Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ...

Πριν από λίγη ώρα χτύπησε το τηλέφωνο μου. Ήταν ο κ. Άρης Παυλής του συγκροτήματος ΝΑΜΑ. Μου είπε ότι σκοπεύει να κινηθεί δικαστικά εναντίον μου, διότι στην κριτική που έκανα για το δίσκο του στο τελευταίο δίφωνο, προσβάλλω τον ίδιο και τη μουσική του. Επίσης, με ρώτησε που μένω για να' ρθει να με συναντήσει (για να με...δείρει άραγε;) κι ότι σκοπεύει να με καλέσει σε δική του εκπομπή (ραδιοφωνική ή τηλεοπτική;) ώστε να με κάνει φίρμα, ξεσκεπάζοντας την κενότητα των μουσικοκριτικών. Συν τοις άλλοις αμφισβήτησε και τις σπουδές μου και τις περαιτέρω γνώσεις μου στο χώρο της μουσικής. Προτιμώ να μη γράψω τίποτα άλλο από δω. Σας παραθέτω την κριτική που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό και, δε βαριέσαι, ας τα πούμε στο δικαστήριο με τους κυρίους Άρη και Ιφιγένεια Παυλή. Διαβάστε τη, τα συμπεράσματα δικά σας και περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα σχόλια σας!
ΝΑΜΑ- ΤΟ ΦΩΣ & Η ΑΡΧΗ- LYRA
Η Ιφιγένεια και ο Αριστείδης Παυλής, οι ΝΑΜΑ δηλαδή, ζευγάρι στη ζωή και το τραγούδι, είναι ομολογουμένως από τις πιο συμπαθείς περιπτώσεις στην υπόθεση που λέγεται ταλαιπωρημένη ελληνική pop σκηνή. Ο Οδυσσέας τους, πολλά χρόνια πίσω, ήταν ένα τραγούδι που αισθητικά διέφερε αρκετά από τα άλλα της κατηγορίας του. Με το καινούργιο άλμπουμ τους, δεν κομίζουν βέβαια καμιά πρωτοπορία, ούτε παρεκκλίνουν στο ελάχιστο από το γνώριμο ύφος τους: ευχάριστα pop – rock τραγουδάκια με groovy ηχητικό περίβλημα, κατάλληλα για μια εξόρμηση με τ’ αυτοκίνητο σε κάποια παραλία, τώρα που καλοκαιριάζει κιόλας. Όπως ακριβώς το λένε κι οι ίδιοι στο κομμάτι Κύματα, την πιο jazzy στιγμή του cd τους με το σαξόφωνο του Δημήτρη Γιαννόπουλου. Το αγγλόφωνο Without you με τα σωστά αγγλικά της Ιφιγένειας αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη του δίσκου στο σύνολο του! Πολύ χαίρομαι, πάντως, που μεταξύ των μουσικών συνεργατών τους τα τελευταία χρόνια βλέπω το όνομα του Δήμη Παπαχρήστου, ενός από τους κορυφαίους Έλληνες rock κιθαρίστες από τη δεκαετία του 1970.
Α. Μ.


* Το εξώφυλλο του cd δεν παρατίθεται. Όχι άλλη διαφήμιση!

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Μποσκάκι μου...αααα,άιντεεεεε,άιντε! και που να σφίξουν οι ζέστες!μα καλά αγράμματος είναι ο κύριος;;που είδε αυτός τη προσβολή στα γραφόμενά σου;;;απορώ πραγματικά πάνω σ αυτό επειδή εγώ τόοοοση ώρα που διάβασα το κειμενάκι αυτό (το ποστάκι)...εννοώ ΔΕΝ είδα τίποτε μα τίποτε το προσβλητικό..εκτός και αν έχω εγώ κάποιο πρόβλημα με τα μάτια ή το μυαλό μου...και δε διαβάζω σωστά....ή μήπως ο κύριος αυτός είναι τόσο επαρμένος,και τόσο πολύ ψωροπερήφανος που ΔΕΝ δέχεται ποτέ μέτριες ή ίσως κάποτε και λίγο πιό κατώτερες κρητικές για τη δουλειά του;;;αλλά αναζητά πάντα τις καλύτερες από τις καλύτερες;;;...αυτοί οι κύριοι μου είναι παντελώς άγνωστοι να πώ την αλήθεια μου....(ο κύριος και η σύζυγός του)...αλλά θεωρώ ή μάλλον όχι θεωρώ απλώς πιστέυω ακράδαντα ότι υποχρέωση...υποχρέωση ξαναλέω ενός σωστού,εξαίρετου,καλού καλλιτέχνη (ηθοποιού,τραγουδιστή,μουσικού) είναι να δέχεται όποιαδήποτε κριτική για τη δουλειά του..είτε καλή είτε κακή είναι αυτή..και να προσπαθεί πάντοτε να κάνει το καλύτερο για όσους τον ακούν...να προσπαθεί να γίνει καλύτερος..και όχι να 'κακίζει'σα κακομαθημένο παιδάκι με υπέρμετρο εγωισμό...μη δίνεις σημασία σε αυτά καλέ μου Μπόσκο...μικρότητες για μένα και μκροπρέπιες...εντελώς άνευ σημασίας.Αθανασία.

