Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ VIII: KATE BUSH


Η παρουσία της Kate Bush υπήρξε καταλυτική στην εξέλιξη της αγγλικής pop- rock σκηνής. Ο πρώτος που πίστεψε στο ταλέντο της ήταν ο David Gilmour των Pink Floyd, ο οποίος και τη βοήθησε να υπογράψει συμβόλαιο με την EMI σε νεαρότατη ηλικία. Το The Kick inside, ντεμπούτο άλμπουμ της, περιείχε τραγούδια που είχε γράψει απ' όταν ήταν 13 ετών, μεταξύ αυτών και το αλησμόνητο hit της, Wuthering Heights. Αγαπημένο μου άλμπουμ εξακολουθεί να παραμένει το Lionheart, το δεύτερο της, ηχογραφημένο το 1978 στη Γαλλία με τον σημαντικό Andrew Powell στη θέση του παραγωγού. Πανέμορφες pop συνθέσεις, της Bush πάντα, με την ίδια στο πιάνο και τη συμμετοχή βετεράνων μουσικών, σαν τον Francis Monkman των προγκρεσιβοροκάδων Curved Air στο hammond και το αρπίχορδο, τον Stuart Elliot από τους Steve Harley & Cockney Rebel στα ντραμς και τον Ian Bairnson των The Alan Parsons Project στις ηλεκτρικές κιθάρες. Στο επίκεντρο, βέβαια, η χαρακτηριστική φωνή της τραγουδοποιού και ερμηνεύτριας, άλλοτε μικρό παιδί που χάθηκε στην ομίχλη του βικτωριανού Λονδίνου και άλλοτε νεράιδα που στοίχειωσε κάποιο ποτάμι της καταπράσινης βρετανικής υπαίθρου. Απ' τα τραγούδια του Lionheart, όλα εντυπωμένα μέσα μου, το Wow, το OH England my lionheart ή τις μπαλάντες In the warm mother και Kashka from Baghdad, το κομμάτι που λάτρεψα ήταν το ρυθμικό και αρμονικά πλούσιο Hammer Horror, που έκλεινε τον δίσκο σαν ένας φόρος τιμής της Kate Bush στη θρυλική κινηματογραφική εταιρεία- υπεύθυνη για το revival των αμερικανικών monster movies των 30s τις δεκαετίες 1950, ΄60 και ΄70 στην Αγγλία. Πολλές σημερινές καλλιτέχνιδες παγκοσμίως δηλώνουν επηρρεασμένες από την Bush και αν πρέπει να σκεφτώ στα γρήγορα μία αντίστοιχη δική μας περίπτωση, αυτή είναι σίγουρα η Κρίστη Στασινοπούλου. Στο ντοκουμέντο του youtube, εξαιρετικά λιτό και γι' αυτό όμορφο, η 19χρονη Kate Bush αποδίδει το Hammer Horror με τη μοναδική σκηνική παρουσία της!

12 σχόλια:

Kostas L.A. είπε...

"Out on the wiley, windy moors..
We'd roll and fall in green..
You had a temper, like my jealousy..
Too hot, too greedy..
How could you leave me?
When I needed to possess you..
I hated you, I loved you too..

Bad dreams in the night,
they told me I was going to lose the fight..
Leave behind my wuthering, wuthering,
Wuthering Heights.."

αυτο μου'ρχεται παντα στο μυαλο οταν ακουω το ονομα Kate Bush..
πολυ ομορφο αφιερωμα φιλε μου!!
καλη σου μερα!! :)

Ανώνυμος είπε...

Εξωγήινο πλάσμα...και μόνο 19 χρονών τότε; Απίστευτη! Ήθελα να σου στείλω αυτό το βιντεάκι κι όλο το ξέχναγα, αν δεν έχεις ακούσει το Suzzane με τη Νιna Simon:
http://www.youtube.com/watch?v=_r7BgRz-XKo&feature=related. Βεβαια, να πω την αλήθεια, προτιμώ την πιο εσωτερική Φλέρυ σε αυτό το κομμάτι.

