Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

για-τη-μικρή-τόνια-και-τη-μετάβαση-της-στο-παρίσι



Με τρομάζει και με θλίβει η αρρώστια, κυρίως στα μωρά, στα παιδιά και στα ηλικιωμένα άτομα. Ίσως είναι που έχει να κάνει με τη διασάλευση του ερχομού και της αποχώρησης από τον κόσμο τούτο, τα δύο στάδια της ζωής που πρέπει να εξελίσσονται φυσιολογικά, ομαλά και ανώδυνα. Το email που μου προώθησε σήμερα μία φίλη - απ' αυτά τα emails που συνήθως τα πετάω, χωρίς να τα ανοίξω καν - με συγκίνησε και με συγκλόνισε. Είναι η τραγική ιστορία της 2χρονης Τόνιας, του πανέμορφου μικρού κοριτσιού που εικονίζεται πριν και μετά τις χημειοθεραπείες. Διαβάστε την επιστολή-έκκληση για βοήθεια που διοχέτευσε στο διαδίκτυο ο κ. Λουκάς Πολυγένης, θείος και νονός της μικρής:

Φίλοι μου,
πριν από περίπου 7,5 μήνες η μαμά της μικρής, η Τζένη, την πήγε για μια εξέταση ρουτίνας που κάνουν στα μωρά, βλέπετε ήταν 18 μηνών τότε.. την πήγε να της ελέγξει ο παιδίατρος ότι κοιτάνε σε ένα βρέφος, βάρος ύψος, να κάνει το εμβόλιο της κλπ. Στην εξέταση όμως άγγιξε έναν όγκο στην κοιλιά του μωρού.. ε αυτό ήταν από την Ζάκυνθο που έμεναν τα αδέλφια μου ήρθαν στο ΡΙΟ στην Πάτρα.. εκεί οι γιατροί μετά τις πρώτες εξετάσεις, αμέσως το έστειλαν για περεταίρω εξετάσεις στο παίδων Αγία Σοφία. Εκεί, αφού έκανε ότι εξέταση χρειαζόταν, έγινε η διάγνωση… αποτέλεσμα; ΚΑΡΚΙΝΟΣ στο συκώτι με μέγεθος μικρής μπάλας 11χ8χ9 και όλο αυτό μέσα σε ένα βρέφος.. μας έστειλαν αμέσως στο Ελπίδα.. εκεί το ανέλαβε ο γιατρός ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΚΛΑΒΟΣ και η Κα ΚΟΣΜΙΔΟΥ ίσως οι κορυφές μέσα εκεί.. μπήκε σε έναν κύκλο 4ων χημειοθεραπειών ώστε να μπορέσει να μειωθεί ο όγκος, η αξονική έδειξε μείωση, αλλά όχι πολύ μεγάλη, έτσι αποφάσισαν να κάνει άλλες 3 χημειοθεραπείες ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα. Μετά το πέρας αυτών των χημειοθεραπειών κάναμε νέα αξονική περιμένοντας όλοι τα καλά νέα ώστε να μπει χειρουργείο.. αποτέλεσμα ήταν ο όγκος να έχει μειωθεί και να έχει μείνει 7 cm, αλλά η αξονική έδειξε και κάτι άλλο.. ο όγκος εφάπτεται στην πυλαία φλέβα και είναι πολύ δύσκολο να γίνει εδώ η επέμβαση. Παιδοχειρουργοί 2 νοσοκομείων έκαναν συμβούλιο και είπαν ότι εδώ δεν μπορεί να κάνουν την επέμβαση.. έστειλαν τις αξονικές, αλλά και ότι εξετάσεις είχαν, σε εγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο στην Γαλλία που αντικείμενο έχει τον παιδικό καρκίνο, από εκεί έδωσαν νέες οδηγίες ώστε να κάνει ακόμα 2 δίπλες χημειοθεραπείες εδώ στην Ελλάδα να δουν την αντίδραση του όγκου.. αν έστω και λίγο δώσει αέρα και φύγει από την πυλαία φλέβα τότε αμέσως πρέπει να φύγει για Γαλλία να γίνει η επέμβαση. Εδώ θέλω να πω ότι ευτυχώς ο καρκίνος δεν είναι επιθετικός ώστε να κάνει μεταστάσεις. Είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολλές πολλές πιθανότητες να γίνει εντελώς καλά ο άγγελος μας. Να γιατί ζητώ βοήθεια, τα αδέλφια μου άνεργα εδώ και αρκετό καιρό. Ευτυχώς η μικρή είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ από το επίδομα ανεργίας που παίρνει η Τζενη.. στραφήκαμε σε φορείς, όμως είναι δύσκολο μέσα στην κρίση είπαν, ήθελαν χαρτιά, τα πήγαμε.. ίσως πάρει χρόνο ώστε περάσουν από συμβούλια και να παρθούν αποφάσεις. Πήγε ο ίδιος ο πατέρας μου, μιας και είναι επίτροπος σε εκκλησία του χωριού στο νησί, μαζί με τον Ιερέα, στον Δεσπότη, αυτός ζήτησε πάλι ένα σορό χαρτά, επιστολές, πιστοποιητικά κλπ. Φίλοι μου ο χρόνος πιέζει.. ίσως έως τα μέσα Αυγούστου ή μέσα Σεπτεμβριου μας καλέσει η Γαλλία, το κράτος κοιμάται, πείτε μου αν ήταν παιδί σας τι θα κάνατε; Έτσι πήρα την απόφαση να ζητήσω βοήθεια από οπού μπορώ ώστε να σωθεί αυτός ο ΑΓΓΕΛΟΣ Η ΤΟΝΙΑ ΜΑΣ
ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΞΕΡΕΤΕ..
ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ
φιλοι μου χτες ειχαμε ενημερωση νεα απο Γαλλια... η ΤΟΝΙΑ ΜΑΣ 12/9 πρεπει να ειναι στο ΠΑΡΙΣΙ.. 14 μπαινει χειρουργειο..
ΤΩΡΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΛΩΝ ΣΑΣ..
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ..
------------------------------------------------------------------------------------------
----------
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ( Αρ. λογ. 5452 035526 206 ) ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΑ
ΙΒΑΝ: GR26 0172 4520 0054 5203 5526 206
BIC: PIRBGRAA
------------------------------------------------------------------------------------------
-----------
EUROBANK ( 0026 0151 18 0200835223 )ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΑ
ΙΒΑΝ: GR1102601510000180200835223
BIC: EFGBGRAA
------------------------------------------------------------
------------------------------
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ ΛΟΥΚΑΣ
ΘΕΙΟΣ ΚΑΙ ΝΟΝΟΣ