igkros είπε...

Μάλλον πλάκα θα είναι! Δεν μπορώ να το ερμηνεύσω αλλιώς...

celsius33 είπε...

τελείως κουλή η κατάσταση που έμπλεξες, μια χαρά η κριτική τους. Και να σκεφτείς ότι όταν παρουσίασαν το δίσκο τους στο Fnac στο Mall, είχα βρεθεί τυχαία στο βιβλιοπωλείο και άκουσα 2 3 τραγούδια, η κριτική μου θα ήταν χειρότερη με βάση αυτά που άκουσα, αν και θυμάμαι ότι η τραγουδίστρια τους ήταν πολή συμπαθητική φυσιογνωμία. Καλά ξεμπερδέματα και μη σκας, η κριτική σου είναι έντιμη και καθαρή.

Ανώνυμος είπε...

και που να σε ήξερε κιολας...

Giousurum είπε...

RE mipos onts einai plaka? TI na po?

BOSKO είπε...

αθανασία...
ο καθένας ειν' ελεύθερος να σκέφτεται όπως θέλει κι εγώ να γράφω όπως πιστεύω ό,τι πρέπει!

alps...
giousouroum...
δεν είναι καθόλου πλάκα!

ανώνυμος...
ε, κάτι θα ξέρεις κι εσύ για να το λες αυτό...καλώς σε βρίσκω πάλι!

celsius33...
ίσα- ίσα που η κριτική μου είναι πολύ φιλική και καλοπροαίρετη, όπως παρατήρησες κι εσύ...

Μουσικά Προάστια είπε...

Προπαντώς ψυχραιμία. Και αν πράγματι κινηθεί δικαστικά, ενημέρωσε γενικώς (email στη διάθεσή σου) για να υπάρξει συσπείρωση και υπεράσπιση. Άλλο και τούτο, καλοκαιριάτικα. Γεια χαρά, Ηρ.

BOSKO είπε...

μουσικά προάστια...
σ' ευχαριστώ, Ηρακλή. Θα σε ειδοποιήσω- εννοείται!

Rena Fan είπε...

Νομίζω ότι μας κάλυψε όλους η Αθανασία... Πού και να σφίξουν και οι ζέστες!
Είναι λυπηρό όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο (το τηλεφώνημα εννοώ), τη στιγμή που η κριτική λέει καλά λόγια (αναρωτιέσαι δηλαδή για το νοητικό επίπεδο αυτού που τη διαβάζει και δεν την κατανοεί...)
Αλλά και να μην έλεγε καλά λόγια... Τι εξυπηρετεί ένα τέτοιο τηλεφώνημα; Αυτά είναι φασιστικές νοοτροπίες, θλίβομαι που άνθρωποι της τέχνης καταφεύγουν σε τέτοιες τακτικές.
Όσο για τα δικαστικά, ε, θα γελάσει ο κάθε πικραμένος, καινούριο συκώτι θα κάνουμε...
Και, παρεμπιπτόντως, το κείμενό σου για την Αρλέτα στο Δίφωνο είναι πάρα πολύ ωραίο!

BOSKO είπε...

rena fan...
χαίρομαι που σου άρεσε! Κι επειδή κι εγώ το ξεχωρίζω, ίσως το αναρτήσω ολόκληρο από δω κάποια στιγμή.

Ανώνυμος είπε...

και που να του έκανες και κακή κριτική... πολύ ευαίσθητος είναι ο τύπος..


