγο αυτό δε θέλω και να το συζητήσω. Δεν είναι μόνο το sex και το σώμα.

BOSKO είπε...

Όλκη Ντόλα...
καλά, βρε Ντόλα μου, μη μας βγάλεις κιόλας σεξίστικα φαλλοκρατικά γουρούνια. Είναι δυνατόν τώρα να μιλάμε για το αν μία γυναίκα 70 ετών, που πέθανε κιόλας, ήταν ωραία...γκόμενα; Και φυσικά μπορεί κάποιος καλλιτέχνης να γίνεται ερωτικότατος μέσω της τέχνης του, ακόμη και στα 100 του, μα ας μην το συγκεκριμενοποιούμε τόσο πολύ πια.
περί Βλαχογιάννη δεν ξέρω τι να πω κι άμα τό'χεις ακούσει εσύ και μάλιστα πολλές φορές, αρκούμαι στη φράση-κλισέ και εδώ τελείως αληθινή "αμοιβαία τα αισθήματα"!

BOSKO είπε...

τ2φ/ Υπερμίκης...
Ειρήνη ημίν!

Υπερμίκης είπε...

Ευχαριστώ για την εκτενή απάντηση που ικανοποίησε την περιέργειά μου.Για τον Θρασύβουλο νομίζω ότι μίλησα θετικά και το επαναλαμβάνω ,εύχομαι στο παιδί ό,τι καλύτερο μια μια και βρίσκεται στην αρχή της καριέρας του.Κακό είναι;Τις φωτογραφίες τις βρήκα πολλές γιατί διάβασα σχεδόν όλες τις περί γυρισμάτων Γώγου αναρτήσεις σου ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ.Δεν τις μέτρησα και φυσικά είδα και τη Λουκία και όλους τους άλλους.Δεν το κρύβω, το να μπαίνω σε ιστολόγια και να τα διαβάζω βρίσκω κατά κάποιο τρόπο ότι έρχομαι σε πνευματική επαφή -μεγάλα λόγια..-με συνανθρώπους μου έστω κι αν αυτή είναι ψεύτικη και πλασματική.Αν κάποια στιγμή καταλάβω ότι ενοχλώ,αποσύρομαι

Όσο για τον Ρόσσι και τον Μαρκόπουλο έκανα παραλληλισμό.Και οι δύο αναμφισβήτητα -ο καθένας στο είδος του- είναι μεγάλοι καλλιτέχνες!Ωστόσο
-κατά τη γνώμη μου-μερικά από τα
τραγούδια του Ρόσσι δεν είναι ωραία πχ έχουν εύκολους στοίχους,απλή μουσική και σκοπό έχουν να κολακεύσουν το
ευρύ κοινό.Γι΄αυτό και αναφέρθηκα σε δυο τραγούδια του γνωστού Έλληνα συνθέτη που δεν τα βρίσκω ποιοτικά.

Για να τελειώνω:Αδιάκριτος εγώ,ίσως ένας από τους φίλους σου -αν μη τι
άλλο-λίγο επιθετικός (προσωπικά περίμενα να μ΄απαντήσει η ΟΛΚΗ ΝΤΟΛΑ)

NOBODY IS PERFECT ΄οπως έλεγε ο Τζακ Λέμον στην τελευταία του ατάκα στην ταινία ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΑΥΤΟ.

Κατά τα άλλα ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ σε όλους μας!!!

Όλκη Ντόλα είπε...

BOSKO
Ακριβώς αυτό,δεν μιλάμε για γκόμενα!!! είμαστε σε άλλη διάσταση.Ήμουν 19 όταν άκουσα τον κατά 15 χρόνια μεγαλύτερο μου, (παίδαρο,μη ξεχνάμε, χαχα!)να το λέει και εγώ κοίταζα την Εβόρα στη φωτογραφία και σκεφτόμουν τι έχει πιεί πάλι ο τύπος... αλλά τώρα το εξηγώ. Αχ! Έρωτα πολύμορφε Θεέ της ζωής και του θανάτου.

Υπερμίκης είπε...

Διόρθωση:Για να μην παραπληροφορώ ,Μπόσκο,την ατάκα στην ταινία ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΑΥΤΟ την είπε ο ηθοποιός JOE B. BROWN απευθυνόμενος στον μεταμφιεσμένο σε γυναίκα Τζέρρυ δηλ στον JACK LEMMON.

Όλκη Ντόλα είπε...

Υπερμίκης,
πείτε μου παρακαλώ...!

Υπερμίκης είπε...

Να σας πω τι ΟΛΚΗ ΝΤΟΛΑ; Τη γνώμη μου για την έλξη του νεαρού μακρυμάλλι προς τη θεική τραγουδίστρια;Νομίζω ότι όταν δυο ενήλικοι έλκονται μεταξύ τους μπορούν να κάνουν ό΄τι θέλουν,δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία η διαφορά ηλικίας,ούτε και η διάρκεια της σχέσης τους.Οι καλές στιγμές μετράνε μόνο....και η αρμονική συμβίωση...Θα πήγαινε άραγε ο συγκεκριμένος όμορφος
ροκάς -όπως λέτε-με μια χαρισματική,μεγάλης ηλικίας, μη διάσημη γυναίκα;Δεν το νομίζω.Το πιο πιθανό είναι να ερωτεύτηκε τη λάμψη που έκπεμπε τραγουδώντας η ΕΒΟΡΑ και όχι την ίδια.Έτσι δεν συμβαίνει και με πολλές νεαρές Γαλλίδες που ξετρελαίνονται για τον Τζώνυ Χαλυντέι;Δηλαδή σαν να λέμε -παρντόν!- με τον παπού τους... μια κι ο Τζώνυ είναι ήδη 68 χρονών.

Όλκη Ντόλα είπε...

Υπερμίκης
Γράψατε ότι περιμένατε μια απάντηση...
Φυσικά και συμφωνώ μαζί σας.

Υπερμίκης είπε...

ΟΛΚΗ ΝΤΟΛΑ

Ήθελα να πω ότι ήταν πολύ πιθανόν να μ΄απαντήσετε μια και αναφέρθηκα στο σχόλιο
σας.Σας βρίσκω πολύ ευγενική.

Καλό Ρεβεγιόν!

Ας περάσουμε όλοι μας καλά αυτές τις χαρούμενες μέρες!!

Μπόσκο σ΄ευχαριστώ για τη φιλοξενία στις σελίδες σου.