Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

γιώργος-τοσικιάν-από-τους-sonic-youth-και-τους-sigur-ros-στον-νότη-μαυρουδή-και-τον-νίκο-κυπουργό

Ο Γιώργος Τοσικιάν είναι 30 ετών, Πειραιώτης με αρμένικη καταγωγή. Παρ' όλο που τα ακούσματα του περιλαμβάνουν τους Sonic Youth, τις Τρύπες, τα Ξύλινα Σπαθιά και ολόκληρο το post κίνημα, που το έζησε στη γέννηση του, σήμερα διαπρέπει ως κλασικός κιθαρίστας, συνεργάτης του Γιώργου Βαρσαμάκη και του Νότη Μαυρουδή.
Με τον Μαυρουδή, άλλωστε, ξεκίνησαν ήδη τις κοινές εμφανίσεις τους ως κιθαριστικό ντουέτο. Το cd του Τοσικιάν με τον εύγλωττο τίτλο guitar music by greek composers μόλις κυκλοφόρησε και περιλαμβάνει τις δικές του ερμηνείες σε κιθαριστικά έργα του Θάνου Μικρούτσικου, του Γιώργου Κουρουπού, του Νίκου Κυπουργού, του Θεόδωρου Αντωνίου, του Ιάκωβου Κολανιάν, του Κυριάκου Τζωρτζινάκη, του Νότη Μαυρουδή, του Κώστα Γρηγορέα, του Γιώργου Βαρσαμάκη, αλλά και της συμφοιτήτριας του στην κιθάρα, Βασιλικής Λεγάκη.
Τον ρώτησα για τον Νίκο Μωραΐτη, τον άνθρωπο πίσω από την ανεξάρτητη MOTIVO, που τού έβγαλε το cd. Έμαθα πως πρόκειται για έναν φανατικό και αυθεντικό χορηγό της τέχνης, που κάποτε είχε βγάλει και τα Αντάρτικα σε ενορχήστρωση του Μαυρουδή για τη φωνή του Πέτρου Πανδή! Όσο για το πως φάνηκαν οι ερμηνείες του στους ίδιους τους συνθέτες, εκτός αυτών, με τους οποίους συνδέεται φιλικά και γνωρίζουν τη δουλειά του, οι υπόλοιποι τού τηλεφώνησαν για να τον ευχαριστήσουν που επέλεξε τα έργα τους.
Ο Τοσικιάν σέβεται και εκτιμάει τον μελωδό Μάνο Χατζιδάκι, αλλά προτιμάει να μιλάει για τη νεότερη γενιά, τη δική του. Μάλλον σωστά θεωρεί εξίσου αντεργκράουντ σήμερα έναν καλλιτέχνη ή ένα συγκρότημα της indie σκηνής με έναν κλασικό κιθαρίστα. Πάντως, όση ώρα πριν από λίγο πίναμε τον καφέ μας στη Στάνη του Πειραιά, πιο πίσω ο Ψαραντώνης- ίδιος κι απαράλλαχτος ο Ποσειδώνας- έπινε μόνος το δικό του καφεδάκι. Να, ένας καλλιτέχνης που εκτιμώ πολύ! σχολίασε ο Γιώργος κι εγώ φυσικά έγνεψα καταφατικά. Σύντομα, θά 'χουμε πολλά να πούμε για τον Γιώργο Τοσικιάν και το ντεμπούτο άλμπουμ του, από δω και από τις σελίδες της κυριακάτικης Εποχής. Ευχαριστίες στη Λιάνα Μαλανδρενιώτη που...ανακάλυψε τον Γιώργο και μου ανάθεσε την παρουσίαση του.

6 σχόλια:

Άρτεμις είπε...

Πωπω, μπήκα να ακούσω στο youtube να ακούσω λίγο...και έπαθα πλάκα. Τι παίζει ο άνθρωπος; ΠΟλύ πολύ καλός!!!! Ενθουσιάστηκα! Μπραβο ρε Αντώνη, για την ανάρτηση.

BOSKO είπε...

Άρτεμις...
αφού έκανες τον κόπο να ψάξεις στο youtube για τον Τοσικιάν, μπες και στο myspace του, απ' όπου μπορείς να αγοράσεις το cd του! Πραγματικά, πολύ καλή δουλειά!
δε μου λες, στον Χαρούλη θα πας που έρχεται απ' τα μέρη σας;

Ανώνυμος είπε...

Και μένα μου άρεσε πάρα πολύ!

Κυρία Μαλανδρενιώτη, κύριε Μποσκοΐτη ευχαριστούυυυύμε!!

BOSKO είπε...

Angelica...
:-))
καλημέρα

tzo είπε...

Hola Bosko!
Ξέρεις παραπάνω για το Χαρούλη (πότε έρχεται πού κτλ) γιατί είναι κ δικά μας μέρη κ μας ενδιαφέρει.. (πού να ψάχνω τώρα σε ολόκληρο internet)
Gracias!

BOSKO είπε...

tzo...
ο Γιάννης Χαρούλης θα εμφανιστεί στον Μύλο 4,5, 11 και 12 Φεβρουαρίου. Εισιτήριο: 12 ευρώ! Μαζί του, κιθαρίστας στη μπάντα του, ο Παύλος Συνοδινός.