Ξημερώνει σε λίγες ώρες Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. Μένουν δηλαδή δύο 24ωρα για τη μετάβαση του παιδιού στη Γαλλία. Σκέφτομαι πως αν - λέω αν, που δεν το πιστεύω - έχει μπει αύριο στο λογαριασμό μου αυτό το μικροποσό από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, το οποίο περιμένω από τον περασμένο Ιούνιο, θα το μεταφέρω οπωσδήποτε σε έναν απ' τους τραπεζικούς λογαριασμούς της οικογένειας. Είμαι λίγο μελό, η αλήθεια είναι, και στο cd-player παίζει την ώρα αυτή η Φανταστική Συμφωνία του Hector Berlioz. Επίσης, μπορεί να είμαι ταπί και ψύχραιμος τον τελευταίο καιρό, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα, ανεξαρτήτως επαγγελματικής απασχόλησης, αλλά εμείς οι μεγάλοι όλο και κάπως τα βολεύουμε, ακόμη και σε θέματα υγείας. Αν μη τι άλλο, μπορούμε ακόμη και συγκινούμαστε με το δράμα των συνανθρώπων μας, συμμετέχουμε στον πόνο τους και ενίοτε τα μάτια μας τρέχουν, όποτε κοιτάζουμε μέσω μίας φωτογραφίας, τα άλλα μάτια, τα όλο αθωότητα και άγνοια, ενός παιδιού. Αντιθέτως, όπως θα διαβάσατε στην επιστολή του θείου της μικρής Τόνιας, εκείνος εκεί ο δεσπότης στο νησί τους ζήτησε - λέει - πολλά χαρτιά και πιστοποιητικά κι έτσι, λόγω γραφειοκρατίας, υποθέτουμε ότι δε μπόρεσε να συνδράμει. Κι εσύ, καλά ρε θείο, άντε να βοηθήσουμε όλοι από το υστέρημα μας να σωθεί το αγγελούδι μας, δεν έλεγες όμως του μπάρμπα σας να τον πιάσει εκεί χάμω τον τραγόπαπα, να τον κουρέψει με την ψηλή και να του ρίξει κι ένα χέρι ξύλο; Τραγικό, εξωφρενικό! Ένα παιδάκι χαροπαλεύει και οι επίσημοι κρατικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης της φιλεύσπλαχνης χριστιανικής εκκλησίας μας, ζητάνε χαρτιά και αποδείξεις στο παρά πέντε! Τέλος πάντων, ας πάει η Τόνια στη Γαλλία, ας βρει τη γιατρειά της και όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα, για να απασχολούν μονάχα εμάς τους υγιείς, τους ασφαλείς και τους απ' έξω. Πολύ θα ήθελα να μάθω σε λίγες μέρες την εξέλιξη της ιστορίας του παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: