Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ηρώδειο-30.8.11-αφιέρωμα-στον-νίκο-γκάτσο-review




Μόνο θετικό μπορεί να εκληφθεί το γεγονός πως μία συναυλία - αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ελλάδα και ήταν sold out κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Η χθεσινή συναυλία του Ηρωδείου, μπορεί να είχε τους βασικούς συντελεστές, δηλαδή τη Μαρία Φαραντούρη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και ως guests τη Ντόρα Μπακοπούλου και τον Βασίλη Γισδάκη, ήταν αισθητή όμως η απουσία της Ορχήστρας των Χρωμάτων και γι' αυτό ο Μίλτος Λογιάδης, ο οποίος τελικά διηύθυνε τους ερμηνευτές και ένα μικρότερο μουσικό σχήμα, καταχειροκροτήθηκε.








Δίπλα μου, ο Κώστας Τσιώλης σχολίαζε πως ενδεχομένως η ύπαρξη μίας μικρότερης ορχήστρας να ταιριάζει καλύτερα με την υφή του συγκεκριμένου προγράμματος, βασισμένου εξ ολοκλήρου στο έντεχνο ελληνικό ρεπερτόριο, εκφράζοντας μάλλον και τη χατζιδακική άποψη που ήθελε τουλάχιστον τα τραγούδια του Χατζιδάκι να αποδίδονται λιτά και με πολύ συγκεκριμένη ενορχήστρωση. Ο Κώστας, βέβαια, ως μουσικός παρατηρούσε όλη την ώρα τα σόλα του Σωκράτη Άνθη στην τρομπέτα, της Στέλλας Κυπραίου στην κιθάρα, του Μίλτου Παπαστάμου στη βιόλα ή του Γιώργου Καλούδη στο βιολοντσέλο, ενώ αντίθετα εμένα δε θα με χάλαγε καθόλου η παρουσία μεγαλύτερης ορχήστρας, ακόμη και χορωδιακού συνόλου, όπως είχε συμβεί στις πρώτες παρουσιάσεις του concept στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το Ηρώδειο ήταν πατείς με πατώ σε! Με όλα τα εισιτήρια προπωλημένα από καιρό και με αδύνατη τη χορήγηση ακόμη και δημοσιογραφικών προσκλήσεων, νά 'ναι καλά ο Αλκίνοος που μπόρεσε με τα χίλια ζόρια να μου εξασφαλίσει μία διπλή πρόσκληση την τελευταία στιγμή. Να πω εδώ ωστόσο ότι η χθεσινή συναυλία - αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο πραγματοποιήθηκε για λόγους συμπαράστασης σε όλους τους χρήστες ναρκωτικών που παρακολουθούν το πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ/ΝΟΣΤΟΣ και τραβάνε το δικό τους λούκι. Τη συναυλία άνοιξαν στις 21.00 ακριβώς οι τρεις ερμηνευτές στ' Αστέρι του βοριά από το America-America. Μαγεία! Η Φαραντούρη, όσο μεγαλώνει, τόσο μεστώνει η φωνή της, δικαιώνοντας τον Μάνο Χατζιδάκι που την τοποθετούσε ερμηνευτικά ακόμη και πάνω από τη Φλέρυ Νταντωνάκη. Μη συγκρίσιμα μεγέθη, κατά την ταπεινή μου άποψη. Η Φλέρυ δεν υπήρξε ποτέ επαγγελματίας τραγουδίστρια, λες και ήρθε σ' αυτόν τον κόσμο μόνο και μόνο για να ερμηνεύσει τον Μεγάλο Ερωτικό και μετά να χαθεί σαν αερικό, εκπληρώνοντας μία άτυπη αστρικών καταβολών αποστολή.














Η παρουσία της έγινε ιδιαίτερα αισθητή στον χώρο όταν η Φαραντούρη απέδωσε την Τρελή του φεγγαριού (Στου Διγενή τα κάστρα) με την Ιρίνα Βαλεντίνοβα στο πιάνο, παρ' όλο που το συγκεκριμένο τραγούδι επρόκειτο να ανοίξει το δεύτερο μέρος της συναυλίας με την πιανίστρια Ντόρα Μπακοπούλου.