Δεσποινα

BOSKO είπε...

Kostas L.A. ...
thanx, Κωστή!
προχθές που σκάλιζα τη δισκοθήκη μου, έπεσα πάνω στο "Lionheart" κι είπα να κάνω ένα post, μια και δεν είχα ξανασχοληθεί εδώ μέσα με την κυρία Kate Bush!

BOSKO είπε...

Δέσποινα...
τώρα που το λες, μπορεί στο βίντεο να' ναι λίγο μεγαλύτερη, πάντως όταν ηχογράφησε το "Hammer Horror" και το "Lionheart" ήταν πράγματι 19 ετών!
όσο για το "Suzanne", δεν το' χα ακούσει από τη Simone. Υπάρχει καλλιτέχνης που να μην το' χει ηχογραφήσει; από τους ψυχεδελικούς Genesis (όχι τους διάσημους Εγγλέζους, αλλά τους Αμερικανούς της ίδιας ακριβώς περιόδου) μέχρι τους bubble gam popάδες Spanky & Our Gang και τη δική μας Φλέρυ Νταντωνάκη! Ένα από τα πιο σημαντικά τραγούδια, τελικά, όλων των εποχών!

Mary Ka είπε...

Είχα τόσα χρόναι να την ακούσω που την είχα ξεχάσει πόσο καλή είναι. Μπράβο για την επιλογή.

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο μεν, αξίζει να το δείτε δε...
Ο Τζίμης πήρε "τ' όπλο του"..ουχί το βραβείο του!!!
http://www.youtube.com/watch?v=y42taX575eU&feature=player_embedded#

Δεσποινα

aniaris είπε...

Είχα κολλήσει με το Army Dreamers και κάθε φορά που το άκουγα ανοιγόκλεινα τα μάτια μου όπως εκείνη. Υπέροχη.

BOSKO είπε...

Mary Ka...
πιστεύω αν έδινε μια συναυλία στα μέρη μας θα μαζευόταν πολύς κόσμος να τη δει από κοντά live, και της γενιάς της, αλλά και νεότεροι, όπως συμβαίνει και με την Πλάτωνος!

BOSKO είπε...

Δέσποινα...
μετά τον Kostas, που πήγε φαντάρος (τον φαν της Βίσση και της Αλεξίου, εννοώ), είσαι η δεύτερη που μας βομβαρδίζει με βίντεα του youtube!
το' χα δει αυτό με τον Πανούση κι είναι όλα τα λεφτά, πραγματικά! Το δε παπαδίστικο look του των τελευταίων ετών επίσης μου βγάζει τρομερό γέλιο σε σχέση μ' αυτά που λέει!

Ανώνυμος είπε...

Βoskο, έλα τώρα μην τα παίρνεις, φεύγω κι εγώ φαντάρος στις 32 του μήνα! Είναι απίστευτος ο άτιμος ο Πανούσης, χθες είδα κι ένα βίντεο με το ανέκδοτο για τα "νταλαροειδή και τον μπάρμαν"..φοβερό γέλιο!!!το σχετικό λινκ όποιος δε βαριέται το ψάχνει μόνος του!! χιχι

Καλημέρεες!!
Δέσποινα

BOSKO είπε...

aniaris...
αυτό δεν είναι τίποτα, που να δεις εμένα που είχα πάει σινεμά στο Dracula has risen from the grave του Freddie Francis και μετά κοιτούσα κατάματα και άγρια μια φίλη μου! "Ναι, τώρα τι να σου πω" πέταξε τη φοβερή ατάκα "με υπνώτισες"! Ακόμη το θυμάμαι και γελάω!

καλώς σε βρίσκω!

BOSKO είπε...

Δέσποινα...
έτσι μπράβο, να ψάχνουμε κι εμείς λίγο, μη μας τα δίνεις όλα έτοιμα!