Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ο-caetano-veloso-το-rock-και-το-συναίσθημα-της-βραζιλίας-στο-ηρώδειο

Ο κύριος που βλέπετε στο εξώφυλλο του δίσκου που φέρει το όνομα του δεν έχει καμία σχέση, εμφανισιακά τουλάχιστον, με αυτόν που έπαιξε χθες βράδυ στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Άλλωστε, τότε ήταν 29 ετών, το 1971, ενώ σήμερα είναι 68- για την ακρίβεια, στις 7 Αυγούστου μπαίνει στα 69, ζωή νά 'χει ο άνθρωπος, μια και αποτελεί εμβληματική φιγούρα της διεθνούς μουσικής. Πολιτικός ακτιβιστής, ποιητής, κινηματογραφιστής, ερμηνευτής, τραγουδοποιός και συνθέτης, προσωπικός φίλος του συχωρεμένου Αντρέα Παγουλάτου από τα 70s, ο Βραζιλιάνος Caetano Veloso θεωρείται πλέον καλλιτέχνης εφάμιλλος του Bob Dylan, του Leonard Cohen και του Bob Marley.
Ο Παγουλάτος μού τον είχε μάθει, όπως και το κίνημα tropikalismo, όταν πριν λίγα χρόνια μού 'χε κάνει δώρο στα γενέθλια μου ένα διπλό best του μαζί με τα δύο πρώτα άλμπουμ των ψυχεδελο-φρανκζαπικών Os Mutantes. Τον περασμένο Απρίλιο, τότε που βρεθήκαμε με φίλους στο διαμέρισμα του εκλιπόντος ποιητή προσπαθώντας να διασώσουμε το αρχείο του, είχα τραβήξει κυριολεκτικά απ' τα σκουπίδια, έξω στο δρόμο, ένα κλειστό μακρόστενο κουτί. Το άνοιξα και μάλλον ο Αντρέας απ' τον άλλο κόσμο ήθελε να περάσουν στα χέρια μου τα άπαντα του Βραζιλιάνου σπουδαίου δικού του φίλου: μιλάμε για θησαυρό, αφού εκεί μέσα τελικά περιέχονταν σαράντα δίσκοι του Caetano Veloso από το 1966 μέχρι το 2006! Έτσι, ένιωσα πως η παρουσία μου στο Ηρώδειο χθες βράδυ ήταν επιβεβλημένη κι ας μην είχα τον Αντρέα δίπλα να σκύβει και να σχολιάζει στ' αυτί μου, παραδίνοντας ακόμη ένα μάθημα υψηλής τέχνης με τις γνώσεις του.
Πάνω απ' όλα ο Caetano Veloso είναι ένας μεγάλος performer, εντυπωσιακά καλοκρατημένος για την ηλικία του! Ντυμένος απλά και συνοδευόμενος από τρεις νεαρότατους μουσικούς, των οποίων συχνά ανακοίνωνε τα ονόματα, μα που να τα συγκρατήσεις (τέτοια ώρα, τέτοια λόγια), στα 100 λεπτά που διήρκησε συνολικά το κονσέρτο του, πηγαινοήρθε αρκετές φορές από τη μία άκρη της σκηνής στην άλλη, αστειευόμενος με το κοινό του! Ευχαριστώ, είπε στα ελληνικά και συνέχισε στα αγγλικά: δυστυχώς δεν ξέρω ελληνικά, αλλά θα σας μιλήσω στη διεθνή γλώσσα, τα αγγλικά, παρ' όλο που τα ελληνικά έχασαν την πρωτιά παρά λίγο...