Πολλά ήταν τα κομμάτια που μοιράστηκαν οι τρεις τραγουδιστές, συνθετών όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Χριστόδουλος Χάλαρης και, βέβαια, ο Χατζιδάκις, που μελοποίησαν τον Νίκο Γκάτσο.
Κρατώ ως ξεχωριστές στιγμές τους Χρησμούς της Σίβυλλας από τα Παράλογα, το, ενορχηστρωμένο εξαιρετικά από τον Αλκίνοο, Ο Γιάννης ο φονιάς και το αδισκογράφητο ακόμη Ταξίδι που ανή
κει - θα λέγαμε - στον Γισδάκη.

Τα...σουξέ, βέβαια, της βραδυάς ήταν του Μίκη Θεοδωράκη, αφού ο κόσμος σα να λύθηκε και άρχισε να σιγοντάρει τους ερμηνευτές στη Μυρτιά και στο Αν θυμηθείς τ' όνειρο μου. Μέχρι που η Φαραντούρη τραγούδησε θεϊκά στο δεύτερο μέρος το Χάρτινο το φεγγαράκι και σείστηκε ο χώρος από την ήρεμη συμμετοχή του κοινού, που έφτασε στ' αυτιά μου ως αργό τσουνάμι. Λίγο πριν, ξανάκουγα και τις δύο μελοποιήσεις του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Σκουπιδαριό και στη Χατζιδακιάδα του Γκάτσου και συμφωνούσα με τον Τσιώλη, που μου έλεγε ότι ήταν ότι πιο ενδιαφέρον και τολμηρό - από μουσικής άποψης - ακούσαμε μέσα σ' ένα αναμενόμενο λίγο-πολύ ρεπερτόριο κλασικών τραγουδιών. Να δισκογραφηθούν τάχιστα έτσι όπως τα ακούσαμε χθες, με τη Φαραντούρη, τον Γισδάκη και τον δημιουργό τους!


Στο δεύτερο μέρος, η Ντόρα Μπακοπούλου συνόδευσε τον Αλκίνοο Ιωαννίδη σε τρία τραγούδια από τον Ματωμένο Γάμο (δεν υπήρχαν στο πρόγραμμα) και τη Μαρία Φαραντούρη στο αγαπημένο μου Τι να μου κάμει η σταλαγματιά από την Αμοργό. Επίσης πολύ ιδιαίτερη η διασκευή για πιάνο της Μπακοπούλου στο Τραγούδι του δρόμου από τους Αντικατοπτρισμούς και το ντουέτο Φαραντούρη - Γισδάκη στο θεοδωρακικό Στράτα τη στράτα.



Τρία κομμάτια του Σταύρου Ξαρχάκου σε στίχους πάντα του Γκάτσου, από το Ρεμπέτικο του Φέρρη, έκλεισαν τη συναυλία: το Πρακτορείο από τη Φαραντούρη με εμβόλιμο το Καίγομαι-καίγομαι από τον Αλκίνοο και το Μάνα μου Ελλάς από τους τρεις ερμηνευτές.


Το έκλεισαν ήταν σχετικό, εφόσον το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού επανέφερε στη σκηνή τον Λογιάδη με τη Μπακοπούλου και τους ερμηνευτές, για να μας χαιρετίσουν όλοι μαζί με το Δίχτυ του Ξαρχάκου και, για ακόμη μία φορά, με τη Χατζιδακιάδα του Αλκίνοου.








































Πίσω, στα καμαρίνια, η δημ/φος Λιάνα Μαλανδρενιώτη μού ζητούσε μία φωτογραφία με την κιθαρίστρια φίλη μας, Στέλλα Κυπραίου, με την οποία μάλιστα τα είπαμε λίγο στο πόδι περί οικονομικής και επαγγελματικής κρίσης, αλλά το κόψαμε, όταν είδαμε ότι μιζεριάσαμε. Παρεμπιπτόντως, πιο πίσω μου καθόταν ο Τηλέμαχος Χυτήρης, σύζυγος της Μαρίας Φαραντούρη, που πολύ θα ήθελα να τον ρωτήσω απλά γιατί γίνεται όλο αυτό σήμερα στην πλάτη του Έλληνα πολίτη και προς τα που πάει το πράγμα, μα, όπως ήταν αναμενόμενο για τον χαρακτήρα μου, προτίμησα να μη σχολιάσω τίποτα.







