Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΙΚΣ ΤΟΥ TRASHMAN ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ!


Πριν μερικές εβδομάδες, ο trashman- κατά κόσμον Γιώργος Τσούκης- είχε την καλωσύνη να μου χαρίσει το καινούργιο βιβλίο του, νεοκόμικς, όπως το χαρακτηρίζει! Πρόκειται για το 13ο βιβλίο του, γέννημα μιας συγγραφικής- εικαστικής δραστηριότητας, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2001 με το έργο του Ο μικρός Κθούλου! Το τωρινό εγχείρημα του ονομάζεται Εντός Σχεδίου 2 και αποτελεί τη συνέχεια του πρώτου Εντός Σχεδίου, που είχε κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2005. Χωρίς ποτέ να ήμουν φαν των κόμικς, εντούτοις με γοητεύει αυτός ο συνδυασμός τους ενός κανονικού σεναρίου με ζωγραφιστές φιγούρες και σχέδια. Να πω την αλήθεια, ακόμη και ο πολύ δημοφιλής στη χώρα μας Αστερίξ σε μένα ουδέποτε υπήρξε οικείος. Ενώ, ας πούμε, μου πήγαινε περισσότερο το αναρχικό χιούμορ των Freak Brothers που κουβαλούσαν όλη τη σουρεαλιστική τρέλα των 60s! Στο Εντός Σχεδίου 2, ο Γιώργος Τσούκης συνθέτει αστικά τοπία, άλλοτε μουντά και γκρίζα και άλλοτε χρωματιστά και οπτιμιστικά, πάντα ιδιαιτέρως ατμοσφαιρικά όμως, με κεντρικό χαρακτήρα τον Πρώτο Έλληνα Υπερήρωα. Έναν ήρωα που βαρέθηκε να χρησιμοποιεί λέιζερ και ακτίνες Χ και που προτιμάει να ίπταται πάνω απ' τη νυχτερινή Θεσσαλονίκη, σχολιάζοντας τους προβληματισμούς σημερινών σύγχρονων ανθρώπων. Ξεχωρίζουν Οι βιτρίνες στην Παύλου Μελά το σαββατόβραδο και το ποιητικό Ρηφλέκσιον, ενώ τα μικρά κείμενα που συνοδεύουν την Άνω Πόλη του μάλλον φανερώνουν και την, υψηλού επιπέδου, στιχουργική του φλέβα:
Θα κοιτάζω πάντα τα πλοία τη θάλασσα/
θα θυμάμαι λαίμαργα κάθε στιγμή που σπατάλησα/
θα τρέφομαι πάντα απ' τη φωτιά στο λιμάνι/
κι ως εκεί που φτάνει το βλέμμα θα αστράφτω/
καταιγίδα στην έρημο στον ουρανό κρυστάλλινοι θόλοι/
προορισμός μου είναι/
προορισμός μας είναι/
η Άνω Πόλη.
Αναζητήστε το Εντός Σχεδίου 2 του Γιώργου Τσούκη στα βιβλιοπωλεία ή μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του www.tsoukis.gr. Σαν πρώτη έκδοση, το βιβλίο κυκλοφορεί σε χίλια μόνο αντίτυπα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπόσκο σ'ευχαριστώ πολύ για το κειμενάκι.Γλυκό,όσο κι η τούρτα από κάτω (αυτή με το κοφτό μακαρονάκι στο κέντρο,και τη φλόγα-βεντάλια).
Αν ήσουν ήρωας κόμικ πάντως,σίγουρα θα έγραφε "ο μπλόγκερ που ποστάρει πιό γρήγορα κι από τη σκιά του".

BOSKO είπε...

trashman...
εγώ ευχαριστώ για το βιβλίο, φίλε. Όσο για το κειμενάκι, το λιγότερο που μπορούσα να κάνω. Καλοτάξιδο!