Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Η ΛΗΔΑ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΩΝΟΥ!


Πάνε πολλά χρόνια που ψάχνοντας ανάμεσα σε παλιούς δίσκους των Beatles και των Doors έπεσα πάνω και σ' ένα ελληνικό βινύλιο από τα 1972 με ένα α λα Andy Warhol κολάζ στο εξώφυλλο! Επρόκειτο φυσικά για τον θρυλικό Ηλεκτρικό Αποσπερίτη του ντουέτου Λήδα- Σπύρος με πασιφανείς επιρροές από τους Simon & Garfunkel, τους Crosby-Stills- Nash & Young και τους άλλους εκπρόσωπους της διεθνούς folk- rock μπαλάντας!

Η γνωριμία μας με τη Λήδα Χαλκιαδάκη, τη γυναίκα του ντουέτου που συνεχίζει σόλο ως τις μέρες μας, μια και ο Σπύρος Βλασσόπουλος έχει παρατήσει προ πολλού τη μουσική, προέκυψε στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ για το Κύτταρο. Εκεί έμαθα πόσο η Λήδα συμπαραστάθηκε στις τελευταίες μέρες της Φλέρυς Νταντωνάκη και πόσο είχε τρέξει για να εξασφαλιστεί μια τιμητική σύνταξη- προ του τέλους- στην άτυχη, αλλά ευλογημένη συνάδερφο της. Έχω μάλιστα φυλαγμένο ένα συγκλονιστικό ποίημα που έγραψε με αφορμή τον οδυνηρό χαμό της Φλέρυς.
Η Λήδα Χαλκιαδάκη είναι κόρη της Δανάης Στρατηγοπούλου και ως εκ τούτου ήταν από τις πρώτες Ελληνίδες ερμηνεύτριες που εκφράστηκαν άψογα μέσα από το λατινοαμερικανικό τραγούδι διαμαρτυρίας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ό,τι η Λήδα υπήρξε ακόμη η πρώτη καταγεγραμμένη γυναίκα τραγουδοποιός στη χώρα μας, αφού στο ντεμπούτο σπάνιο άλμπουμ της πριν από ακριβώς σαράντα χρόνια παρουσίασε δικές της συνθέσεις μαζί με μεταφρασμένες μπαλάντες των Beatles και της Marianne Faithfull! Το 2006 στην, ιστορικής σημασίας, επανέκδοση του Ηλεκτρικού Αποσπερίτη σε βινύλιο, η Λήδα τίμησε, τόσο εμένα, όσο και τον Θοδωρή Κοτονιά από τα Μακρινά Ξαδέρφια, μιλώντας για μας με τα πιο γλυκά λόγια στο καινούργιο ένθετο σημείωμα της έκδοσης!
Και κάτι ακόμα: η Λήδα είναι η ερμηνεύτρια που ευτύχησα να τραγουδήσει τους στίχους μου από το δισκογραφημένο τραγούδι στους τίτλους τέλους του Ζωντανοί στο Κύτταρο- Σκηνές Ροκ! Την αγαπώ και την τιμώ εξίσου, γι' αυτό κι απόψε στις 21.00 το βράδυ, θα βρίσκομαι στο Ανοιχτό Θέατρο του Κολωνού (Καπανέως & Ιωαννίνων, Κολωνός, τηλ. 210- 3621601), όπου η Λήδα με τους εκλεκτούς μουσικούς της θα μας συνεπάρει σ' ένα μεγάλο ταξίδι με αναφορές στο latin που τόσο καλά κατέχει, τη Violetta Paras, τον Bob Dylan, τον Διονύση Σαββόπουλο και βέβαια τα δικά της τραγούδια! Κατόπιν επιθυμίας της ίδιας, άλλωστε, θα προλογίσω τη συγκεκριμένη συναυλία με δυο- τρία λόγια, μέρος των οποίων ήδη διαβάσατε.

* στην αποψινή συναυλία της Λήδας θα συμμετάσχει και ο τραγουδοποιός Στέφανος Δεκεριάν από τη χρυσή εποχή του ελληνικού rock και των Αγάπανθος, ενώ θα προβληθεί και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό που επιμελήθηκε ο γιος της, Γιώργος Βλασσόπουλος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

6 σχόλια:

Θράσος είπε...

