Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΧΙ: SALLI TERRI sings & LAURINDO ALMEIDA plays VILLA-LOBOS


Ο Βραζιλιάνος Heitor Villa - Lobos ανήκει στους κλασικούς συνθέτες που μου αρέσουν πολύ. Κι όταν λέω πολύ το εννοώ, αφού τη δισκοθήκη μου κοσμεί σχεδόν το σύνολο των έργων του που εκδόθηκαν από την EMI CLASSICS, τη Naxos, την Etcetera και την Hyperion. Οι εννέα σουίτες που έγραψε από το 1930 έως το ΄45 για πολλούς και διαφορετικούς συνδυασμούς φωνής και οργάνων ονομάστηκαν Bachianas Brasileiras - Βραζιλιάνικες ωδές στον Bach θα λέγαμε σε ελεύθερη απόδοση, κυρίως απ' την άποψη της δομής. Μία από αυτές, η 5η, γραμμένη για φωνή σοπράνο και οχτώ τσέλα, έμελλε να γίνει η πιο γνωστή του και να μπει στη σφαίρα έως και της σαρωτικής pop μουσικής. Δεν είναι τυχαίο που ανακάλυψα τον Villa - Lobos πριν μία εικοσαετία περίπου, μέσω της Joan Baez και του πέμπτου προσωπικού της δίσκου από τη Vanguard το 1964. Η συγκεκριμένη άρια ηχογραφήθηκε με τη φωνή της Bidu Sayao, αγαπημένης λυρικής τραγουδίστριας του συνθέτη, και έκτοτε όλες οι μεγάλες γυναικείες φωνές παγκοσμίως θέλησαν να αναμετρηθούν μαζί της: από τη θρυλική Victoria de Los Angeles έως τη Νάνα Μούσχουρη και τη νεότερη Elina Garanca. Λίγα χρόνια μετά τη δημιουργία της 5ης Bachiana Brasileiro ο Villa - Lobos προχώρησε στη μεταγραφή της για φωνή σοπράνο και σόλο κιθάρα που συνήθιζε να παίζει ο ίδιος. Μέχρι που το 1958 κυκλοφόρησε το αριστουργηματικό άλμπουμ Duets with the spanish guitar, στο οποίο ο Βραζιλιάνος κιθαρίστας Laurindo Almeida συνόδευσε την Καναδέζα μέτζο-σοπράνο Salli Terri στην εν λόγω άρια και ο Villa - Lobos, ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του, δήλωσε πως επρόκειτο για την ωραιότερη ηχογράφηση της σύνθεσης του. Υπ' όψιν ότι το 1968 ο Almeida ήταν ο κιθαριστής αυτός που υπηρέτησε και τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι για το κινηματογραφικό Blue του Sylvio Narizzano. Μία μεγάλη ερμηνεία, λοιπόν, που μοιράστηκαν η Terri με τον Almeida σε ένα μεγάλο λυρικό τραγούδι του Heitor Villa - Lobos μαζί με τις ευχές μου νά 'χουμε έναν καλό Σεπτέμβρη.

22 σχόλια:

a spoonful of inspiration είπε...

καλημέρα Αντώνη και καλό μας μήνα & φθινόπωρο! Ο Σεπτέμβρης είναι σκέτη ανακούφιση όταν έχει περάσει κανείς ένα κάπως παράξενο καλοκαίρι ή έχει μπουχτίσει κιόλας από τον γενικότερο αλαλαγμό των γύρω για τις διακοπές,όλον αυτόν τον μικροαστικό μύθο του "πού πήγατε, πώς περάσατε, πόσα μπάνια κάνατε, αχ τέλειαααα!!" και λοιπά συναφή που γνωρίζουμε...σκέτη κούραση!
ωραία αυτή σου η ανάρτηση, δεν τον γνώριζα τον συγκεκριμένο συνθέτη και θα τον ψάξω.
μιας που φθινοπωριάζει λοιπόν να κανονίσουμε να βρεθούμε και με Φώτη για καφεδάκι! :)

BOSKO είπε...

Δανάη...
όποτε θέλετε, Δανάη.
εγώ, δεδομένης της επερχόμενης ανεργίας - ελπίζω όχι και αεργίας - εδώ θά 'μαι μονίμως.
να τον ψάξεις τον Villa-Lobos, είναι πολύ σπουδαίος συνθέτης!

Фе́ммe скатале είπε...

E-Ρ-Ω-Τ-Α-Σ ! ! !

BOSKO είπε...

Maria_Adouaneta (Δε με λένε Μαρία)...
Κ Ο Μ Μ Α Τ Α Ρ Α ! ! !

despinach. είπε...

