Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

maria-joao-σαβίνα-γιαννάτου-voices-from-heaven-στο-half-note




















































































































































































Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται στο Half Note του Μετς, οι κοινές εμφανίσεις της Σαβίνας Γιαννάτου με τη Vocal Queen της Πορτογαλίας, όπως έχει χαρακτηριστεί, Maria Joao (Ζοάο ή Ζουάο). Όποτε δεν είναι μαζί επί σκηνής, τη Σαβίνα συνοδεύει η πιανίστα Ευγενία Καρλαύτη και τη Joao ο Andre Nascimento στα electronics και ο Joao Farinha στο fender rhodes και τα πλήκτρα. Γνώριζα τη Maria Joao σαν μία ερμηνεύτρια της jazz, κυρίως μέσα από τις πολύ επιτυχημένες συνεργασίες της με τον μεγάλο πιανίστα Mario Laginha, αυτό όμως που είδα χθες βράδυ στο Half Note μάλλον με ξάφνιασε (ευχάριστα)! Όπως μου εξήγησε η Σαβίνα, το project που παρουσιάζει αυτή τη φορά στη χώρα μας η Joao είναι καινούργιο, φέρει τον ποιητικό τίτλο Οι περιπέτειες των μελισσών και βασίζεται περισσότερο στα electronics. Για την ακρίβεια, η διεθνώς καταξιωμένη τραγουδίστρια μού φάνηκε σα να έβαλε μέσα στο μπλέντερ λίγο jazz, λίγο trip hop, πολύ αυτοσχεδιασμό κι ακόμη περισσότερο την Kate Bush και τη Bjork! Το αποτέλεσμα, όπως και να το έβλεπε κανείς, ήταν γοητευτικό! Την κοινή τους παράσταση άνοιξε η Σαβίνα Γιαννάτου στις 22.00 ακριβώς με παραδοσιακά τραγούδια της Μεσογείου, παιγμένα σε ακόμη πιο free jazz ύφος, ελλείψει των Primavera en Salonico και λόγω βέβαια της παρουσίας της Καρλαύτη, μίας εξαίρετης jazz πιανίστας και σταθερής συνεργάτιδας της Γιαννάτου τα τελευταία χρόνια. Λίγο αργότερα, ήρθε στη σκηνή η Maria Joao, η οποία μοιράστηκε με τη Σαβίνα έναν σουρεαλιστικό φωνητικό διάλογο, τραγούδησε ακόμη ένα δικό της κομμάτι και αποχώρησε, για να συνεχίσουν οι δύο Ελληνίδες μουσικοί με ένα ρεπερτόριο που συμπεριέλαβε από το χατζιδακικό Χάρτινο το φεγγαράκι μέχρι τραγούδια από την ethnic δισκογραφία της Γιαννάτου στην ECM. Ωστόσο, κορυφαία στιγμή ήταν η φωνητική σύμπραξη της Γιαννάτου και της Καρλαύτη σε μία jazz σύνθεση - ποταμό, η οποία παραδόξως εμένα με παρέπεμψε στο κομμάτι Θέλω να είμαι κωλόπαιδο του Μιχάλη Σιγανίδη, κυρίως σε ότι αφορούσε τη συμμετοχή της Σαβίνας! Το δεύτερο μέρος του προγράμματος άνοιξε η Maria Joao με τους δύο μουσικούς της. Περισσότερο...αλέγκρα και εξωστρεφής από τη δικιά μας συνάδελφο της - τόσο εξωστρεφής, ώστε εν μέρει ανησύχησα για τη χημεία τους on stage -, η Joao υπηρέτησε εξίσου τις τέχνες του χορού και της υποκριτικής, παραδομένη στις λούπες και τα electronics, που έμοιαζαν νά'ρχονται κατ' ευθείαν από τις δεκαετίες του 1980 και του ΄90. Ξεχώρισα τη σύνθεση του Joao Farinha, του πιανίστα που τη συνόδευε, στην οποία η ίδια έγραψε στίχους αναφορικά με ένα 11χρονο επαναστατημένο κοριτσάκι στις φαβέλες του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Όταν η Joao κάλεσε τη Γιαννάτου και την Καρλαύτη στη σκηνή για να κλείσουν όλοι μαζί τη βραδυά, ευτυχώς η μεταξύ τους χημεία μπήκε σε λειτουργία και γίναμε μάρτυρες ενός κανονικού free jazz - ηλεκτρονικού πάρτι! Αξέχαστη στιγμή με τη Σαβίνα να τραγουδάει τον θρησκευτικό ύμνο της Γουαδελούπης Ah mon dieu και τη Maria Joao να παρεμβαίνει με το θρυλικό Summertime του Gershwin!