Φυσικά, όχι μόνο μίλησε, αλλά τραγούδησε με μιαν εξίσου καλοδιατηρημένη φωνή ευρείας γκάμας, ακόμη και με χαριτωμένες χορευτικές κινήσεις. Αυτές που ξεσήκωσαν τους θεατές της συναυλίας σε ανεξέλεγκτο χορό, όρθιοι πια από τις θέσεις τους! Υπήρχαν πολλοί Βραζιλιάνοι μέσα στο αρχαίο θέατρο που έσπευσαν να τιμήσουν τον εθνικό τους μουσικό πατριάρχη. Τους παρακολουθούσε χαμογελαστή από το κάθισμα της στην πρώτη σειρά η Μαρία Φαραντούρη, ενόσω η Αλίκη Καγιαλόγλου παραδίπλα μου λικνιζόταν κι αυτή με τις ρυθμικές μπαλάντες του Veloso που όλες σχεδόν πάντρευαν την αισθαντική σάμπα με το καθαρόαιμο rock' n' roll. Δεν έλειψαν και οι πιο ψυχεδελικές στιγμές, με τον καλλιτέχνη να υποδύεται ότι σβήνει μαζί με τις γκαζωμένες ηλεκτρικές κιθάρες και το παιχνίδισμα των φώτων του Ηρωδείου, βρίσκοντας εν τέλει καταφύγιο κάτω από το στημένο ανεμόπτερο, το μοναδικό στοιχείο ντεκόρ της συναυλίας του.
Συγκλονίστηκα με την ερμηνεία του στο Maria Bethania, τραγούδι που έγραψε το ΄71 εξόριστος στο Λονδίνο εν είδει επιστολής στην τραγουδίστρια αδερφή του. Είναι το κομμάτι που κλείνει την πρώτη πλευρά του δίσκου με τ' όνομα του και που περιείχε εφτά τραγούδια όλα κι όλα με φανερές επιρροές από τη διαμονή του στη μεταχίπικη βρετανική πρωτεύουσα. Ξεχώρισα ακόμη το Quantanamo, πολιτικό τραγούδι του, συνοδευόμενο μάλιστα κι από την προβολή κάποιων απλοϊκών βίντεο, αλλά λυπάμαι διότι δε βρίσκεται σε κανένα από τα σαράντα cd που μού κληροδότησε ο Παγουλάτος.
Το 2008, αμέσως μετά τη συναυλία- comeback της Λένας Πλάτωνος στον ίδιο χώρο, είχα θεωρήσει τυχερό τον εαυτό μου που είδε και άκουσε live τον Leonard Cohen στο Terra Vibe. Ύστερα από δύο χρόνια, αμέσως μετά την παρουσίαση του πλατωνικού Καβάφη στη Μικρή Επίδαυρο, θα μπορούσα να νιώσω πάλι κάπως έτσι, αυτή τη φορά με τον Caetano Veloso στο Ηρώδειο. Δεν ομιλώ όμως τη γλώσσα του δημιουργού, οπότε κάπου στενοχωρήθηκα που δε μπορούσα να καταλάβω τι έλεγαν όλα τα τραγούδια εκείνα, τα οποία δικαίως τον έχουν τοποθετήσει εδώ και χρόνια στο βάθρο του. Θα μου μείνει σίγουρα όμως η εικόνα ενός αειθαλούς καλλιτέχνη με τρομερή επικοινωνιακή ικανότητα, έξοχη σκηνική παρουσία, χιούμορ και φυσική ευγένεια. Και βέβαια η μουσική του που μισοήξερα (σκοπεύω να εντρυφήσω περισσότερο, αφού έχω τόσο...stuff από Veloso στη μουσική βιβλιοθήκη μου) και που σίγουρα δε χρειαζόταν καν τα λόγια για να μου δημιουργήσει καθ' όλη τη διάρκεια του κονσέρτου μια γλυκιά ανατριχίλα.
κκκ
* η μάνα μου έγραψε πάλι! Της λέω από τηλεφώνου Πάω στο Ηρώδειο ν' ακούσω Caetano Veloso (Καετάνο Βελόζο) κι απαντάει Δε βαριέσαι να τραβιέσαι στο Ηρώδειο ν' ακούσεις τον Γαϊτάνο να...βελάζει;

