Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΤΗ ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΙΣΕΓΚΟ...


Το χθεσινοβραδινό δείπνο είχε κανονιστεί εδώ και πολλές εβδομάδες. Ξέραμε ότι ο πιανίστας- συνθέτης Αντώνης Ανισέγκος θα ερχόταν στις 17 του μήνα από το Βερολίνο, όπου ζει και εργάζεται μόνιμα, γι' αυτό και η συνεργάτιδα του, Νένα Βενετσάνου, άνοιξε τον όμορφο κήπο της στο Ψυχικό και μας μαγείρεψε με τα χεράκια της! Καλά μού το' λεγε η Μαρίζα Κωχ σου' χει μαγειρέψει ποτέ η Βενετσάνου; Ποίηση σκέτη! Από το αεροδρόμιο, λοιπόν, κατ' ευθείαν στο σπίτι της Νένας ο Αντώνης παρέα με τον άλλο Αντώνη, τον γράφοντα.

Μουσικάρα ο Ανισέγκος! Το 1991, σε ηλικία 21 ετών, ο Μάνος Χατζιδάκις παρουσίασε έργο του, διευθύνοντας το ο ίδιος με την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Έχοντας πολύ μικρή σχέση με το λεγόμενο έντεχνο, ακόμη και με τη μουσική του Χατζιδάκι, ο Ανισέγκος ασχολήθηκε με την κλασικές φόρμες, τη jazz και τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Πρόσφατα, συμμετείχε ως πιανίστας στη μπάντα του κινηματογραφικού συνθέτη Μάικλ Νόιμαν, παίζοντας για βιοποριστικούς λόγους, απ' ότι μας είπε. Ας ήταν κάνας Ελληναράς κομπλεξικός μουσικός και θα την είχε κάνει σημαία του τη συγκεκριμένη, έστω και για το βιοπορισμό του, δραστηριότητα. Εκτιμώ το γεγονός πως η Βενετσάνου πάντα ψάχνεται με τους μουσικούς της! Από τον Τάσο Καρακατσάνη και τον Σαράντη Κασσάρα μέχρι τη συνθέτρια Καλλιόπη Τσουπάκη που τη συνόδευσε στο πιάνο στο cd Το πρόσωπο της αγάπης και τώρα τον Ανισέγκο στους Προσανατολισμούς του Ελύτη και του Ανδριόπουλου.
Ο Ανισέγκος οφείλει στη Βενετσάνου τη γνωριμία και την ενασχόληση του με το έντεχνο- όπως ακριβώς πρέπει να είναι το έντεχνο- και η Βενετσάνου στον Ανισέγκο, την απελευθέρωση της ως ερμηνεύτρια μέσα σε πιο αυτοσχεδιαστικές μουσικές καταστάσεις. Η χημεία τους αποτυπώνεται τέλεια στην επανεκτέλεση των Προσανατολισμών, κάνοντας το έργο ν' ακούγεται με κατάνυξη και, το σημαντικότερο, εκφράζοντας 100% τους δημιουργούς του! Κάπου μεσ' στην κουβέντα, η Νένα θυμήθηκε και τη μοναδική τυχαία συνεύρεση της με την Άντζελα Δημητρίου εν έτει 1986 και τα δυνατά γέλια μας προκάλεσαν τα γαυγίσματα των αδέσποτων της περιοχής...
* Η κοινή συνέντευξη της Νένας Βενετσάνου και του Αντώνη Ανισέγκου θα δημοσιευθεί στο επόμενο δίφωνο.

4 σχόλια:

celsius33 είπε...

Ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση ανάμεσα σε δυό ενδιαφέροντες σοβαρούς καλλιτέχνες. Πήρε το μάτι μου τη Βενετσάνου Δευτέρα βράδυ στο Ηρώδειο στη Sylvie Guillem (είναι αν μη τι άλλο...χωροκατακτητική προσωπικότητα :) )

BOSKO είπε...

celsius33...
πράγματι, τα έμαθα κι εγώ από πρώτο χέρι τα κατορθώματα της κας Guillem σα να ήμουν εκεί! Δεν έπεσες έξω, γνωρίζονται άλλωστε προσωπικά η Βενετσάνου με τη Guillem.

Θράσος είπε...

Κατ' αρχήν μας στέρησες την πλήρη αναφορά στην συνάντηση Άντζελας με Νένα.
Κατά δεύτερον..τι υποτιμημένη παρουσία. Αυτόν το δίσκο της με τον Χατζιδάκι και ιδιαίτερα το 'Μικραίνει το φεγγάρι' τον έχω λιώσει.

BOSKO είπε...

θράσος...
η συγκεκριμένη πολύ σύντομη συνάντηση σηκώνει ολόκληρο ακέραιο post! Όντως, το cd "Η Νένα Βενετσάνου τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι" ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες του Σείριου, μετά την αναχώρηση του δημιουργού του!