Στην παράσταση των Maria Joao - Σαβίνας Γιαννάτου δε θα μπορούσα να μην έχω πάει με τον μουσικό που αυτόν τον καιρό συνθέτει το soundtrack - ας το πούμε - του ντοκιμαντέρ για τη Γώγου και που δε γουστάρει με καμία κυβέρνηση τις φωτογραφίες και τις πόζες ως σοβαρός άνθρωπος. Άλλωστε, παίζει και ο ίδιος fender rhodes πιάνο, ήθελε ν' ακούσει το χθεσινό αποτέλεσμα και εν μέρει απογοητεύθηκε, δεδομένου του ότι ελάχιστα χρησιμοποιήθηκε το εν λόγω όργανο από τον κύριο Farinha της μπάντας της Joao. Όσο για τον δαίμονα του τυπογραφείου και το λάθος που έγινε με το δελτίο τύπου των παραστάσεων, γελούσαμε για μέρες, αφού έγραφε Maria Joao - Σαβίνα Γιαννάτου (φωνή), Ευγενία Καρλαύτη (πιάνο), Fender Rhodes (πλήκτρα) κλπ. Το παραθέτω καθαρά ως ξεκαρδιστικό αστείο μουσικής φύσεως, μια και η "ζημιά" διορθώθηκε εγκαίρως!

* οι παραστάσεις των Maria Joao - Σαβίνας Γιαννάτου με τίτλο Voices from Heaven συνεχίζονται μέχρι και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στο Half Note (Τριβωνιανού 17, Μετς). Είσοδος: 15 - 25 ευρώ

42 σχόλια:

despinach. είπε...

Βosko...την τρέλα μου μέσα, υπάρχουν εισητήρια για τις επόμενες? Παίζουν και Σάββατο, να πω σε φιλη να πάμε?

BOSKO είπε...

despinach. ...
τι εισιτήριο;
πάτε, δίνετε από 15 ευρώ και πίνετε στο όρθιο το ποτό σας - δεν πιστεύω δηλαδή νά'χει έξτρα λεφτά το ποτό απ' το εισιτήριο της εισόδου.

despinach. είπε...

δε βαριέσαι κ λίγο παραπάνω να είναι, αξίζει!

τ2φ είπε...

Όποιος αγαπάει την τέχνη πληρώνει.

BOSKO είπε...

τ2φ...
πληρώστε εσείς και η despinach.!
εγώ, δόξα τω θεώ, μπαίνω στο τσαμπέ παντού ως σούπερ-επιτυχημένος και αποκαταστημένος, επαγγελματικά και οικονομικά, δημ/φος.
σ' άρεσε;

τ2φ είπε...

Τι να πείς,γαμησέτα.

γιωργάκης είπε...

Εεε...πήρες Ελευθεροτυπία;
Τι γράφει ο Ακ τσσσοοόγλου;
τουφ τουφ τουφ
τουφ τουφ τουφ...

BOSKO είπε...

γιωργάκης...
τι δουλειά είχε ο μακαρίτης με την Ελευθεροτυπία; Στο Αθηνόραμα έγραφε. Α, γιωργάκη, όλα κι όλα, θα σε μαλώσω:-))

Φ.Κ.Ρ. είπε...

ΑΝΤΩΝΑΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΝΕ ΓΙΑ ΠΑΡΤΥ ΣΟΥ ΑΝΤΡΑΡΑ ΜΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ;ΠΑΝΤΩΣ ΕΔΩ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΛΕΩ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΚΕΡΑΣΟΥΝ ΜΠΥΡΕΣ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙΣ ΠΛΑΤΕΙΑ.

Φάνης Χανιώτης είπε...

Ενημερώνω όλους τους ενδιαφερώμενους πως ο πισογλέντης θα βρίσκεται στην πόλη μας για μερικές μέρες.Ευχαριστούμε.

BOSKO είπε...

Φ.Κ.Ρ. ...
οπωσδήποτε θα έρθω!
ο bosko γεννήθηκε και θα πεθάνει λαϊκό παιδί, δεν ξεχνάει την καταγωγή του!

γιωργάκης είπε...

τ2φ τώρα αυτό γιατί μου το 'πες?
τουφ τουφ τουφ

περαστικός μικροπωλητής είπε...

..2 eisitiri gai savina-maria 5 evrw.....2 eisitiri gai savina-maria 5 evrw.....2 eisitiri gai savina-maria 5 evrw...despina me 5 evrw vlepeis savina-maria portogaleza

τ2φ είπε...

Γιωργάκη τι σου είπα αγόρι μου;

BOSKO είπε...

γιωργάκης...
όντως, τι σού'πε ρε γιωργάκη; πως κάνεις έτσι; μυστήριος είσαι...