17 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

Γεια σας κύριε Μποσκοΐτη!
Αρχικά να σας συγχαρώ για το ιστολόγιο σας, το οποίο παρακολουθώ συστηματικά, και θεωρώ πλέον μία από τις εγκυρότερες πηγές για μουσικά νέα.
Βρισκόμουν κι εγώ χθες στο Ηρώδειο, (δε σας είδα όμως) και ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε αν μπορώ κάπως να προμηθευτώ τη λίστα των τραγουδιών που έπαιξε χθες.
Βλέπετε πήγα στη συναυλία χώρις να έχω ακούσει σχεδόν τίποτα απ' αυτόν, και τώρα -μαγεμένος- πασχίζω να θυμηθώ κάποια τραγούδια.

Θράσος είπε...

Όντως η μάνα σου έγραψε...Γέλαγα μόνος μου στο γραφείο.

Eγώ τον Veloso τον ανακάλυψα φοιτητής στην Αγγλία στο τμήμα διεθνούς μουσικής στα HMV και λίγο η σεμνότητα των φωτογραφιών του στα cd's τους λίγο η αδυναμία μου στην μελωδική βραζιλιάνικη μουσική, με έπεισαν να τον δοκιμάσω. Είναι μοναδικός!!!

BOSKO είπε...

Δημήτρης...
γεια & χαρά
όπως λέω και στο post, ψιλοάσχετος είμαι κι εγώ με τη μουσική του Veloso, παρ' όλο που τη δισκοθήκη μου κοσμούν τα άπαντα του. Αν σκεφτείτε ότι τα απόκτησα πριν μερικούς μήνες, πού να βρεθεί ο χρόνος να τα ακούσω όπως θα ήθελα και όπως θα έπρεπε...Επειδή όμως κατέχω τα τέσσερα- πέντε πρώτα άλμπουμ του, κατάλαβα ότι έπαιξε χθες μερικά κομμάτια απ' αυτά ("Maria Bethania" κλπ.) Τέλος πάντων, μπορώ να σου κάνω κόπια μερικά cd του ή να σου στείλω κάποια κομμάτια του σε mp3. Άσε μου το email σου για παν ενδεχόμενο.
ευχαριστώ!

BOSKO είπε...

Θράσος...
ε, όχι και σεμνότητα στις φωτογραφήσεις των εξωφύλλων του. Ο τύπος ήταν καραχιπαριό, με μια τάση μιμητισμού προς τον μάστερ Frank Zappa! Δες το εξώφυλλο του άλμπουμ "Araca Azul" (1972), όπου φωτογραφίζεται με το σλιπάκι του και θα καταλάβεις. Το τσιγάρο με τη βάνα-τζιβάνα τού λείπει...
πάντως, συμφωνώ, είναι μοναδικός και πραγματικά ανέγγιχτος από τον χρόνο!

Yiannis είπε...

Αντώνη και Δημήτρη, ορισμένα που θυμάμαι σίγουρα, είναι τα “Base de Guantanamo”,"Lapa","Desde que o samba e samba","Tarado ni voce","Por quem".
Κι εγώ θα κοιτάξω να μάθω περισσότερα, γιατί άκουσα πολλά που δεν ήξερα - ειδικά εκείνα που είχαν ηλεκτρικά-ψυχεδελικά περάσματα (και δεν ήταν και λίγα) ήταν εξαιρετικά! νομίζω όμως οτι με μια βόλτα απ'το youtube όλο και κάτι θα πετύχεις - κι εγώ αυτό θα κάνω μόλις γυρίσω σπίτι...

BOSKO είπε...

Yiannis...
μια χαρά!
ενημέρωσε κι εμάς, λοιπόν, που δεν έχουμε πολύ χρόνο για ανασκαφές στο youtube!

Τατιάνα είπε...

Γειά σε όλους όσους απόλαυσαν αυτό το φωτεινό, απαλό χάδι χτες στο Ηρώδειο.

Το Guantanamo θα το βρείτε στο καινούριο Zii e Zie-τό έψαξα μόλις.

Μάγος ο Veloso...

BOSKO είπε...

Τατιάνα...
ευχαριστούμε, διότι πολύ μού άρεσε το κομμάτι αυτό και το έψαχνα!
τελικά, θραύση έκανε χθες ο monsieur Caetano!

Τατιάνα είπε...

Κι εγώ ευχαριστώ για το καλογραμμένο αφιέρωμα-άρθρο! Επίσης ψιλοάσχετη με το σύνολο της μουσικής του CV-βάλθηκα να ψάχνω παραπάνω πληροφορίες μετά το χτεσινοβραδινό πάρτυ.

Οτι θα ήταν σαν τον Santana εκείνα τα χρόνια πάντως, δεν το περίμενα!

