Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

ΟΙ MOTORHEAD, Η ΔΑΝΑΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΛΙΚΗ...

Περίεργη νύχτα! Δεν κοιμήθηκα καθόλου, ακούγοντας ξανά και ξανά τη σπηλαιώδη φωνή του Lemy των Motorhead! Πόσα χρόνια είχα ν' ακούσω heavy metal; Τουλάχιστον δεκαπέντε...Κι ενώ οι ηλεκτρικές κιθάρες στρίγκλιζαν από το cd- player, εγώ εκεί, ταβανοθεραπεία και τσιγάρα το ένα πίσω απ' τ' άλλο! Μήπως είμαι λίγο παρανοηκός; Σηκώθηκα στις πεντέμισι, ένας καφές στα γρήγορα και έξω για να πάρω πρώτος- πρώτος το Βήμα. Το περιμένω πως και πως! Για όποιον δεν έχει πάρει χαμπάρι, κάθε μέρα το Βήμα προσφέρει ένα cd με αυθεντικές ηχογραφήσεις από το ελαφρό ελληνικό τραγούδι πενήντα χρόνων (1920- 1970)- την εβδομάδα αυτή φτάσαμε αισίως στη δεκαετία του 1950! Μια είδηση στα ψιλά γράμματα της εφημερίδας με συγκίνησε και με συγκλόνισε μεσ' στα χαράματα: στις 11 το πρωί η κηδεία της Αλίκης Τέλλογλου, δωρήτριας του Τελλόγλειου Ιδρύματος Θεσσαλονίκης...Πόσο αθόρυβα η κυρία Αλίκη passed away, όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι ξένες ανταποκρίσεις που βλέπω στο διαδίκτυο. Ποιος γνωρίζει άραγε τη μεγάλη πολιτιστική προσφορά της σ' αυτόν τον τόπο; Θα πουν για το θάνατο της τα δελτία ειδήσεων ή θα εξακολουθούν να πουλάνε το κουφάρι του Σεργιανόπουλου χωρίς μία είδηση της προκοπής ανάμεσα;
Την είχα γνωρίσει την Αλίκη Τέλλογλου, προ δεκαετίας στο γραφείο της σε μια κουβέντα σχετικά με την ιστορία του Κινηματογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Δε θα ξεχάσω εκείνο το σπινθηροβόλο βλέμμα της που συνήθως η ενασχόληση με την τέχνη κάνει ηλικιωμένους πνευματικούς ανθρώπους να μοιάζουν ακμαίοι και ολοζώντανοι. Και η κυρία Αλίκη αγάπησε ουσιωδώς την τέχνη, δεν την έβαλε ποτέ στο ίδιο τσουβάλι με μεγαλομικροαστικές αγαθοεργίες, άχρηστο ιλουστρασιόν περιτύλιγμα και αντιπαθητικό γιαπιλίκι.
Της εύχομαι καλό της ταξίδι, την ίδια ακριβώς στιγμή που η Δανάη Στρατηγοπούλου μού τραγουδάει Ποτέ δε θα ξεχάσω τέτοια μάτια, συνταιριάζοντας πολύ επιτυχημένα την ερωτική απώλεια με αυτήν ενός διακριτικού θανάτου...Είπαμε, για λίγους και εκλεκτούς! Το γνήσιο συναίσθημα της απώλειας ευτυχώς ακόμη δεν έχει γίνει βορά κανενός μέσου μαζικής ενημέρωσης.

12 σχόλια:

mv είπε...

πόσο δίκιο έχεις Bosko.Υπήρχαν και υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι σ αυτόν τον τόπο και ευτυχώς τα δελτία σκουπιδιών δεν ασχολούνται μαζί τους.

(always enjoying your blog:)

BOSKO είπε...

mv...
"Αντιστάθηκα όσο μπορούσα στις προσδοκίες των άλλων- ήταν μια χαλαρή αντίθεση- κανένας δεν την πήρε είδηση. Πέρασε απαρατήρητη μέσα απ' τις ορδές των βαρβάρων καθώς στις κίτρινες σελίδες διαβάζαμε για εκείνες".
Δικό σας, κυρία Βουμβάκη, από μένα κι από εσάς την ίδια!