περαστικός μικροπωλητής...
όπως είδες, η despinach. δεν κλάφτηκε για το αντίτιμο της εισόδου. Κι αν δεν είχα κι εγώ τα κονέξια, ούτε απ' έξω δε θα μ' έπαιρνε να περάσω.

Annabel είπε...

kale to 'xete to 'xete!
axx!!

περαστικός μικροπωλητής είπε...

...egw eisitiri poulaw kirie,douleia kanw...despina 2 eisitiri 5 evrw gia haf not..despina 2 eisitiri 5 evrw gia haf not..despina 2 eisitiri 5 evrw gia haf not..

Φ.Κ.Ρ. είπε...

ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΑΝΝΑΜΠΕΛ ΤΡΕΛΙΑΡΑ ΜΟΥ ΓΚΟΜΕΝΑΡΑ ΜΟΥ;ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΩΡΗΣΩ ΚΟΡΙΤΣΑΡΑ ΜΟΥ ΕΣΕΝΑ,ΝΑ ΣΕ ΠΑΩ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

ρουφιάνος είπε...

Ο τ2φ είναι η despinach παιδια.

BOSKO είπε...

περαστικός μικροπωλητής...
καλά, κράτα μου και μένα άλλα δύο τώρα και στείλ' τα μου με κούριερ.

Φ.Κ.Ρ. ...
είδες πως την αγαπάμε την άτιμη;

BOSKO είπε...

σιγά μην είναι κι η Σαβίνα Γιαννάτου!

ρουφιάνος είπε...

Παίζει...

γιωργάκης είπε...

Εεε...τό'χουνε κάνει;
(παύση)
τώρα αυτό γιατί μου τό'πες;

τ2φ είπε...

Γιωργάκη τι παίζει ρε παιδί μου;Πες μας.Γυναίκα είναι στη μέση;

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να είναι ΤΕΛΕΙΑ :)

despinach. είπε...

μμμμμμ Βosko, σιγά τα ωά! μπορεί να είμαι υπεράνω και τα σκάω για την υψηλή τέχνη, αλλά...σας πληροφορώ ότι η Σαββίνα είναι ο περαστικός μικροπωλητής, παιδιά και θέλει να μας περάσει στο κλάμπ με μειωμένα φοιτητικά....γιατί έχουμε κι εμείς ως σούπερ πετυχημένα, αποκατεστημένα κορίτσια (με τη φίλη μου) το σούπερ κονέ* μας! :ppp :D

*ούτε κορνέ δεν υπάρχει αλλά τέλος πάντων....

Άρτεμις είπε...

ΔΕΝ ΜΕ ΛΥΠΑΣΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ BOSKO! KAΘΟΛΟΥ ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ!

BOSKO είπε...

Bad Seed...
despinach. ...
Άρτεμις...
κορίτσια, απαντήσεις διεξοδικές με τον πρωινό καφέ.

BOSKO είπε...

Bad Seed...
προλαβαίνεις!
απόψε & αύριο:-))

BOSKO είπε...

despinach. ...
η Σαβίνα πάντα καλές προθέσεις έχει, μέχρι και περαστικός μικροπωλητής ντύθηκε για να μπορέσουμε να τη δούμε κι εμείς οι πτωχοί. Πες της χαιρετίσματα, όμως, πέντε ευρώ σήμερα δεν δέχεται κανένα μαγαζί ως τιμή εισόδου.Αύξηση γρήγορα!

BOSKO είπε...

Άρτεμις...
ε, τι να σου πω κι εσένα τώρα!
προγραμματισμένες εδώ κι ενάμισι μήνα ήταν οι παραστάσεις, μπορούσες να'ρχόσουν Αθήνα για ένα Σ/Κ!

Άρτεμις είπε...

Μπορούσα? (κάποτε ναι, κατέβαινα 1-2 φορές το χρόνο...τώρα ούτε να το φανταστώ δεν μπορώ...!)

Όλκη Ντόλα είπε...

Άκουσες Σαβίνα Γιαννάτου;;;!!!! Άτιμε... έκσταση! Λοιπόν την καλύτερη ενασχόληση έχεις.-

Ποτέ δεν μου άρεσαν οι συναυλίες δίχως μουσική ταυτότητα, λίγο jazz, λίγο trip hop,λίγο ethnic,λίγο Χατζιδάκι,μου κάνει όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω. Μουσική ασέβεια, κλωτσάω γαμώτο. Maria Joao δεν έχω ακούσει ακόμα.

BOSKO είπε...

