Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

ΣΤΟ 145 ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΑΝΟΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΕΔΩ ΜΙΑΝ ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ!

Από τις αρχές του έτους γνώριζα για το αφιέρωμα που ετοίμαζε στην Κατερίνα Γώγου ο ποιητής Γιώργος Χρονάς της Οδού Πανός. Ομολογώ ότι το φοβόμουν λίγο, μιας και η Γώγου υπήρξε ένα τελείως τραγικό πρόσωπο, πολύ μακριά από τις συνήθεις- εκ των υστέρων- ποιητικές ή ποιητικίζουσες αναλύσεις διαφόρων γύρω απ' το πρόσωπο της. Η Γώγου έζησε το εμπορικό σινεμά, περνώντας στον αμιγώς καλλιτεχνικό Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο, συνοδεία της σπαρακτικής γραφής της, των ψυχοφαρμάκων, του οινοπνεύματος, της πρέζας, των ηλεκτροσόκ, της ηλεκτρικής κιθάρας, των παράνομων, των διαδηλώσεων, των αστυνομικών τμημάτων, του τσαμπουκά, της φιλίας, της αγάπης, της αμετροεπούς ευαισθησίας. Σα να επρόκειτο για έγκλημα αυτή ακριβώς η ανικανότητα της να διαχειριστεί την ευαισθησία της στον κόσμο που της έμελλε να ζήσει για 53 μόνο χρόνια.
Αξίζουν, λοιπόν, συγχαρητήρια στον Ανδρέα Ταρνανά που επιμελήθηκε το αφιέρωμα της Οδού Πανός. Καθηγητής μου στη σχολή κινηματογράφου, ένας θαυμάσιος ποιητής και λογοτέχνης, στιχουργός, μοντέρ και σκηνοθέτης επίσης, όπως και τραγουδοποιός τα τελευταία χρόνια, ο Ταρνανάς υπήρξε ένα από τα πιο ελεύθερα πνεύματα της πλατείας Εξαρχείων, μέλος μιας παρέας που συχνά περιλάμβανε ετερόκλητους ανθρώπους, σαν τον Νικόλα Άσιμο, τον Γιώργο Κορδέλλα, τον Γιώργο Σκούρτη, τον Κώστα Φέρρη, τον Βασίλη Ραφαηλίδη, τον Δήμο Θέο, τον Νότη Πιτσιλό, τον Νίκο Καρούζο και, βέβαια, την Κατερίνα Γώγου. Στις 120 από τις συνολικά 190 σελίδες του τεύχους, μπορείτε να διαβάσετε κείμενα του Ταρνανά για τη Γώγου, που δίνουν λεπτομερώς το στίγμα μιας ολόκληρης εποχής με επίκεντρο τα Εξάρχεια, καθώς και συζητήσεις του με τον σκηνοθέτη- στιχουργό Γιώργο Κορδέλλα (σύντροφο για ένα φεγγάρι της Γώγου), με τη δικηγόρο Κατερίνα Ιατροπούλου και με μέλη του συγκροτήματος Magic de Spell (η μελοποίηση τους στο Εμένα οι φίλοι μου της Γώγου έχει πια κερδίσει τη μάχη με το χρόνο)!
Το αφιέρωμα κοσμούν εικαστικά έργα του Βασίλη Κώτσικα- gazozas (σας είχα παρουσιάσει παλιότερα στο blog τον εικαστικό Κοζανίτη φίλο μου), του Δημήτρη Λαλέτα, του Μιχάλη Ζ. Κευγά, ανέκδοτα χειρόγραφα της Γώγου, σπάνιο φωτογραφικό αρχείο, τέσσερα τραγούδια του Θωμά Κοροβίνη από τον επικείμενο κύκλο του με τίτλο Περιπλάνηση, αφιερωμένο στην ηθοποιό- ποιήτρια, όπως και συγκινητικοί στίχοι του Κορδέλλα, του Κώστα Κίσσα, του Σταύρου Σταυρόπουλου και της Νάντιας Γαβαλά. Υπάρχουν ακόμη μαρτυρίες και κείμενα για τη Γώγου που κατέθεσαν ο Γιώργος Χρονάς, η Αγάπη- Βιργινία Σπυράτου, ο Αλέξανδρος Στεργιόπουλος, ο Νίκος Λέκκας, ο Στυλιανός Λέρας, ο Γιώργος Μπαλούρδος, ο Φώτης Θαλασσινός, ο Πηλέας Μασνός, η Έφη Μουγκαράκη, η Όλγα Βασιλοπούλου και ο Αντώνης Μποσκοΐτης. Πιστεύω ακράδαντα ότι έγινε το πληρέστερο και καλύτερο δυνατό αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου με τη θέληση του Χρονά, πάνω απ' όλα, και κατόπιν με την επιμέλεια ενός αυθεντικού διανοούμενου, του Ανδρέα Ταρνανά, που γνώριζε από πρώτο χέρι, τόσο την ίδια τη μακαρίτισσα, όσο και τα Εξάρχεια ως πεδίο γόνιμων κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών αναταράξεων.
Και τώρα μια άγνωστη ενδιαφέρουσα rock ιστορία με πρωταγωνίστριες την Κατερίνα Γώγου και τη Λένα Πλάτωνος, που μου εμπιστεύθηκε η συνθέτρια πριν από λίγο καιρό. Σκεφτόμουν να αποτελέσει τον κορμό του δικού μου κειμένου μέσα στο αφιέρωμα της Οδού Πανός, όμως τελευταία στιγμή αποφάσισα να γράψω κάτι άλλο και να κρατήσω τη συγκεκριμένη ιστορία για τα Άσματα & Μιάσματα...
Το 1984 η Κατερίνα Γώγου ζήτησε να δει τη Λένα Πλάτωνος. Πέρασε απ' το σπίτι της, έχοντας μαζί την κόρη της, Μυρτώ, μικρό κορίτσι τότε. Και οι δύο ήταν ντυμένες στα μαύρα και μιλούσαν με μεγάλο θαυμασμό στη Λένα για τις πρόσφατες μελοποιήσεις της στον Κώστα Καρυωτάκη. Επί τόπου η Γώγου ζήτησε από την Πλάτωνος να συνθέσει έναν Ύμνο για τους Αναρχικούς σε δικούς της στίχους! Δεν είχε αρχίσει να κάνει κάτι ακόμη η συνθέτρια, όταν η Γώγου της ξανατηλεφώνησε, ζητώντας να μελοποιήσει κάποιους νέους στίχους της για την μοναχοκόρη της εκείνη τη φορά. Στην κατοχή της Πλάτωνος δεν υπάρχει πια αυτό το χειρόγραφο. Το έσκισε αμέσως αφού το διάβασε, εκνευρισμένη από τη γραφή της Γώγου που έλεγε ότι θα στολίσει νεκρή την κόρη της με στεφάνια ηρωίνης! Λίγο καιρό αργότερα- δεν είχε περάσει ένας χρόνος- η Πλάτωνος συνάντησε την Γώγου στην Ποδηλάτισσα, στους Αμπελόκηπους. Είχε αποκτήσει punk look, είχε πάλι μαζί της τη Μυρτώ και βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Τι κοιτάς, μωρή πουτάνα, την κόρη μου; Γαμώ το κέρατο σου, γαμώ μέσα, έκανε στην Πλάτωνος, έτοιμη να της βγάλει τα μάτια! Ηρέμησε, μια χαρά είναι η κόρη σου και δεν την κοιτάω, μπόρεσε να απαντήσει η συνθέτρια, εύλογα σοκαρισμένη απ' την αδικαιολόγητη επίθεση της Γώγου. Σε εκείνο το μπαρ των Αμπελοκήπων μια νύχτα του 1984 ήταν η τελευταία φορά που η Λένα Πλάτωνος συνομίλησε με την Κατερίνα Γώγου.

