Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

R.I.P. SKY SAXON (1946- 2009)


Ο καλλιτέχνης αυτός δεν πούλησε εκατομμύρια δίσκους, ούτε απασχόλησε τα ΜΜΕ για την ιδιωτική του ζωή. Διαμόρφωσε όμως την αντεργκράουντ pop κουλτούρα των μέσων της δεκαετίας του 1960, όταν έφτιαξε τους Seeds, μια από τις πρώτες μπάντες ψυχεδελικού garage, που υπήρξαν και η βασική επιρροή του ήχου των Doors! Τα κομμάτια The Wind blows your hair, Pushin' too hard (το βλέπετε στο video του post) και Can' t seem to make you mine έχουν περάσει ήδη στην ιστορία του rock'n' roll, δίπλα σε ηχογραφήσεις ανάλογων θρυλικών συγκροτημάτων, σαν τους Blues Magoos, τους Electric Prunes και τους Strawberry Alarm Clock. Στις αρχές των 70s, ο Sky Saxon ασπάστηκε την αίρεση του Ya Ho Wa, εξ ου και το παρατσούκλι Sunlight που απόκτησε, υπό το οποίο παρ' όλα αυτά διασκεύασε σε μια συλλεκτική πια βερσιόν το Born to be wild, το αθάνατο hit των Steppenwolf! Δημιουργικός μέχρι τα τελευταία του, ο Saxon είχε συνεργαστεί πρόσφατα με τους Smashing Pumpkins στη δισκογραφία, ενώ είχε εμφανιστεί και στο κλιπ του τραγουδιού τους Superchrist. Διαβάζω πως δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι στιγμής η αιτία θανάτου του 63χρονου rocker, που την περίοδο της μεγάλης ακμής του είχε χαρακτηριστεί η αμερικανική απάντηση στον Mick Jagger των Stones! Ένας πρίγκιπας της γενιάς των λουλουδιών έφυγε στις 25 Ιουνίου του 2009, την ίδια μέρα και το ίδιο απρόσμενα μάλλον με τον βασιλιά της pop, Michael Jackson. Δυστυχώς εδώ δεν ισχύει το περίφημο Μοίρα κοινή των ανθρώπων, ο Θάνατος, γι' αυτό και σήμερα το πρωί που άκουσα μονοκοπανιά ολόκληρο το A full spoon of Seedy Blues, αισθάνθηκα ότι ήμουν ο μοναδικός που τον θυμήθηκε σ' αυτόν εδώ τον τόπο...

4 σχόλια:

alienlover είπε...

ειδική μνεία έκανε και ο Μανώλης Οικονόμου του Εν Λευκώ, εχθές στην εκπομπή του 12-2 πμ.

BOSKO είπε...

alienlover...
και πολύ καλά έκανε!
Εν Λευκώ ειν' αυτός!
ευχαριστώ για την ενημέρωση!

Πάνος Χρυσοστόμου είπε...

Μπράβο φίλε για την ανάρτηση. Δυστυχώς πάει κι αυτός κι ούτε χαμπάρι το πήραμε! Φοβερή και τρομερή "μούρη" για το ροκ... Τα λέμε!

BOSKO είπε...

Πάνος Χρυσοστόμου...
ευχαριστώ κι ήμουν σίγουρος ότι κι εσένα θα σε "άγγιζε" αυτός ο θάνατος! Κάτσε, γιατί ξαναπλάκωσε το θανατικό: μόλις με ειδοποίησαν ότι έφυγε κι ο Σπύρος Καλογήρου!