Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΝΙΚΟΣ ΚΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΓΥΣ & ΤΑ ΠΕΡΑΝ!

Ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός και η ερμηνεύτρια Ελευθερία Αρβανιτάκη γνωρίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Λιλιπούπολη και Νανουρίσματα, Κέντρο Διερχομένων, Κοντά στη δόξα μια στιγμή, Τρίτο Πρόγραμμα, Οπισθοδρομική Κομπανία ήταν οι τροχιές μιας πορείας που όλα έδειχναν πως θα γινόταν κοινή κάποια στιγμή. Το 1987 ο Μάνος Χατζιδάκις κάλεσε την Ελευθερία στις παραστάσεις του Σείριου στο ZOOM προκειμένου να παρουσιάσει ζωντανά το άλμπουμ Κοντραμπάντο, που μόλις είχε κάνει με τον Σταμάτη Σπανουδάκη. Την ενορχήστρωση των τραγουδιών σ' εκείνο το πρόγραμμα είχε επιμεληθεί ο Κυπουργός.
Ύστερα από μια δεκαετία, ο σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμαγγιώλης, φίλος της Ελευθερίας, την πρότεινε στον Κυπουργό, που θα έγραφε μουσική στην ταινία του με τίτλο Black Out, ως ερμηνεύτρια του τραγουδιού Μη φεύγεις (Τραγούδι στο ραδιόφωνο) σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου. Αφορμή για να συνεργαστούν πρώτη φορά οι δυο τους και να αναπτυχθεί μια γνήσια φιλική σχέση, η οποία μοιραία οδήγησε και σε πολλές ακόμη σημαντικές συνεργασίες: Τα Μυστικά του Κήπου, Οξυγόνο, συναυλίες με το Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις και πολύ πρόσφατα Τα Εγγύς και τα Πέραν. Τα Εγγύς και τα Πέραν, λοιπόν, ήταν η αιτία της συνάντησης μου μαζί τους σήμερα το απόγευμα στο cafe του Χίλτον. Με τον Νίκο πρέπει να είναι η τέταρτη ή η πέμπτη συνέντευξη που κάνουμε μέσα σε μία δεκαετία- νομίζω πρώτη φορά ήταν το 2001 με αφορμή Τα Μυστικά του Κήπου, για τον ΗΧΟ. Την Ελευθερία, πάλι, τη συναντούσα δεύτερη φορά ακριβώς 14 μήνες μετά την έκδοση του άλμπουμ Και τα μάτια κι η καρδιά.
Εδώ ο Νίκος, που όσο πάει...μικραίνει αντί να μεγαλώνει, φόρεσε το καπελάκι της Ελευθερίας, μάλλον για να μην είναι ασκεπής δίπλα στον bosko, που δεν αποχωρίζεται ποτέ τον σκούφο του. Όταν καθίσαμε στο τραπέζι, το κασετοφωνάκι μπήκε σε λειτουργία και η κουβέντα ξεκίνησε, είχα την αίσθηση πώς θ' ακούγονταν πραγματικά πολύ ωραία πράγματα- όπως και έγινε! Δεν ήξερα, ας πούμε, πως το Μη φεύγεις, εκείνο το πρώτο τραγούδι τους, παραλίγο να γινόταν αφορμή ώστε ο Κυπουργός ν' ασχολιόταν εκτενώς με την τραγουδοποιία, βρίσκοντας την ιδανική ερμηνεύτρια του.
Τους παρακολουθούσα να μιλάνε και δε χρειάστηκε να παρέμβω πολλές φορές, ούτε να βγω εκτός πλάνου- που λένε- αφού σχεδόν ποτέ δεν προετοιμάζομαι για μία συνέντευξη. Μου αρκεί να ξέρω το έργο και την πορεία του εκάστοτε καλλιτέχνη κι από 'κει και πέρα προσπαθώ να οδηγήσω το όλο πράγμα σε φιλική κουβέντα, απ' την οποία όμως ο μελλοντικός αναγνώστης της συνέντευξης θα κερδίσει σε πληροφορία. Ακόμη καλύτερα εάν καμιά φορά γνωρίσει σε βάθος και τον άνθρωπο, για του οποίου τις απόψεις και το έργο ενδιαφέρεται.
Εν προκειμένω, Τα Εγγύς και τα Πέραν είναι ένα πολύ ωραίο cd, που περιέχει ζωντανή ηχογράφηση τεσσάρων ορχηστρικών έργων του Κυπουργού, αλλά και την κινηματογραφική σουίτα In Canto για παιδική χορωδία, ορχήστρα και τη φωνή της Αρβανιτάκη. Μοιραία την κουβέντα μονοπώλησε το In Canto, αφού κατάφερε αφενός ο συνθέτης να ενώσει πέντε τραγούδια από πέντε διαφορετικές ταινίες σε ένα ενιαίο καινούργιο έργο και αφετέρου η ερμηνεύτρια να δώσει τον καλύτερο εαυτό της σε αγαπημένα κομμάτια, σαν το στοιχειωμένο νανούρισμα Στο μαγγανοπήγαδο, το Μη φεύγεις ή τα Λόγια κεντημένα, που πρώτη ερμήνευσε η Κερασία Σαμαρά. Το cd κυκλοφορεί από το label Orion Music του Κυπουργού και την Universal, ενώ η συνέντευξη των δύο καλλιτεχνών θα δημοσιευθεί στο επόμενο δίφωνο.