12 σχόλια:

επί λέξει είπε...

Ήξερα αρκετά για το πλάσμα αυτό και ο θάνατός της με είχε πάρει λίγο από κάτω, όχι γιατί έτρεφα ιδιαίτερα συναισθήματα- δεν την ήξερα άλλωστε προσωπικά- όσο γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω πώς μπορούσε να συνδυάσει με τόση μαεστρία την αυτοκαταστροφή μ' ένα περίεργο μεγαλείο. Η τελευταία ιστορία, BOSKO, με σόκαρε ακόμα περισσότερο.

BOSKO είπε...

aa...
εμένα πάλι δε με σόκαρε καθόλου, αντιθέτως τη βρήκα έως και διασκεδαστική συγκριτικά με την παρακμή που χαρακτήριζε τον βίο της Γώγου εκείνο ακριβώς τον καιρό. Χώρια που η Πλάτωνος θυμήθηκε τη συγκεκριμένη ιστορία με αγάπη, μπορώ να πω.

Νεφερτίτη είπε...

Πού διατίθεται το περιοδικό Μπόσκο;

BOSKO είπε...

Νεφερτίτη...
πέρνα από την Οδό Πανός, στη Διδότου, Εξάρχεια, ή το πολύ- πολύ να το βρεις και στους πάγκους των πλανόδιων εφημεριδοπώλων γύρω απ' την Ομόνοια.

Β.Σ. είπε...