φίλος
http://www.eyegas.com/cubiclefreakout/

Giannis Kafatos είπε...

Αντώνη μου κατ' αρχήν μη σκας! έχει και ζέστη όξω! Γενικώς έχω να πω ότι αν ήμουν καλλιτέχνης ή "καλλιτέχνς" ουδούλως θα παρακολουθούσα τις κριτικές εκτός πια αν ήμουν τόσο πολύ ψωνισμένος. Γενικά πιστεύω ότι οι "κριτικοί" παντώς είδους έχουν μια καταπιεσμένη καλλιτεχνική προσωπικότητα και άρα εννιότε εμφανίζονται ως δυσκοίλιοι. Μερικοί μάλιστα έχουν κάνει άποψη τη δυσκοιλιότητα και πιστεύουν ότι ότι όλοι και όλα πρέπει να είναι τέτοια (δυσκοίλια). από την άλλη αυστηρώς προσωπικά, όσες φορές έχει τύχει κάποιος συνάδελφος δημοσιογράφος / κριτικός να ασχοληθεί μαζί μου (εννοείται πάντα για τη δουλειά μου) στο έντυπο που εργάζεται απλώς τον έχω πάρει τηλέφωνο να τον ευχαριστήσω.
Αν πας στα δικαστήρια έρχομαι κι εγώ για να αναφωνήσω μια βαθιά μου πεποίθηση: Opinions R like assholes, everybody has one! tha to po sta ellinika bebaios.
Kai gia την ιστορία: διαβάζοντας την κριτική σου μάλλον θα πάω να το πάρω το σι-ντάκι του εύθικτου καλλιτέχνου!

μη μασας! (στην περίπτωσή σου ισχύει το "Καλύτερα να μιλάς, παρά να μασάς!)
φιλιά
www.u-hoo.gr/gianniskafatos

BOSKO είπε...

giannis kafatos...
μην το λες, ξέρω καλά πόσο περιμένει ένας καλλιτέχνης από μια κριτική να δει κατά πόσο άρεσε η δουλειά του. Όσοι λένε ότι δεν τους νοιάζουν οι κριτικές και το εννοούν, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Το θέμα είναι όμως πως, πράγματι, μια χαρά κριτική τους έκανα...Κι αν πάρεις και το cd μάλιστα, άγαλμα θα πρέπει να μου κάνουν! Ήθελα να' ξερα τι θα κάνανε αν τους έπιανε στο στόμα του ο Γιώργος Παπαδάκης της "Ελευθεροτυπίας". Θα του τηλεφωνούσαν άραγε να του πουν ό,τι είπαν σε μένα; Δε νομίζω...Τέλος πάντων, είπαμε, ο καθένας ειν' ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει! Σ' ευχαριστώ για την παρέμβαση σου!

μαριάννα είπε...

Α δεν πάμε καλά! Πλάκα κάνεις! Την ίδια κριτική διάβασαν; Σίγουρα;
Εδώ τους επαινείς λέμε!
Μωρέ κάτι τρέχει εκεί κάτω. Έχουνε σαλτάρει οι Έλληνες.
Μαζί σου με χίλια! Ελλάδα θα είμαι... :)

BOSKO είπε...

γητεύτρια...
άντε έλα, να τα πούμε από κοντά! Το τηλέφωνο μου το' χεις κι αν το' χασες, στείλε mail. Δεν κάνω πλάκα, όπως είπα και στους άλλους φίλους εδώ μέσα, την κριτική αυτή διάβασαν κι έγιναν έξαλλοι...

Θράσος είπε...

Kατ' αρχήν θα διαφωνήσω με τους άλλους γιατί συμφωνώ απόλυτα με την κριτική σου και μεταξύ μας bosko πολύ καλά πράγματα δεν τους λες...ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ!!!
Εκτός από τον 'Οδυσσέα' έχουν αρχίσει να βουλιάζουν στις ίδιες επαναλαμβανόμενες φόρμες και να βασίζονται κυρίως στην ωραία και περίεργη φωνή της Ιφιγένειας.
Μεταξύ μας πάντα όταν λέμε σε κάποιον ότι γράφει τραγουδάκια για το καλοκαίρι, νομίζω ότι εννοούμε ότι έχουν και τη διάρκεια και του καλοκαιριού...
Κατά τα άλλα ήσουν ευγενής και αναγνώρισες τις φιλότιμες προσπάθειες τους. O δίσκος αυτός είναι ο χειρότερος τους-το αγόρασα για 5 ευρώ από τα μεταχειρισμένα- και αν γίνει δικαστήριο φώναξε με να έλθω. ΩΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ και μουσικόφιλος
Όσο για τον ΠΑΠΑΔΑΚΗ...πω πω πω...Τόσα χρόνια που έγραφε στο ΔΙΦΩΝΟ δεν θυμάμαι να του άρεσε ποτέ τίποτα.

