Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

BOSKO' S SUMMER HITS Vol. 2!


Από το περίφημο τηλεοπτικό Dick Cavett Show, Αύγουστος του 1970, η Janis Joplin ερμηνεύει το My Baby, έτσι όπως κυκλοφόρησε ζωντανά ηχογραφημένο στο διπλό μεταθανάτιο άλμπουμ της με τίτλο Janis, το όνομα της. Συγκινούμαι όποτε βλέπω τη συγκεκριμένη τραγουδίστρια εν ώρα δράσης! Ένας ολοζώντανος άνθρωπος που έσβησε στα 27 του χρόνια, προλαβαίνοντας παρ' όλα αυτά να χτίσει έναν κανονικό μύθο! Όταν ο Nick Gravenites έπαιξε στο Κύτταρο πριν λίγους μήνες, του ζήτησα να μου μιλήσει για τη στενή σχέση του με τη Joplin στα 60s. Μπορείς να φανταστείς το κορίτσι αυτό να ζούσε σήμερα και να ήταν 65 ετών; Εγώ πάντως όχι...ήταν το μόνο που μου είπε και ακόμη θυμάμαι το όλο νόημα βλέμμα του. Το My Baby, άλλωστε, είχε πρωτοκυκλοφορήσει στο LP Pearl, μαζί με μιαν άλλη σύνθεση του Gravenites, κατά την ηχογράφηση της οποίας, η Janis βάρεσε την τελευταία και φαρμακερή δόση...Σ' εκείνο το δίσκο, όπως και στο άνωθεν ντοκουμέντο, τη συνόδευαν οι Full Tilt Boogie Band!

Αλλάζουμε λίγο κλίμα με τους Βρετανούς Christie! Κι αυτοί ένα τραγούδι άφησαν ώστε να τους μνημονεύουμε! Το Yellow River τους από τα 1970, γράφτηκε αφενός για να δηλώσει τη μόλυνση του Τάμεση και αφετέρου τις...παρενέργειες από το acid της εποχής! Ας μην ξεχνάμε ό,τι την ίδια ακριβώς περίοδο ένας τρελαμένος μουσικός, ονόματι Screamin' Lord Sutch, είχε βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος του Λονδίνου, εξαγγέλλοντας ως μέτρο ανάπτυξης τη ρήψη τόνων LSD στον διάσημο ποταμό! Τελευταία φορά πάντως που άκουσα το Yellow River των Christie ήταν στο Άμστερνταμ προ 4ετίας, από τα ηχεία του μικρού πλοιάριου που μας γύριζε βόλτες στα κανάλια!
Και ένα από τα αγαπημένα συγκροτήματα και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι! Οι Procol Harum υπήρχαν από το 1960 με άλλο όνομα (Paramounts λέγονταν), αλλά φήμη απόκτησαν μ' αυτό το αριστουργηματικό τραγούδι, βασισμένο σε καντάτα του Bach- του Ιωάννη Σεβαστιανού και ουχί του φίλου μου, Γιάννη Σπυρόπουλου! Αλλόκοτοι σουρεαλιστικοί στίχοι και ένα στοιχειωμένο εκκλησιαστικό όργανο, που έκαναν το A whiter shade of pale ψυχεδελικό must των καιρών του και σήμα κατατεθέν του Summer of Love του 1967! Ευτυχώς που οι Procol Harum δε χάθηκαν έκτοτε. Αντιθέτως κυκλοφόρησαν κι άλλους πολύ καλούς δίσκους και συμμετείχαν σε σημαντικά rock φεστιβάλ, ώστε σήμερα να θεωρούνται από τα θεμελιακά συγκροτήματα της μετα- Beatles pop- rock κουλτούρας!

Το Sylvia's mother (1972) των Dr. Hook & The Medecine Show το πρωτάκουσα πιτσιρίκι σε ελληνική τηλεοπτική διαφήμιση για...μανό γυναικείων νυχιών! Έλεος! Στην εφηβεία αργότερα, φίλοι μού έλεγαν ό,τι ήμουν φτυστός ο μαλλιάς ο πληκτράς τους! Μια σπαρακτική country- rock μπαλάντα από ένα συγκρότημα που το αποτελούσαν, μεταξύ άλλων, ένας μονόφθαλμος και κάποιος άλλος με...μπανταρισμένο μονίμως πόδι(Medecine Show, όνομα και πράγμα)! Κινητήρια δύναμη τους πάντως υπήρξε ο αναρχικός τραγουδοποιός, ποιητής και καρτουνίστας Shel Silverstein!

4 σχόλια:

musicbug είπε...

"A whiter shade of pale"...ti les twra? Ti kommati-ymnos! Gia Janis Joplin den xreiazete na pw kati, apla proskynaw! Apo tis kalyteres gynekeies rock fwnes ever!
To "Summer in the city" to sixathika me ton Joe Cocker, protimw xilies fores to original!

BOSKO είπε...

musicbug...
το' ξερα ό,τι μόνο εσύ θα εκτιμούσες τα Bosko's Summer Hits, αν και κλασικός σύγχρονος ποπάς...Γουστάρεις A whiter shade of pale; Ανήκουστο! Εύγε!

Giannis Kafatos είπε...

να σουπω μπρε αντώνη: μας είχε βάλει κάποιος σε βλογκοτριπάκι για τις μουσικές που μας αρέσουν? Τώρα που είδα τα σχετικά ποστάκια έχω μια αίσθηση ότι ήταν μια δουλειά που είχα να κάνω και την είχα ξεχάσει. Τι να πω το μυαλό μου είναι νια-νια. (για προσπάθησε να γιομίσεις 4 ώρες εκπομπής του 15αυγουστου ...)
Ψηφίζω και αυτή την πλεϊλίστα ω στυλίστα εσύ των βλόγκς!
δε μπορεί κάποιος μου είχε ζητήσει να κάνω το ίδιο, αφού βρήκα κάτι σημειώσεις επ' αυτού. τι στο διάολο τόσο αλτσχαϊμερ πια ... τι να πω παιδάκι μου κι εγώ...
www.u-hoo.gr/gianniskafatos
;)

BOSKO είπε...

giannis kafatos...
σε καταλαβαίνω απόλυτα. Κι εγώ απ' το πρωί ετοιμάζω την αυριανή ραδιοφωνική εκπομπή μου του 15αύγουστου. Εκεί δε θα' χει ούτε Joplin, ούτε Procol Harum...Σκαλίζω τη δισκοθήκη μου να βρω ελληνικά τραγούδια για την Παναγία (την Παναγία μου μέσα...) Να ποστάρεις κι εσύ τα αγαπημένα τραγούδια σου, υποθέτω ό,τι θα μοιάζουν με τα δικά μου ή θα είναι της ίδιας εποχής!