Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ...


Ήτανε ένα καλοκαιρινό βράδυ του 1979 στον Μαγεμένο Αυλό στο Παγκράτι. Ο Μάνος Χατζιδάκις έτρωγε με την παρέα του, μουσικούς, τραγουδιστές, τον παραγωγό Γιώργο Μητρόπουλο κ.α. Σε διπλανό τραπέζι ο Διονύσης Σαββόπουλος με τη δική του παρέα, που τότε δε μιλιόταν με τον Χατζιδάκι λόγω μουσικο-σωματειακών διαφορών. Ο Γιάννης Bach Σπυρόπουλος από το τραπέζι του Σαββόπουλου, τραγουδούσε δυνατά κάποιο κομμάτι από τη Ρεζέρβα του μέντορα του, που μόλις είχε κυκλοφορήσει. Από το απέναντι πεζοδρόμιο εμφανίστηκαν δύο νεαροί Ιταλοί, τύφλα στο μεθύσι, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν και να γελάνε. Μια ηλικιωμένη γυναίκα ξεπρόβαλλε από το μπαλκόνι πολυκατοικίας και τους παρακάλεσε να σταματήσουν ή να πάνε πιο πέρα, εφόσον ο σύζυγος της ανάρρωνε από εγχείρηση και χρειαζόταν ησυχία. Άντε γαμήσου! της απάντησε στα ιταλικά ο ένας από τους δύο, μην έχοντας καταλάβει βέβαια ούτε λέξη απ' το αίτημα της γηραιάς κυρίας. Ο Χατζιδάκις που παρακολουθούσε τη σκηνή έγινε έξαλλος! Σηκώθηκε πάνω, πετώντας σχεδόν το τραπέζι! Πηγαίνετε στο διάολο, παλιοαλήτες και έτσι να μιλάτε στη χώρα σας! τους φώναξε,


πηγαίνοντας προς το μέρος τους. Δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση που κομμάτιασε κυριολεκτικά τη γαλήνη των πρώτων πρωινών ωρών σε μια ήρεμη γειτονιά. Και τότε συνέβη το εξής σουρεαλιστικό: από μιαν άλλη πολυκατοικία άνοιξε γρήγορα το παντζούρι ενός χαμηλού μπαλκονιού του πρώτου ορόφου. Ένας ημίγυμνος νεαρός πηδώντας από το μπαλκόνι αυτό στο δρόμο, μπήκε στον καυγά και έπιασε στα χέρια του τους δύο θερμόαιμους Ιταλούς. Τόσο ο Χατζιδάκις, όσο και οι υπόλοιποι στον Μαγεμένο Αυλό είχαν κοκκαλώσει! Σα σκηνή παλιάς φαρσοκωμωδίας, ο άγνωστος νεαρός δίχως να πει κουβέντα έριξε από μία μπουνιά στα μούτρα των Ιταλών! Αμέσως μετά ξαναπήδηξε από το δρόμο στο μπαλκόνι του, χώθηκε στο διαμέρισμα του, έκλεισε πάλι το παντζούρι και ούτε γάτα, ούτε ζημιά! Στο μεταξύ, είχε καταφτάσει περιπολικό της αστυνομίας. Σε λίγη ώρα οδηγούνταν σιδηροδέσμιοι στο τμήμα ο Χατζιδάκις με τον Μητρόπουλο και τους δύο αλλοδαπούς ταραξίες. Μην αποκαλύψεις στους αστυνομικούς την ταυτότητα μου! έκανε ο συνθέτης στον Μητρόπουλο, καταδιασκεδάζοντας την όλη κατάσταση! Και όχι μόνο την καταδιασκέδαζε, αλλά μέχρι να πάνε στο τμήμα, αποκατέστησε πλήρως τη σχέση του με τους δύο Ιταλούς, κερνώντας τους μάλιστα και τσιγάρο! Η παρεούλα και η κουβέντα με γέλια πλέον συνεχίστηκε μέχρι το ξημέρωμα στο κρατητήριο. Όταν το πρωί ήρθε ο νέος αξιωματικός υπηρεσίας και αναγνώρισε τον Χατζιδάκι, έγινε θηρίο με τους μπάτσους: Τι κάνατε, ανόητοι; Είναι ο καλύτερος φίλος του Καραμανλή! και άλλα τέτοια του πανικού! Αφήστε τους, οι άνθρωποι απλά έκαναν τη δουλειά τους του είπε ο Χατζιδάκις, ηρεμώντας τον και διαλύοντας την αγωνία του μήπως βρεθεί σε κάνα Νευροκόπι...Έφυγαν όλοι μαζί από το τμήμα κατά τις 10 το πρωί. Ο Χατζιδάκις χαιρετήθηκε εγκάρδια με τους δύο Ιταλούς και τράβηξαν ο καθένας το δρόμο του.

