Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΗΛΙΑΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ- ΠΑΥΛΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΕΙΝΑΙ ΖΕΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑΡΑΖΟΥΝ!


ΗΛΙΑΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ - ΠΑΥΛΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΙΜΑΙ ΖΕΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑΡΑΖΕΙΣ

YAFKA RECORDS

Τον μεν Ηλία Βαμβακούση τον γνωρίσαμε από τη Δεύτερη Ακρόαση της Μικρής Άρκτου και από τη δισκογραφημένη μελοποίηση του στην ποιητική σύνθεση Πέραμα του Αντρέα Παγουλάτου. Τη δε Παυλίνα Κωνσταντοπούλου από τη συμμετοχή της ως ερμηνεύτρια σε συναυλίες της Στέλλας Κυπραίου. Οι δυο νέοι αυτοί δημιουργοί, ένας Σαντορινιός και μία Κύπρια, αποφάσισαν να μοιραστούν το ντεμπούτο άλμπουμ τους που περιέχει δεκατέσσερα τραγούδια σε μουσική, στίχους και ερμηνεία δική τους, αλλά και μια σύνθεση του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου. Παρ' όλο που το ένα τραγούδι του ενός διαδέχεται συχνά αυτό του άλλου, στη ροή του cd, είναι εύληπτο το ξεχωριστό προσωπικό στυλ τους: ο Βαμβακούσης χειρίζεται περισσότερο το παραδοσιακό ιδίωμα, εκεί που η Κωνσταντοπούλου αποφαίνεται τραγουδοποιός με την κλασική έννοια του όρου – για την ακρίβεια, οι υπέροχες μπαλάντες της Πρωινό που ξυπνώ και Ιωνάς μου θύμισαν την Ηδύλη Τσαλίκη από τους Πρώτους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Κέρκυρας. Αλλά και ο Βαμβακούσης, ενώ τη μία στιγμή μπορεί να σέρνει αμανέδες με τη φωνή του και να βάζει κλαρίνο, νταούλι ή μπεντίρ στα κομμάτια του, την άλλη προσεγγίζει τη jazz με τη χρήση της τρομπέτας και τις ευαίσθητες χατζιδακικές μπαλάντες με το μαντολίνο (Βιβή Γκέκα) και το ακορντεόν (Ζαχαρίας Βαμβακούσης), όπως στο Καφεκοπτείο σε στίχους Κανελλίνας Μενούτη. Κατά υποκειμενική εκτίμηση, το α λα Yann Tiersen Καφεκοπτείο του Βαμβακούση και η αθυρόστομη Λίτσα της Κωνσταντοπούλου είναι τα δύο ωραιότερα τραγούδια του cd! Πραγματικοί αιμοδότες του ελληνικού τραγουδιού αναδεικνύονται οι εν λόγω δημιουργοί, αφού αναμφισβήτητα υπηρετούν την τέχνη της τραγουδοποιίας και όχι του πρόσκαιρου ραδιοφωνικού σουξέ! Τραγούδια με πλούσιο ψυχικό απόθεμα, πλούσιες ερμηνείες και ενορχηστρώσεις και μια έκδοση με τα πανέμορφα κόμικς της Τζάνις Ραφαηλίδου.

12 σχόλια:

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

Τα παιδιά της Άρκτου σκόρπισαν αλλά δεν χάθηκαν. Κι αυτό ήταν η μεγαλύτερη ευχή που θα μπορούσαμε να κάνουμε απέναντι στο ελληνικό τραγούδι. Μένει τώρα να τα στηρίξουμε, όσο μπορούμε με αγνά αισθήματα, δίνοντάς τους ό,τι αξίζει στον καθένα.

Mary Ka είπε...

Αγαπητέ Bosko
ανακάλυψα το blog σου τυχαία (τα περισσότερα έτσι δεν τα ανακαλύπτουμε?) και με συγκίνησε η άποψη σου για τη μουσική και όχι μόνο. Ομολογώ ότι δε γνωρίζω πολλούς μουσικούς τους οποίους παρουσιάζεις στα posts σου αλλά ακούγοντας διάφορα αρχεία που έχεις από το youtube, τα βρήκα πολύτιμα ακούσματα να τα συνοδεύεις με εύστοχα και ευαίσθητα σχόλια.
Θυμήθηκα πάλι παλιές μουσικές και τις ανακάλυψα ξανά.
Το ιστολόγιο σου είναι πολύ ενδιαφέρον και χαίρομαι που υπάρχει.

BOSKO είπε...

Χρήστος Μιχαήλ...
σωστά: Μποφίλιου, Καραμουρατίδης, Ευαγγελάτος, Μαραμής, Εμμανουηλίδης και τώρα ο Βαμβακούσης είναι τα φωτεινά παραδείγματα αυτού που λες. Θα υπάρχουν κι άλλα παιδιά που τώρα μου διαφεύγουν. Δυστυχώς καμιά φορά δε φτάνουν μόνο τα αγνά αισθήματα που εισπράττουμε όλοι εμείς ενίοτε από τη μουσική, τα λόγια και τα τραγούδια τους. Εννοώ πως, συμφώνως μ' αυτό που προτείνεις κι εσύ, μένει τώρα να τα στηρίξουμε όσο μπορούμε!

BOSKO είπε...

Mary Ka...
να' σαι καλά, σ' ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια! Επομένως, να έρχεσαι να διαβάζεις και να σχολιάζεις όποτε εμπνέεσαι απ' αυτά που λέω κάθε φορά.

