Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

ΣΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ...


Ένα πορτραίτο. Η βαθιά ελληνική παρουσία ενός αιώνιου κοριτσιού. Μια αυτοπροσωπογραφία. Αν κοιτάξεις λίγο αριστερά από την κορνίζα, το βλέμμα σου βγαίνει στο μπαλκόνι και αντικρίζει φυτεμένες μηλιές και αχλαδιές που ορθώνονται από γλάστρες!

Τα εξώφυλλα της εργογραφίας της παραταγμένα, θυμίζοντας πάντα τη συνεργασία με τον Ποιητή της Εικόνας Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Από Το μετέωρο βήμα του πελαργού και Το λιβάδι που δακρύζει μέχρι τη Σκόνη του χρόνου που έρχεται. Και ενδιάμεσα, το τηλεοπτικό 10 που πούλησε 10.000 αντίτυπα μέσα σε δύο μήνες και η Ελεγεία του Ξεριζωμού, η συναυλία με την Καμεράτα και τη Φαραντούρη από το Μέγαρο.

Εξίσου τακτοποιημένα και τα βινύλια, από συλλογές δημοτικών τραγουδιών του Σίμωνα Καρρά και της Δόμνας Σαμίου μέχρι Frank Zappa και προκλασικούς συνθέτες. Από πάνω τα CDs με ολόκληρη την ιστορία της ECM, στην οποία ανήκει τα τελευταία χρόνια.

Και η βιβλιοθήκη. Ποίηση, πεζογραφία, προγράμματα συναυλιών, παρτιτούρες. Παραδίπλα, φωτογραφίες με τους αγαπημένους της άντρες, τον Αντώνη Αντύπα, τον γιο της και τα δυο πανέμορφα εγγονάκια της. Πόσο χαίρεται να μιλάει γι' αυτά! Περισσότερο ακόμη κι απ' την τέχνη της.

* Πώς μια απογευματινή συνάντηση με την Ελένη Καραΐνδρου δύναται να σου αλλάξει ολόκληρο το εσωτερικό τοπίο!

5 σχόλια:

Giannis Kafatos είπε...

m άρεσαν πολύ αυτές οι - τελικά - όχι και τόσο "νεκρές φύσεις"
www.u-hoo.gr/gianniskafatos

BOSKO είπε...

giannis kafatos...
πολύ σωστά το θέτεις!

καλημερίζω

Θράσος είπε...

εξαιρετική συνθέτρια...
Αναρωτιέμαι αν μπορείς να μου πεις αν κυκλοφόρησε ποτέ σε βινύλιο ή cd η μουσική και τα τραγούδια της από μια ΠΑΙΔΙΚΗ θεατρική παράσταση με την σκηνή της Καλογεροπούλου. Χρόνια πριν είχε δείξει αποσπάσματα η κρατική τηλεόραση και είχα συγκινηθεί πόλύ.
Επίσης ακυκλοφόρητα είναι και τα τραγούδια της που είχε ερμηνεύσει η Μελίνα στην Κύπρο το 75
Αγαπημένο μου και το ανατολίτικο 'Πανσέληνος ο έρωτας' με την Αλεξίου, γιατι αποδεικνύει ότι μια καθαρά ευρωπαική συνθέτρια μπορεί άνετα να χρησιμοποιήσει το μεσογειακό ταμπεραμέντο της για την δημιουργία μικρών διαμαντιών

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Συναντήσεις με σημαντικούς ανθρώπους!

Όμορφες είναι οι μέρες σου με τέτοιες παρέες!!

Την καλημέρα μου

BOSKO είπε...

θράσος...
εδώ και χρόνια η Καραΐνδρου ψηφιοποιεί το αρχείο της. Πρόκειται για τεράστιο υλικό, το οποίο θα κυκλοφορήσει σίγουρα κάποια στιγμή. Τα τραγούδια που λες με τη Μελίνα κατά 90% είναι αυτά που ηχογραφήθηκαν με τη Μαρία Φαραντούρη στο δίσκο "Η Μεγάλη Αγρυπνία" με στίχους του Κ. Χ. Μύρη. Εγώ λατρεύω την "Τιμή της αγάπης" και τη "Ρόζα"! Πέντε- δέκα τραγούδια έχει γράψει όλα κι όλα κι έχει βάλει τα γυαλιά σε πολλούς επίδοξους καριερίστες τραγουδοποιούς!

μάκης...
ήταν στο πλαίσιο άλλης μίας συνέντευξης. Τα τυχερά του επαγγέλματος, φίλτατε, που αντικαθιστούν την μάλλον άχαρη καθημερινότητα μου...