* την ιστορία αυτή μού αφηγήθηκε ένα απόγευμα στον Μαγεμένο Αυλό ο Γιώργος Μητρόπουλος. Ήταν ακόμη μία επέτειος από το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, σαν και τη μεθαυριανή, που συμπληρώνονται 14 χρόνια από το μεγάλο ταξίδι του. Μάρτυρας του Μητρόπουλου υπήρξε και ο κοινός μας φίλος, Γιάννης Bach Σπυρόπουλος, ο οποίος ποτέ δεν ανήκε στον κύκλο του Χατζιδάκι, αλλά τον θαύμαζε μια ζωή σαν κάτι άπιαστο, εξαϋλωμένο. Αυτός ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις! Ο δεξιός, ο προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που την ίδια ακριβώς περίοδο στελέχωνε το Τρίτο Πρόγραμμα του με ποιητές, επαναστάτες, αναρχικούς και φρικιά. Που διηύθυνε μεγάλες ορχήστρες με σμόκιν και παπιγιόν και συγχρόνως τραβολογιόταν στο τμήμα σαν κοινό κακοποιό στοιχείο.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γειάσου και πάλι Μποσκάκι!αχααααχαα!χαααααχχαχαχα!πολύ ωραίο! πάρα πολύ ωραίο όμως!ε μόνο ο απίστευτος Χατζιδάκις θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο!..τί να πώ άλλο έχω μείνει άφωνη...πραγματικά άφωνη!...ο Μ.Χατζιδάκις συνεχίζει παρ αυτά να μας εκπλήσει και να μας αφήνει άφωνους...ακόμη και από εκεί ψηλά που είναι τώρα....!και πιστέυω ότι θα συνεχίσει ίσως και εσαεί (όσο υπερβολή και παράτραβηγμένο και αν ακούγεται αυτό)...να μας εκπλήσει! ποιός ξέρει πόοοοοοσα άλλα πολλά 'στιγμιότυπα'υπάρχουν ακόμη από τη ζωή του που εμείς δεν τα γνωρίζουμε κάν...όμως πιστέυω υπάρχουν άνθρωποι που τα γνωρίζουν και κάποια στιγμή θα μας τα πούν... και θα βγούν στο φώς!άλλη μιά συναρπαστική ιστορία από τη ζωή του αγαπημένου Μάνου!χααααχααχα! τέλιο πόστ!....φιλούυυυυμπες! Αθανασία.

Ανώνυμος είπε...

Τρομερό!
Καλά, αγαπητέ Μπόσκο, επιστρέψατε και αρχίσατε κατευθείαν την παραγωγή, ε; Σας επισκέφτηκα σήμερα, διάβαζα, διάβαζα, διάβαζα και δεν τελείωναν οι αναρτήσεις. Και τι αναρτήσεις!

Σας χαιρετώ εγκάρδια,
Νεφερτίτη

BOSKO είπε...

αθανασία...
έτσι είναι. Ακόμη και την καθημερινότητα του, ο καλλιτέχνης αυτός την έφτιαχνε όπως ήθελε και πάντα απρογραμμάτιστα!

νεφερτίτη...
είδες, είδες; και που' σαι ακόμα!

waste είπε...

λολ λολ λολ πολύ καλό, σαν καλό διηγημα :)