Να και μια άλλη φωτογραφία που μου ζήτησε η Ντόρα Μπακοπούλου, στην οποία η γλυκύτατη κορυφαία πιανίστρια δέχεται τα συγχαρητήρια των νεαρών μαθητών της! Τη συναυλία, μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν και οι ερμηνεύτριες Ελευθερία Αρβανιτάκη και Μελίνα Κανά, η Αγαθή Δημητρούκα, συγγραφέας - στιχουργός και κληρονόμος του Νίκου Γκάτσου, ο συνθέτης Νίκος Πλατύρραχος, ένας και εκ των ενορχηστρωτών, ο στιχουργός Κώστας Καρτελιάς κ.α.

16 σχόλια:

mahler76 είπε...

η εκδήλωση με τα 50 ευρώ στο άνω διάζωμα. Ούτε το Παλλάς τέτοιο αίσχος.

thalassamov είπε...

Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί και στην Κύπρο σε λίγες μέρες αλλά δυστυχώς είμαι στην Παγόχωρα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ανάρτηση αυτού του ποστ! Πολύ μεγάλο ευχαριστώ!

φιλιά

BOSKO είπε...

mahler76...
όταν μία συναυλία γίνεται υπέρ κάποιου σκοπού, εν προκειμένω για την ενίσχυση ενός προγράμματος απεξάρτησης, δέχεσαι το κόστος του εισιτηρίου. Εννοώ, αφενός δεν είχε καμία σχέση η τιμή των χθεσινών εισιτηρίων με το Παλλάς (απ' την άποψη τουλάχιστον των προθέσεων) και αφετέρου γνωρίζεις ότι όσα χρήματα μαζευτούν θα πάνε υπέρ του σκοπού αυτού. Άλλωστε η συναυλία πραγματοποιήθηκε πολλές φορές, όπως είπα, στη διάρκεια του καλοκαιριού και χθες δόθηκε αποκλειστικά για την ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ/ΝΟΣΤΟΣ. Τέλος, τυχαίο που δεν υπήρχαν εισιτήρια και προσκλήσεις ούτε για δείγμα;

BOSKO είπε...

thalassamov...
το γνωρίζω. Αύριο αναχωρεί για την Κύπρο ολόκληρο το team!
νά 'σαι καλά κι ελπίζω να πας, άμα τα καταφέρεις!

mahler76 είπε...

το θέμα είναι πως μάλλον με προσκλήσεις γέμισε που τις είχαν αγοράσει οι χορηγοί και τις έδωσαν. Ο απλός λαός που να βρεί τόσα φράγκα να πάει. Όπως και να έχει ας πάνε εκεί που πρέπει τα χρήματα κι ας μην την είδαμε εμείς :)

BOSKO είπε...

mahler76...
σωστός:-))

pl@νόδIοS παρατηρητής είπε...

Το καλύτερο δίδυμο στη μουσική Χατζιδάκις-Γκάτσος ... Απλά φανταστική μπορώ να υποθέσω πως ήταν η βραδιά ....

giouli είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΠΟΣΚΟ...
ΗΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ Κ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΑ ΔΕΟΝΤΩΣ...!!!Ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ...Ο ΓΙΣΔΑΚΗΣ ΟΝΕΙΡΟ...ΜΑΓΕΙΑ...!!!! ΘΑ ΘΕΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΝΑ ΠΕΙ...Κ Η ΠΑΡΕΑ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ Κ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΡΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΕΙΧΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΟΥΝ Κ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ...ΜΑΓΕΥΤΗΚΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥ..
Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΝΑΙ...ΕΛΛΕΙΠΕ...ΚΡΙΜΑ...Κ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ..!!!
ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΤΟ ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ ΕΙΧΕ 20 ΕΥΡΩ...ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ...Κ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΡΟΝΟΗΣΑ Κ ΕΒΓΑΛΑ ΤΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥΣ...
ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΩ ΠΟΛΛΑ ΓΛΥΚΑ ΦΙΛΙΑ...!!!
ΓΙΟΥΛΗ

BOSKO είπε...