Την ανακάλυψα σε κάποια συλλογή με επανεκτελέσεις να ερμηνεύει μοναδικά το 'Κοντά στο τζάκι', κάποια (δύο-τρία) κομμάτια τα ανακάλυψα σε άλλες συλλογές.
Πόσες ευλογημένες φωνές δεν καταφέρνουν να γίνουν πρώτες φίρμες,ε;

BOSKO είπε...

θράσος...
πιστεύω αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το χαρακτήρα του καθενός καλλιτέχνη. Η Λήδα είναι ένας εξαιρετικά σεμνός άνθρωπος, παρ' όλη τη σημαντική πορεία της στα μουσικά δρώμενα από τα τέλη της δεκαετίας του ΄60. Πολύ ανώτερη από πολλές άλλες ερμηνεύτριες- φελλούς της γενιάς της, που μας τις φορέσανε κολλάρο με τη Μεταπολίτευση...
Καλώς σας βρίσκω πάλι!

Rena Fan είπε...

Νομίζω τα είπες όλα, Αντώνη. Είναι σπουδαία καλλιτέχνιδα και συνεχίζει να δημιουργεί. Φτάνει να της δίνονται ευκαιρίες σαν την αποψινή (που δυστυχώς δεν θα απολαύσω) για να έρχεται το κοινό σε επαφή μαζί της!
Πάντως τραγουδοποιός υπήρξε λίγο νωρίτερα και η μητέρα της, η μεγάλη μας Δανάη (που πάντε λέει ότι η Λήδα είναι το "ωραιότερό μου ποίημα"). Είχε κυκλοφορήσει έναν δίσκο 33 στροφών με δέκα δικά της τραγούδια στις αρχές της δεκαετίας του '60. Και μια και ο θράσος ανέφερε το "Κοντά στο τζάκι", τραγουδοποιός ήταν και η Νινή Ζαχα και λίγο παλιότερα και η Σωτηρία Ιατρίδου. Αλλά η Δανάη ήταν μάλλον η πρώτη που παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση στις 33 στροφές και σαφώς την ακολούθησε η σπουδαία κόρη της!

BOSKO είπε...

rena fan...
αν εγώ τα είπα όλα, εσύ τι έκανες μόλις τώρα; Ας προσθέσω μόνο ό,τι προσωπικά ξεχωρίζω τη Λήδα μέσα στην υπόθεση που λέγεται ελληνική rock σκηνή για τις "Μηχανές μου", το "Όταν θα γεννηθεί ο γιος σου", τον "Μαυραγορίτη" και μερικά άλλα ηλεκτρικά διαμαντάκια των χουντοκρατούμενων και αθώα χίπικων 70s. Πολύ πιο rock οι Λήδα- Σπύρος απ' άλλους δηλωμένους ροκάδες...

Giannis Kafatos είπε...

ti μου θύμησες ρε αντώνη! Ληδά και ΣΠύρος, μου τους έβαζαν και τους άκουγα και σιγομουρμούριζαν τα τραγούδια τους η μαμά και ο μπαμπάς μου. Δε θυμάμαι αν τους είχαν περασμένους στο πομπινόφωνο ή στο πικαπ. Το θυμάμαι όμως. Αχνά ως εικόνα, δυναντά παρ' όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν
... όταν θα γεννηθεί ο γιος σου τα εργοστάσια ...
(πάλι μου το είχε τραγουδήσει η μαμά μου λίγο πριν γεννηθεί ο δικός μου αντωνάκης.
Α στο διάολο συγκινήθηκα (μέσα σε ένα θλιβερά εχθρικό περιβάλλον που βρίσκομαι τώρα)
...
ευχαριστώωωωωωωωωωωω
:)
www.u-hoo.gr/gianniskafatos

BOSKO είπε...

giannis kafatos...
το "Όταν θα γεννηθεί ο γιος σου" ήταν ένα από τα πρώτα ελληνικά τραγούδια οικολογικής ευαισθησίας, αρκετά πριν κι απ' τον "Εφιάλτη της Περσεφόνης" του Χατζιδάκι και του Γκάτσου! Χαίρομαι που σου το θύμισα και κρίμα που δεν το άκουσες λάιβ χθες βράδυ!