καλό βράδυ!

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

Είναι και η Ελεωνόρα...

Θέλουμε και τον Τσίρκα ξανά ενεργό.

BOSKO είπε...

Χρήστος Μιχαήλ...
βέβαια, κι έπαιξα και τραγούδι του στην τελευταία εκπομπή μου.
δε σου το' πα ότι θα ξέχναγα κάποιους;

Ανώνυμος είπε...

Την είχα διαβάσει την κριτική σας στο καινούργιο "Δίφωνο" κι αναζήτησα το δίσκο των παιδιών. Τον βρήκα, αλλά έπρεπε να πάω στο δισκοπωλείο της κυρίας Ξυλούρη, στη στοά. Στο Μετρόπολις ούτε που το ήξεραν. Γιατί αυτό; Ακούγοντας τον, λοιπόν, αφού συμφωνήσω μαζί σας θα πρόσθετα ό,τι ο Ηλίας Βαμβακούσης έχει κάτι από Σαββόπουλο στον τρόπο που γράφει και από Αλκίνοο στον τρόπο που τραγουδάει. Η Κωνσταντοπούλου είναι υπέροχη φωνή και με πήγε στην παλιά καλή Αφροδίτη Μάνου. Πείτε μας δυο λόγια για την Τσαλίκη που λέτε παρακαλώ πολύ.

Ευχαριστώ και ελπίζω να μην σας κούρασα

Γιάννης
Βύρωνας 2/2/2010

BOSKO είπε...

Γιάννης, Βύρωνας...
α)δεν έχετε άδικο που δυσκολευτήκατε να βρείτε το cd των παιδιών, αφού- απ' όσο γνωρίζω- η εταιρεία Yafka Records δεν τα πάει και πολύ καλά με το κύκλωμα διανομής. Τι σόι γιάφκα θα ήταν άλλωστε;
β)πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις σας για τους δύο τραγουδοποιούς, σημαίνει ότι ακούσατε προσεχτικά τη δουλειά τους. Και τώρα που το λέτε, πράγματι, ο Βαμβακούσης θυμίζει σε κάποια σημεία τον λαϊκότροπο Σαββόπουλο στα Τραπεζάκια Έξω, ας πούμε!
γ)Ηδύλη Τσαλίκη= το α΄ βραβείο στους Πρώτους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Κέρκυρας που διοργάνωσαν ο Μάνος Χατζιδάκις και το Τρίτο Πρόγραμμα το 1981. Λέγεται πως η Ηδύλη και η Μελίνα ήταν οι δύο μοναδικές γυναίκες που ερωτεύθηκε ο συχωρεμένος όσο ζούσε. Λίγο αργότερα την είχε ερμηνεύτρια του στις Μπαλάντες της οδού Αθηνάς, όχι βέβαια στον δίσκο, αλλά στις ζωντανές παραστάσεις στην Πλάκα με Λιούγκο, Λέκκα και Μαρία Δημητριάδη. Οι δρόμοι τους χώρισαν οριστικά και αμετάκλητα το ΄83. Ακολούθησε το ντεμπούτο άλμπουμ της τραγουδοποιού, μια ελαφρώς αντεργκράουντ jazz δουλειά, κι έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη της.

δεν έχετε παράπονο, ούτε φροντιστήριο να σας έκανα!

καλό βράδυ εύχομαι!

Ανώνυμος είπε...

Να σας πληρώνω να μου παραδίνετε μαθήματα διά ζώσης; Σοβαρά μιλάω!!! Ευχαριστώ πολύ πολύ!

Γιάννης
Βύρωνας 3/2/2010
(πέρασμένες 12 βλέπετε! χιχιχι)

BOSKO είπε...

Γιάννης, Βύρωνας...
α, δε γίνεται, ουδέποτε χρηματίστηκα!

bosko
Κερατσίνι, 00:06 π.μ. 3 Φεβρ. 2010

Joris είπε...

Μπόσκο,
είμαι ηθοποιός και σε είδα χθες στην παρουσίαση βιβλίου στου Σολδάτου. Παίζω και σε μία ταινία τώρα, αλλά δεν σου λέω τον τίτλο, ούτε τον σκηνοθέτη, γιατί έτσι θα καταλάβεις ποιος είμαι.
Με θυμάσαι?
Ήμουν δίπλα σου την ώρα που ζήτησες ένα σπανακοτυροπιτάκι απ' το παιδί του μπουφέ με τα μούσια. Σου πρόσφεραν και κρασί μαζί αλλά απάντησες ό,τι δεν πίνεις. Μετά τσίμπησες δύο κουλουράκια και τρεις φέτες γραβιέρα!
Θα ήθελα να γνωριστούμε γιατί νομίζω πως θα ενθουσιαστείς πολύ μαζί μου.


Καλό ξημέρωμα!

BOSKO είπε...

Joris...
άσε, ενθουσιάστηκα ήδη!
τι διάολο, πράκτορας των...gilli diet είσαι και με παρακολουθείς μην ξαναπέσω στην πρέζα;
δεν έχω χρόνο για γνωριμίες, καλέ μου άνθρωπε, παίξε στην ταινιούλα που παίζεις κι άσε με εμένα, ούτως ή άλλως ντοκιμαντέρ φτιάχνω.
επίσης καλό ξημέρωμα!


ρε, τι τραβάω 'δω μέσα...