Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Η "ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ" ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΜΑΝΤΑ & Ο "ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ" ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ!

Σήμερα και αύριο κάνουν την έξοδο τους στις αίθουσες δύο συμπαθέστατες ελληνικές ταινίες. Η Χρυσόσκονη της Μαργαρίτας Μαντά, πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, φαινομενικά καταπιάνεται με τη μετάλλαξη των πόλεων και εν προκειμένω της Αθήνας, μια και ζούμε στην Ελλάδα, στο βάθος όμως μιλάει για την αποξένωση των ανθρώπων. Ξένοι μεσ' στην ίδια τους την πόλη θα μπορούσε να ήταν ένας εναλλακτικός τίτλος για την ταινία της Μαντά, την οποία είχα δει στο αθηναϊκό αντιφεστιβάλ των Ομιχλιστών και πολύ μου άρεσε. Η Μάνια Παπαδημητρίου στο ρόλο της ευαίσθητης πιανίστριας και η προσευχή Κύριε του Μάνου Χατζιδάκι, ως μοναδική μουσική υπόκρουση της ιστορίας, είναι κατά τη γνώμη μου δύο από τα συστατικά της Χρυσόσκονης, που την κάνουν από τις πιο ανθρώπινες και άμεσες -δίχως ν' απουσιάζει το ποιητικό στοιχείο- ελληνικές ταινίες των τελευταίων χρόνων!
Τον Διαχειριστή του έμπειρου Περικλή Χούρσογλου τον είδα την περασμένη Κυριακή στην πρώτη προβολή για φίλους στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Μέσα από μια οικογενειακή υπόθεση (κυριολεκτικά οικογενειακή, αν σκεφτεί κανείς πως στην ταινία πρωταγωνιστούν ο ίδιος ο σκηνοθέτης με τη γυναίκα του, την καλή ηθοποιό Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, και τα δυο παιδιά τους) και μέσα επίσης από το ξετύλιγμα μικροαστικών, συχνά με χιούμορ, καταστάσεων (από τα προβλήματα συμβίωσης σε μια λαϊκή πολυκατοικία της Καλλιθέας με το κατεστραμμένο αποχετευτικό σύστημα μέχρι τα συζυγικά παραστρατήματα του σκηνοθέτη- πρωταγωνιστή), ο Χούρσογλου πετυχαίνει να μας δείξει πόσο βουτηγμένη στα σκατά είναι η πόλη που ζούμε, αλλά και πόσο...λαμόγιο έχει καταντήσει πια ο μέσος Νεοέλληνας. Φρόντισαν γι' αυτό με τις ερμηνείες τους οι βετεράνοι Κώστας Βουτσάς και Κατερίνα Γιουλάκη στους αντίστοιχους σχηματικούς ρόλους ενός συνταξιούχου υδραυλικού και μιας κλασικής δεσποτικής Ελληνίδας μάνας, αμφότεροι το ίδιο μιζαδόροι και αλλοτριωμένοι.


Κι έτσι, ενώ για την αυριανή εκπομπή μου στο Κανάλι 1 του Πειραιά είχα κλείσει τη Μαργαρίτα Μαντά καλεσμένη στο στούντιο, αλλά και τηλεφωνική συνέντευξη με τον Περικλή Χούρσογλου, ένας πολύ ευχάριστος και μη ανακοινώσιμος λόγος με ανάγκασε να προηχογραφήσω διαφορετική τελικά εκπομπή, αφού θα πρέπει να βρίσκομαι κάπου αλλού. Ας πάνε καλά οι ταινίες των αγαπητών φίλων (γι' αυτό είναι σημαντικό, όσοι σκοπεύετε να τις δείτε, να το κάνετε από την πρώτη εβδομάδα προβολής) κι εγώ επιφυλάσσομαι για μια εκπομπή μαζί τους την επόμενη Παρασκευή.

Η Χρυσόσκονη της Μαργαρίτας προβάλλεται στις αίθουσες Odeon Όπερα 1 (Ακαδημίας 57) και Δαναός 2 (Λεωφ. Κηφισίας 109), ενώ ο Διαχειριστής του Περικλή Χούρσογλου στο Τριανόν (Πατησίων & Κοδριγκτώνος) και στις δύο αίθουσες της ανακαινισμένης Ταινιοθήκης της Ελλάδας (Ιερά Οδός & Μεγάλου Αλεξάνδρου).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είδα την ταινία της Μαντά!

Τ Α Ι Ν Ι Α Ρ Α ! ! !

Επιτέλους μια ελληνική ταινία με ανθρώπινους χαρακτήρες που συναντάς δίπλα σου!

Ούτε Χόλλυγουντ της κακιάς ώρας, ούτε τηλεοπτικούρες, ούτε και τίποτις δήθεν βαθυστόχαστο!

Απλή, λιτή και Περιεκτική!

Συμφωνώ για τη μουσική του Χατζιδάκι, με είχατε προδιαθέσει από την πρώτη σας ανάρτηση!

Ένας Ανώνυμος Μπλόγκερ

BOSKO είπε...

Ένας Ανώνυμος Μπλόγκερ...
τι να πω, συμφωνούμε και χαίρομαι που σας άρεσε η ταινία της Μαργαρίτας. Ας πω μόνο ότι εγώ τη βρήκα αρκετά "βαθυστόχαστη", αλλά καθόλου "δήθεν", διαχωρίζοντας τις δύο λέξεις δικού σας χαρακτηρισμού.
να είστε καλά & να στηρίζετε το ελληνικό σινεμά!