BOSKO είπε...

θράσος...
νομίζω πως περισσότερο τους πείραξε η λέξη "τραγουδάκια". Όμως μια ζωή τραγουδάκια έφτιαχναν, τι να κάνουμε τώρα; Υπήρξαν ποτέ ροκ, αντεργκράουντ, πειραματικοί ή εναλλακτικοί; Όχι βέβαια! Αξιοπρεπέστατη ποπ έπαιζαν. Άντε, έλα κι εσύ στο δικαστήριο για υποστήριξη! Για την ώρα αναμένω την ειδοποίηση κι όπως είπε ο κ. Παυλής όχι μόνο θα κινηθεί νομικά εναντίον μου, αλλά θα μου πάρει και λεφτά! Ε, όταν τα πάρει, ας δώσει τίποτα και σε μένα...

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Νομίζω ότι τα πράγματα είναι απλά (εσύ Bosko το ξέρεις μάλλον καλύτερα από μένα):
όταν κάποιος θεωρεί ότι αυτό που έχει γράψει είναι αριστούργημα και κάποιος άλλος του πει ότι είναι για “εξορμήσεις με το αυτοκίνητο σε κάποια παραλία”, τότε ο πρώτος πιστεύει ότι η κριτική είναι κακή, ο δεύτερος απορεί και ο αναγνώστης (ίσως ο μόνος κερδισμένος) λαμβάνει υπ’ όψιν του την κριτική ή την αγνοεί, αγοράζει ή δεν αγοράζει.

Προσωπικά, η ιστορία που λέει ότι, για ψύλλου πήδημα πλακώνουμε τις μηνύσεις, μου φαίνεται τουλάχιστον αστεία. Ας σταματήσει κάποια στιγμή ο δρόμος που άνοιξαν ορισμένοι καλλιτέχνες (ονόματα δε λέμε, “ποιοτικοί” και μη) να ξοδεύουν τα χρόνια τους στα δικαστήρια μηνύοντας όποιον δεν τους λέει τα λόγια που θέλουν ν’ ακούσουν.

BOSKO είπε...

μάκης...
μπορεί και να' ναι έτσι όπως ακριβώς τα λες. Αλλά εγώ για πολλοστή φορά θα πω ότι ο καθένας ειν' ελεύθερος να πράττει όπως πιστεύει. Αν θεωρεί ο κύριος ότι προσβλήθηκε από την κριτική μου έχει δικαίωμα να προστρέξει όπου θέλει. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, βέβαια...

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Καλησπέρα Αντώνη! Τους ΝΑΜΑ τους ήξερα μόνο από τον "Οδυσσέα" και μου φαίνονταν συμπαθής περίπτωση αλλά μετά από αυτό χάνω πάσα ιδέα! Πάντως, σχολιάζοντας όσα σου έγραψαν κάποιοι παραπάνω, δεν θεωρώ "σωστό" κάποιον που είναι "υπεράνω" κριτικών, που δεν του καίγεται καρφί. Οι κριτικές σου δίνουν πολλές φορές την οπτική από μια άλλη γωνία και μόνο καλό μπορεί να κάνει η ύπαρξή τους. Όποιος δεν μπορεί να τις αντέξει, καλύτερα να κάθεται σπίτι του.

BOSKO είπε...

μιχάλης τσαντίλας...
μεγάλη κουβέντα. Κοίτα, όταν μου είπε ο τύπος ότι έφτυσε αίμα γι' αυτή τη δουλειά κι εγώ τού τη γάμησα με το βήμα που διαθέτω σε ένα μέσο, δε σου κρύβω ότι μου ανέβηκε ένας κόμπος στο λαιμό...Το θέμα είναι όμως πως, εν αντιθέσει με ότι λέει παραπάνω ο θράσος, εγώ πιστεύω ότι δεν έγραψα κακά πράγματα. Εκεί βρίσκεται όλη η διαφωνία...