μπράβο Aντώνη, αγαπημένο αριστούργημα!!

llll είπε...

Είναι δυνατόν μια μουσική να σε κάνει άλλον άνθρωπο;Μια φωνή;Σαν σήμερα σε έναν χρόνο θα γιοτράζω την δική μου έστω δανική θριαμβική μέρα,ο Φάνης Χανιώτης δεν ζεί πιά.

BOSKO είπε...

Φάνης Χανιώτης...
γειά σου, ρε ποιητή Φάνη Χανιώτη, Fernando Pessoa του internet!

BOSKO είπε...

despinach...
μα, δεν είναι;

andromeda είπε...

koita ego ti koultoura den tin-e-mporo alla afto to tragoudi exei kati glyko thlimeno sa tin proti xaravgi tou septmevri ( e e pos me vriskis?)

BOSKO είπε...

andromeda...
πολύ καλή σε βρίσκω και χαίρομαι ειλικρινά με την πρώτη σου "επίσημη" επίσκεψη.
καλή θητεία στο blogging:-))

despinach. είπε...

είναι τόσο τέλειο κ για να σε ευχαριστήσω για το ποστ, θα σου ευχηθώ καλό μήνα με Kurt Weill...

http://www.youtube.com/watch?v=CkzEGjfYStw&feature=share

ό,τι πρέπει κ για την ώρα αυτή :)

andromeda είπε...

more ego tha erxomai episima alla
mi fao kana mpineliki apo tin pro-grapsasa (theiko) aduaneta LOL

BOSKO είπε...

despinach...
κι άμα είναι κι από Ella Fitzgerald "λέει" δυο φορές ο Kurt:-))
ευχαριστούμε!

pl@νόδIοS παρατηρητής είπε...

δεν τον ήξερα ..τώρα τον έμαθα... απλά RESPECT .... και μετά λες οτι τα παραλέμε για το βλογ ...ρε κινητή μουσικη βιβλιοθήκη είσαι τι να λέμε .... καλό Φθινόπωρο να έχουμε ...και καλό μήνα ...

BOSKO είπε...

andromeda...
η Maria_Adouaneta είναι ήσυχη, την έχουμε δεμένη και δε δαγκώνει. Πέρα απ' την πλάκα, όμως, βρήκαμε ποιος είχε οικειοποιηθεί μία από τις περσόνες της andromeda και την πλήρωσες εσύ, που δεν έφταιγες καθόλου στην τελική. Συμβαίνουν αυτά, να ξέρεις, όταν κάνεις πλάκες στο διαδίκτυο με ανθρώπους που δεν έχεις συναντήσει ποτέ.
να περνάς όποτε θες να τα λέμε κι άμα διαφωνούμε κι επιχειρηματολογείς, ακόμη καλύτερα κιόλας.

BOSKO είπε...

Διαμαντής...
σ' ευχαριστώ, αλλά κι εσύ δικαιολογείσαι να μη γνωρίζεις τον Villa-Lobos στα 17- 18 σου(;), οπότε ότι μαθαίνει ο άνθρωπος στη ζωή του, καλό είναι!

pl@νόδIοS παρατηρητής είπε...

Κοντά έπεσες 20-21 αλλά οκ ... ναι δεν τον ήξερα μετράει .... να πω την αλήθεια πολλούς από αυτούς που αναρτάς δεν τους ξέρω αλλά με βάζεισ στη λογική να τους ψάξω ...εδώ πρωτάκουσα τον Λολεκ ,την Φλέρυ Νταντωνάκη και άλλους πολλούς .... χαιρετώ καλό βράδυ

BOSKO είπε...

Διαμαντής...
όχι, ρε Διαμαντή, μη με σκοτώνεις τώρα, δηλαδή όχι "μετράει" κοτζάμ Villa - Lobos λες και μιλάμε για τον Φούφουτο.
anyway, χαίρομαι πολύ μ' αυτό που μου γράφεις. Ό,τι καλύτερο να γνωρίζει ένα νέο παιδί τον Villa-Lobos, τη Φλέρυ Νταντωνάκη και τον λόλεκ απ' το blog μου. Ειλικρινά με τιμάς!
καλό σου ξημέρωμα

pl@νόδIοS παρατηρητής είπε...

χαχαχαχ όντως λιγάκι κυνικό .... Διορθώνω και λέω απλά ότι είναι πολύ σπουδαίος συνθέτης ..

BOSKO είπε...

Διαμαντής...
τό 'σωσες!

despinach. είπε...

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ κι από εδώ, για την άμεση ανταπόκριση!! ;) :-)

BOSKO είπε...

despinach. ...
σε σένα τουλάχιστον πιάνουν τόπο τα σπάνια ιντερνετικά μουσικά δωράκια.