Διαμαντής...
ήταν!
έκανε κι ωραία βραδυά, αυτό που το πας;

pl@νόδIοS παρατηρητής είπε...

φαντάζομαι ... (μόνο φαντάζομαι )...απέχω χιλιόμετρα απόσταση απο το Ωδείο Ηρώδου Αττικού ..Ιωαννίδης απλά τεράστιος ...αντάξιος της παραγγελίας που του δόθηκε να ερμηνεύσει ... αν έκανε και ωραια βραδυά που λές δεν θα σου έκανε η καρδιά να φύγεις ... Καλό βράδυ ....

BOSKO είπε...

gt...
άρα υπήρχαν και πιο φθηνά εισιτήρια, όχι μόνο στο πενηντάευρω, που μας είπε ο mahler76. Ευτυχώς επίσης που προνόησες και τα προμηθεύτηκες εγκαίρως, γιατί είδες τι έγινε. Μία κοπέλα στεκόταν όλη την ώρα απ' έξω - την πετύχαμε στο διάλειμμα - και μας ρώτησε αν υπήρχε περίπτωση να "ανοίξουν" οι πόρτες για τον κόσμο ή αν θα μπορούσε να βρει κάνα εισιτήριο. Κοίτα να δεις! Ούτε σε συναυλία στο παλιό ΡΟΔΟΝ να ήμασταν:-)). Συμφωνώ, ο Γισδάκης θα μπορούσε να τραγουδήσει μερικά κομμάτια ακόμη κι ήταν κάτι που το συζητήσαμε και με τη Φαραντούρη αμέσως μετά το τέλος της συναυλίας. Σήμερα φεύγουν για Κύπρο, καλό τους ταξίδι και νά 'χουν όλοι την ίδια επιτυχία με εδώ πέρα.

BOSKO είπε...

Διαμαντής...
χορταστική συναυλία!
ξεκίνησε στις 21.00 ακριβώς και τελείωσε στις 00.30 με ένα 20λεπτο διάλειμμα μόνο.

Chris T Papaleonardos είπε...

Η συναυλία ήταν εξαίσια. Εγώ πάντως αγόρασα τα εισιτήριά μου το Σάββατο online, με 45 ευρώ στη 15η σειρά. Είχα και την τύχη να πραγματοποιήσω και μια παρα πολύ καλή ψηφιακή ηχογράφηση ολόκληρης της συναυλίας (πλην της επανάληψης της Χατζηδακιάδας, αφού γέμισε η δισκέττα), και θα την ανεβάσω στο Youtube σε μερικές βδομάδες όταν επιστρέψω σπίτι μου (είμαι Ελλάδα για διακοπές). Όταν σμίξαν οι φωνές της Μαρίας και του Αλκίνοου, ήταν σίγουρα θείο δώρο!

BOSKO είπε...

Chris T Papaleonardos...
δεν μου στέλνεις κι εμένα ένα cd με όλο το ηχογράφημα που "πήρες", όταν γυρίσεις με το καλό στο σπίτι σου; πολύ θα μ' ενδιέφερε και για να κάνουμε τράμπα θα σου στείλω το ντοκιμαντέρ μου για τη Νταντωνάκη, που σίγουρα θα σ' ενδιαφέρει και σένα.
άσε εδώ στοιχεία σου, αν θες, και δε θα τα δημοσιεύσω.
ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Ανώνυμος είπε...

Περιμένουμε πως και πως τα βιντεάκια σου!!

Ήθελα πολύ να πάω στο ηρώδειο προχθες αλλά έχω τρεχάματα και άγχη αυτό τον καιρό και δεν το κανόνισα εν τέλει.

Chris T Papaleonardos είπε...

Όπως είχα υποσχεθεί: Η συναυλία της Φαραντούρη και του Αλκίνοου στο Ηρώδειο, αφιέρωμα στον Γκάτσο.

http://www.youtube.com/playlist?list=PLB61E517D632D986D

Τάκης