Rena Fan είπε...

Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά σήμερα την Κυρία Αλίκη. Το "Κυρία" δεν μπορούμε να της το αφαιρέσουμε, έστω κι αν δεν ζει πια ανάμεσά μας. Θα το καμαρώνουμε για πάντα το Τελλόγλειο που μας δώρισε.

Υπέροχη και η προσφορά του "Βήματος" αν και θα ήθελα λίγες περισσότερες σπάνιες ηχογραφήσεις (ό,τι υπάρχει στη συλλογή έχει ήδη κυκλοφορήσει στις 33 στροφές και κάποια και σε CD--δεν πήρα ακόμα τη σημερινή κασετίνα, ελπίζω να υπάρχουν εκπλήξεις!).

Και η Κυρία Δανάη να μας χαρίζει πάντα τη φωνή της σαν το δροσερό αεράκι της Ραφήνας, όπου άραξε το "Τρεχαντήρι" της εδώ και χρόνια...

BOSKO είπε...

rena fan...
σωστά μιλάς! Το "κυρία Αλίκη" πηγαίνει συμφώνως μ' αυτό το "Ο κυρ- Αντώνης πάει καιρός που ζούσε στην αυλή". Ειδικά, κάποιος που την ήξερε έστω και λίγο μπορεί να την προσφωνεί όπως θέλει ακόμη και μετά θάνατον. Να το καμαρώνετε πραγματικά το Τελλόγλειο, στολίζει τη Θεσ/νίκη! Η προσφορά του "Βήματος" για μένα που δεν είχα φάει ποτέ κόλλημα με το ελαφρό τραγούδι, είναι θησαυρός. Κρίμα που δεν το ήξερα και έχασα τις ηχογραφήσεις των δεκαετιών 1920- 30. Η κυρία Δανάη ζει και βασιλεύει στα 95 της, προχθές μου μιλούσε γι' αυτήν η κόρη της η Λήδα που είμαστε πολύ φίλοι!

Rena Fan είπε...

Το ξέρω! Με έχει τιμήσει και εμένα με τη φιλία της η Κυρία Δανάη...
Να πούμε "να τα εκατοστήσει", είναι λίγο... Να τα χιλιάσει, λοιπόν!

Πόσες κασετίνες έχεις χάσει; Να κάνουμε κάτι για αυτό!

BOSKO είπε...

rena fan...
σίγουρα θα' χω χάσει τρεις- τέσσερις. Άσε που τις προάλλες έχασα πάλι ένα cd με το αγαπημένο "Amado mio" στα ελληνικά από τη Δανάη. Ίσως ξεδιαλέξω κάποια τραγούδια που μου λείπουν, σου τα πω και μπεις στον κόπο να μου τα στείλεις σε mp3...

Θράσος είπε...

Η κατάλληλη μουσική υπόκρουση για μια εξαιρετική κυρία...
και όχι μόνο Δανάη, και Στέλλα Γκρέκα.
Νομίζω ότι τα ταίριαξες τέλεια.
Καλό της ταξίδι

Rena Fan είπε...

Ό,τι χρειαστείς από ελαφρό και Δανάη, bosko, πες μου! Με μεγάλη μου χαρά...

Rena Fan είπε...

Αυτή τη στιγμή η ΕΤ1 προβάλλει ένα αφιέρωμα στην Κυρία Αλίκη. Υπέροχη γυναίκα...

BOSKO είπε...

rena fan...
thanks, φίλε. Αν είναι, θα σου στείλω e- mail! Δούλευα ως τα χαράματα, δεν το πήρα χαμπάρι το αφιέρωμα...

Rena Fan είπε...

Ήταν ένα "Παρασκήνιο" που γυρίστηκε με αφορμή τα εγκαίνια του Τελλόγλειου. Πολύ καλή εκπομπή.

μαριάννα είπε...

Καλό ταξίδι στην υπέροχη Γυναίκα! Τα είπες όλα. Τα είπατε όλα. Με καλύψατε και χαίρομαι πολύ. Γαληνεύει η ψυχή όταν διαβάζεις τέτοια ποστ...