BOSKO είπε...

Τατιάνα...
μη σου πω και σημαντικότερος! Μπορεί ο Santana- τον οποίο επίσης έχω δει το ΄91 στην Αθήνα μαζί με τους Jethro Tull- να είναι ένας τρομερός κιθαρίστας, μην ξεχνάμε όμως πως τον "έφτιαξε" διεθνώς η συμμετοχή και η κινηματογράφηση του στο Woodstock. Ενώ ο Caetano Veloso υπήρξε πρωτίστως ποιητής και ακτιβιστής, πέραν της συνθετικής-ερμηνευτικής του ιδιότητας!

Τατιάνα είπε...

Χμ, Γι αυτό και τόσο διεισδυτικός!

Αν πάντως μπεις στη διαδικασία να κοπιάρεις τα cd που έχεις και θέλεις να κάνεις ένα και για μένα (αυτό από τα χρόνια στο Λονδίνο με το Maria Bethana)θα σου είμαι ευγνώμων.

Το mail μου για επικοινωνία:

tmoukakou@yahoo.com

κι ένα ευχαριστώ

BOSKO είπε...

Τατιάνα...
κανένα πρόβλημα, χαρά μου θα έλεγα!
τώρα που μού έφτιαξε και το laptop, πετάς μέσα το cd και σε 10΄...ψήνεται!
θα επικοινωνήσουμε σύντομα!

Δημήτρης είπε...

Το mail μου είναι: dimitris.labropoulos@hotmail.com
Αν και όποτε σας είναι εύκολο, θα χαιρόμουν πολύ με κάποια τραγούδια.
Χίλια ευχαριστώ!

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

Πρέπει να σου πω ότι έχω κατουρηθεί πάνω μου με την ΑΤΑΚΑΡΑ της μάνας σου, η οποία-παρεμπιπτόντως- έχει ήδη κυκλοφορήσει στην περιφέρεια.
Επιβιώνεις, κατά τα άλλα;

BOSKO είπε...

Δημήτρης...
ΟΚ, ελήφθη!

BOSKO είπε...

Σ.Π.Ρ. ...
όπως ακριβώς το λες, επιβιώνω/ επιβιώνουμε!

Yiannis είπε...

Καλημέρα Αντώνη.
Με αρκετή καθυστέρηση λόγω υποχρεώσεων, έψαξα και βρήκα την setlist που είχε παίξει πριν από 2 μήνες σε άλλη πόλη. Ίδια περιοδεία είναι, άρα τα κομμάτια μάλλον είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που ακούσαμε και εμείς - ή αντε να έχουν 1-2 αλλαγές:

A Voz Do Morto (σίγουρα ξεκίνησε με αυτό)
Sem Cais
Perdeu
Trem Das Cores
Lobão Tem Razão
Por Quem?
Maria Bethânia
Irene
Volver
Aquele Frevo Axé
Tarado Ni Você
Base de Guatánamo
Não Identificado
Desde Que o Samba é Samba
Lapa
Água
A Cor Amerela
Eu Sou Neguinha

Encore:
Leaozinho
Forca Estranha
A Luz de Tieta

Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να τα χτυπήσει στο youtube ένα-ένα και να θυμηθεί ποια ήταν εκείνα που του άρεσαν.
Επίσης, για εκείνους που δεν είναι για ψαξίματα (και ειδικά για τα ΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑΣΜΑΤΑ), ανέβασα στο rapidshare μια συλλογή που έφτιαξα απο τη διακοθήκη μου για να ακούω στο αμάξι. Μέσα έχει ερκετά από τα παραπάνω, αλλά και πολλά από τα αγαπημένα μου που δυστυχώς δεν έπαιξε (όπως τo classic "burn it blue", ή το ψυχεδελικό "e proibido proibir" με τους os mutantes" - όχι πως περίμενα να το παίξει αυτο...) Το link είναι το παρακάτω:

http://rapidshare.com/files/407239450/Caetano_Veloso_-_Yiannis.zip

Αφού το κατεβάσετε (σαν free user, για εκείνους που δεν έχουν λογαριασμό) θα το κάνετε unzip και είστε έτοιμοι. Enjoy!