μόλις γύρισα απο την Παραλία του Θερμάικου, οπού γίνεται το Φεστιβάλ Βιβλίου.Εκεί είναι ο Γιώργος Χρονάς.Τον πέτυχα να νευριασμένο για ένα τεχνικό πρόβλημα με τις λάμπες στον πάγκο του.

Πήρα το Αφιέρωμα για την Γώγου και το Βιβλίο του Χρονά, Το Μονοπρακτο της Σεβάς Χανούμ.

υ.σ. έτρεξα στο κείμενο σου για την Γώγου.
υπέροχο (αν και το Ράδιο το έκρυψε κάτω απο τα ρούχα της η Ροδίτη.)

Καλησπέρα.

BOSKO είπε...

πλησίον του ποιητή...
δε νομίζω, ρε συ, η Γώγου το έκρυψε κάτω απ' τη μπλούζα της στη σκηνή του τέλους ή τώρα που το θυμάμαι ο Βέγγος προσπαθούσε να το κρύψει πανικόβλητος κάτω απ' τα ρούχα της. Θα με κάνεις να ξαναδώ την ταινία και δεν έχω τελειώσει ακόμη με το υλικό του Κούνδουρου που θα τραβήξω τη Δευτέρα.

Ξέρεις τι ζήλεψα πιο πολύ απ' όλα; τη βόλτα σου στον Θερμαϊκό! Με βλέπω ν' ανεβαίνω θεσ/νίκη σε καμιά 15αριά μέρες, την πεθύμησα!

Νεφερτίτη είπε...

Ευχαριστώ! Σπεύδω! :)

zelig on drugs είπε...

πολύ καλό το αφιέρωμα της οδού πανός στη γώγου

και ως επιλογή και ως υλοποίηση

απ' οτι ξέρω το περιοδικό έχει μια πολύ καλή διανομή στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της αθήνας (πολιτεία, πρωτοπορία, ιανός, ελευθερουδάκης, παπασωτηρίου...), εκτός από το δικό του βιβλιοπωλείο στη διδώτου

στην επαρχεία (λάρισα) που είμαι αυτές τις μέρες είναι άγνωστο προϊόν
"ποιος ήρθε;"

BOSKO είπε...

zelig on drugs...
σ' ευχαριστώ, Κώστα, για την ενημέρωση! Πιθανότατα να υπάρχει στο πιο κεντρικό βιβλιοπωλείο της Λάρισας.

Unknown είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ.ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ.
ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΠΩΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΡΔΕΛΛΑ ΕΝΑ CD DVD ΜΕ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ.
Μελοποιημένη ποίηση της Κατερίνας Γώγου.
Συμμετέχουν (αλφαβητικά):
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ
ΒΑΣΩ ΑΛΑΓΙΑΝΝΗ (ποίημα: 25η Μαρτίου)
ΑΛΕΞΗΣ ΒΑΚΗΣ
ΤΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ (ποίημα: Πώς με κοιτάζει έτσι....)
ΕΛΕΛΕΥ
GAIA /Γεωργία ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ - Κώστας ΑΘΥΡΙΔΗΣ (ποίημα: Άσπρη είναι...)
ΑΡΗΣ ΖΑΡΑΚΑΣ (ποίημα: Καμμιά φορά ανοίγει η πόρτα...)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΗΣ ΖΕΥΓΑΔΕΛΛΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΖΟΥΔΙΑΡΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΝΟΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ (ποίημα: Πάμε όμορφή μου εκεί που χαράζει...)
ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΟΓΑΡΙΔΗΣ
ΕΥΑ ΛΟΥΚΑΤΟΥ (ποίημα: Θέλω να κουβεντιάσω...)
MAGIC DE SPELL (ποίημα: Εμένα οι φίλοι μου είναι...)
ΝΙΚΟΣ ΜΑΪΝΤΑΣ (ποίημα: Είναι κάτι μιά σταλιά καραμελίτσες...)
ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ /Δημήτρης ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ (ποίημα: Κοίτα πως χάνονται...)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ
ΤΑΣΟΣ ΡΩΣΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ
ΜΑΚΗΣ ΣΕΒΙΛΟΓΛΟΥ (ποίημα: Ετών 9)
ΜΑΡΙΟΣ ΣΤΡΟΦΑΛΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΑΜΠΑΣ
ΧΑΪΝΗΔΕΣ /Δημήτρης ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ
σκηνοθεσία DVD: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΔΕΛΛΑΣ

Unknown είπε...

ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟΛΟΓΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΓΩΓΟΥ(ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ)ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ.ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΧΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΓΩΓΟΥ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.
ΔΕΙΤΕ:
http://www.youtube.com/watch?v=5h8WrnfxWlQ (υπαρχουν 5 μερη)

Unknown είπε...

Το επόμενο σάββατο συμπληρώνονται 16 χρόνια απο το θάνατο της γώγου