8 σχόλια:

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

Πάντα στο Χίλτον η Αρβανιτάκη :)

BOSKO είπε...

Χρήστος Μιχαήλ...
ναι, αν και την πρώτη φορά είχαμε συναντηθεί στο "Αλάτσι", παραπλεύρως του "Χίλτον". Και χθες γι' αλλού προοριζόταν να γίνει η συνέντευξη, πάντως.

Γιώργος είπε...

Πως να σε προλάβει κανείς να ακούσει όλες αυτές τις προτάσεις; Θέλω ένα συντελεστή χρόνου τουλάχιστον x2 για να προλάβω! Πάντως θα βρω σίγουρα χρόνο σύντομα γιατί ο Κυπουργός είναι από τους αγαπημένους μου συνθέτες.

BOSKO είπε...

Γιώργος...
κι αυτό το cd είναι πραγματικά εξαιρετικό! Έχω λιώσει απ' την εκπομπή μου τα τραγούδια του "In Canto" με την Ελευθερία!
θα το βρεις, πιστεύω, πολύ πιο εύκολα από την προηγούμενη δουλειά του, το "Slow motion", που περιέργως δεν υπάρχει πουθενά.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπάω Νίκο Κυπουργό πολύ!

Και τον έχω βάλει κι εγώ στο μάτι για μία συνέντευξη! :) (το γράφω και κακκινίζω) :)

BOSKO είπε...

Angelica...
σ' το εύχομαι ολόψυχα, διάβασα και πολύ ωραία πράγματα στο blog σου!
να τον πετύχεις εδώ πρέπει όμως, γιατί ο Κυπουργός, όποτε δεν είναι στο εξωτερικό, την αράζει στη Σύρο.

Ανώνυμος είπε...

Ευκαιρία για ταξιδάκι ως εκεί χεχεχε

Σ'ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία! Ελπίζω να καταφέρω κάποια στιγμή να την πραγματοποιήσω αυτή μου την επιθυμία!

Χαίρομαι που σ' άρεσε το μπλογκ...θέλω να επανέλθω με περισσότερα δικά μου κείμενα όμως

JavierPM είπε...

Μου αρέσει να διαβάζουν ωραία πράγματα, αλλά καταλαβαίνω τα πάντα. Ευχαριστώ για το άρθρο.