Όλκη Ντόλα...
ρε συ Ντόλα (εγώ έτσι θα σε λέω), ποια είναι μουσική ασέβεια, η Σαβίνα Γιαννάτου; θα μας τρελάνεις; είναι γνωστό ότι η Σαβίνα ΜΠΟΡΕΙ και τραγουδάει πολλά διαφορετικά πράγματα, το ίδιο επιτυχημένα από καλλιτεχνικής άποψης. Ειλικρινά, τη βρήκα πολύ ανώτερη κι από τη Maria Joao!
ο Αγγελάκας δηλαδή που τραγουδάει από πανκ μέχρι ριζίτικα και ορεσείβια πειραγμένα δεν είναι όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω; όχι βέβαια!

BOSKO είπε...

Όλκη Ντόλα...
ρε συ Ντόλα (εγώ έτσι θα σε λέω), ποια είναι μουσική ασέβεια, η Σαβίνα Γιαννάτου; θα μας τρελάνεις; είναι γνωστό ότι η Σαβίνα ΜΠΟΡΕΙ και τραγουδάει πολλά διαφορετικά πράγματα, το ίδιο επιτυχημένα από καλλιτεχνικής άποψης. Ειλικρινά, τη βρήκα πολύ ανώτερη κι από τη Maria Joao!
ο Αγγελάκας δηλαδή που τραγουδάει από πανκ μέχρι ριζίτικα και ορεσείβια πειραγμένα δεν είναι όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω; όχι βέβαια!

despinach. είπε...

...το "όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω" δεσποινίς Ντόλα, ταιριάζει σε κείνους τους τραγουδιστάδες που το παίζουν κουλτούρα και μετά κάνουν εκπτώσεις στις επιλογές τους για να χαιδεύουν τα αυτιά του κοινού, όχι σε τραγουδίστριες σαν τη Σαβίνα που μπορεί και τραγουδάει διαφορετικά είδη πηγαίνοντας και το τραγούδι λίγο έως πολύ παραπέρα! Πολλές φορές μάλιστα, σε ένα πρόγραμμα με διαφορετικά είδη υπάρχει ένας κοινός άξονας που τα ενώνει, είτε μουσικός είτε ιδεατός και όποιος μπορεί να το πιάσει το "έπιασε"...

BOSKO είπε...

despinach. ...
κατ' αρχάς, που ξέρεις ότι η φίλτατη Ντόλα είναι δεσποινίς και όχι κυρία; μην κοιτάς από σένα που είσαι δεσποινίς Ουτοπία, η Ντόλα είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και την κόβω για κυρία με τα όλα της!
έπειτα, καλά της τα λες κι είμαι σίγουρος ότι θα σε καταλάβει απόλυτα και θα τα βρείτε μεταξύ σας!

Όλκη Ντόλα είπε...

BOSKO
Πες με όπως σου κάνει κέφι και αν δεν μου αρέσει θα στο πώ.
Με συγχωρείτε, πάλι δεν ήμουν σαφής.
Είπα για τη Σαβίνα...ΕΚΣΤΑΣΗ. Μαγεύομαι να την ακούω.-
Μετά αφήνω κενό, αλλάζω θέμα, με αφορμή τη πολυμορφία των ακουσμάτων από το live που περιέγραψες, δηλώνω ότι ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ δεν μου κάθεται καλά όλα στην ίδια συναυλία (οποιουδήποτε τραγουδιστή).Προτιμώ πιο θεματικά, με σεβασμό σε ένα είδος τη φορά.
Maria Joao είπαμε,δεν έχω ακούσει ακόμα. Αγγελάκα κι αν γουστάρω τρελά!

despinach
δεν το "πιάνω" λυπάμαι, είμαι πιο κλασική.

Όλκη Ντόλα είπε...

Ω, μα δε διαφωνώ με τη δεσποινίς despoinach, πρόκειται περί παρεξήγησης.

despinach. είπε...

...διαφωνούμε απλά με την Ολκη Ντόλα, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε για να τα βρούμε στο μεταξύ! εσύ που την αποκαλείς "ρε συ Ντόλα" δηλαδή? θες να με τσαντίσεις τώρα? που κόλησες τώρα?
...το "δεσποινίς" το βρίσκω πολύ πιο όμορφο και χαριτωμένο απλά! και οι δεσποινίδες μπορούν να είναι δεσποινίδες με τα όλα τους

BOSKO είπε...

Όλκη Ντόλα - despinach. ...
μετά συγχωρήσεως, βαριέμαι και να απαντήσω.
κάν' τε παιχνίδι μόνες σας κι εδώ είμαστε, που λένε.

Όλκη Ντόλα είπε...

Ξεφύγαμε, άλλο ήταν το θέμα μας, δεν ξέρω ποιός/ποιά είναι δεσποινίς/κυρία/κύριος και δε με νοιάζει. Είμαι εδώ για ό,τι αφορά στη μουσική. Γεμίζουμε κενά το blog,εγώ δε παίζω, μπουχαχα!