Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

για-τον-παντελή-θεοχαρίδη-μαχητή-με-τους-δικούς-του-όρους


Από το 1992, τότε που ο Μάνος Χατζιδάκις παρουσίασε τον συνθέτη Δημήτρη Μαρκατόπουλο και τον στιχουργό Χρίστο Γ. Παπαδόπουλο στους Πρώτους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Καλαμάτας, σκόπευε να εκδώσει τα τραγούδια τους από τον Σείριο του. Ο ίδιος μάλιστα τα είχε ονομάσει Τα τραγούδια του Χαμένου Ποιητή. Δυστυχώς το ΄94 ο Χατζιδάκις πέθανε και ο δίσκος βγήκε μια επταετία αργότερα από τον Σείριο, όπως το ήθελε. Ο Άναρχος Έρωτας υπήρξε το αγαπημένο τραγούδι του Χατζιδάκι απ' τον συγκεκριμένο κύκλο των Μαρκατόπουλου - Παπαδόπουλου. Του άρεσε το στιχουργικό εύρημα να ταυτίζεται ο ερωτικός πόθος με τους ρομ και τις συμμορίες νεαρών που τα κάνουν γυαλιά - καρφιά, μιλώντας τελικά για έναν ανορθόδοξο, άναρχο και αναρχικό έρωτα. Τα Τραγούδια του Χαμένου Ποιητή πέρασαν στη δισκογραφία με τη φωνή του Παντελή Θεοχαρίδη, ενός μάλλον αναρχικού ερμηνευτή, τουλάχιστον για τα δεδομένα των λαϊκών - έντεχνων τραγουδιστών της γενιάς του. Έχω αμέτρητες ιστορίες που αναδεικνύουν σε ολοφώτιστο τον, φαινομενικά σκοτεινό, μοναχικό δρόμο του Θεοχαρίδη. Σταχυολογώ εν περιλήψει μερικές: την άρνηση του να παραστεί και να τραγουδήσει σε τηλεοπτικό αφιέρωμα στον στιχουργό Πυθαγόρα για ιδεολογικούς λόγους, σε μία περίοδο που άλλοι συνάδελφοι του θα έκαναν τούμπες για να βγουν στο γυαλί. Την άρνηση του, επίσης, να δώσει συνέντευξη στην εκπομπή με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα του ΜΕΛΩΔΙΑ 99,2 - σε εποχές που ο ΜΕΛΩΔΙΑ γαμούσε κι έδερνε - επειδή ήταν πρωινή και τού ήταν αδύνατο να...ξυπνήσει. Το φευγιό του στη Γένοβα, στις διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης, όπου τον ψάχναμε, καθώς έπρεπε να μπει εσπευσμένα στο στούντιο. Κι απ' την άλλη, γνωρίζω την ευτυχία του που τραγούδησε Μεγάλο Ερωτικό μαζί με τη Νένα Βενετσάνου, Γιάννη Ρίτσο και Χρήστο Λεοντή, Ηλία Λιούγκο και Λίνα Νικολακοπούλου, Κώστα Καρυωτάκη και Λένα Πλάτωνος, Κωνσταντίνο Καβάφη και Μιχάλη Τρανουδάκη. Εντούτοις, θεωρώ ότι τα Τραγούδια του Χαμένου Ποιητή ήταν η καλύτερη δουλειά του, μια δουλειά που αποσύρθηκε από το εμπόριο και μέχρι σήμερα έχει αποκτήσει λίγους μεν, φανατικούς δε, θαυμαστές. Μήπως το ίδιο δεν έχει συμβεί και με τη Μικρή πατρίδα των Γιώργου Ανδρέου - Παρασκευά Καρασούλου που τραγούδησε σε α΄εκτέλεση ο Παντελής; Πολύ δύσκολα πλέον βρίσκεται ο συγκεκριμένος δίσκος στα δισκοπωλεία...Και γι' αυτό χθες βράδυ ο ερμηνευτής μου έλεγε από τηλεφώνου πως ότι τραγουδάει γίνεται συλλεκτικό και μετά δε μπορεί κανείς να το βρει πουθενά! Τέλος πάντων, αφού συμμερίζομαι απόλυτα τη Στέλλα Βλαχογιάννη, που ξέρω ότι εκτιμάει τον Παντελή για τη στάση ζωής του σε σχέση με την τέχνη του και κάποτε τον χαρακτήρισε ευφυώς Μαχητή με τους δικούς του όρους, ας πω ότι το post αυτό έγινε με αφορμή τις επικείμενες συναυλίες του στη βόρεια Ελλάδα. Έχουμε και λέμε:

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου

Πολίχνη Θεσσαλονίκης, Παλιοί Νερόμυλοι, Στρατόπεδο Καρατάσου

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου

Φεστιβάλ ΚΝΕ Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου

Ξάνθη, Γιορτές Παλιάς Πόλης

Τον Παντελή Θεοχαρίδη θα συνοδεύσουν ο Απόστολος Δημητρακόπουλος στην κιθάρα, ο Νίκος Ψοφογιώργος στα ντραμς, ο Δημήτρης Λάππας στο μπουζούκι και την κιθάρα, ο Νίκος Σιμιτσάκης στο μπάσο και ο Διαμαντής Καραγιαννακίδης στα πλήκτρα.

16 σχόλια:

Фе́ммe скатале είπε...

Καλύτερα , χίλιες φορές καλύτερα "εκτός" με τους δικους μας όρους, παρά "εντός" με τους όρους των άλλων, κι όταν κοιτάμε στον καθρεφτη να βλέπουμε τους άλλους.

BOSKO είπε...

Maria_Adouaneta (Δε με λενε Μαρία)...
α, ναι, αυτό ξαναπές το!
συμφωνώ και επαυξάνω!

Фе́ммe скатале είπε...

Καλύτερα , χίλιες φορές καλύτερα "εκτός" με τους δικους μας όρους, παρά "εντός" με τους όρους των άλλων, κι όταν κοιτάμε στον καθρεφτη να βλέπουμε τους άλλους.

το ξαναείπα

BOSKO είπε...

Maria_Adouaneta (Δε με λενε Μαρία)...
χαχαχα, κι εγώ νόμιζα ότι ξανάστειλες το ίδιο σχόλιο!
ε, γιατί κι εγώ τακίμιασα μαζί σας;

Фе́ммe скатале είπε...

εγω οτι μου λένε το παίρνω τοις μετρητοίς.΄ξαναπεστο και το ξαναλεω

Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης είπε...

Θαυμάσιος ερμηνευτής! Δεν γνωρίζω για τις συναυλίες της Θεσσαλονίκης, αλλά στη συναυλία της Ξάνθης θα κάνει ένα αφιέρωμα στο Μανώλη Ρασούλη και στο Νίκο Παπάζογλου.

Ελπίζω βέβαια να ερμηνεύσει και μερικά τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία.

BOSKO είπε...

Να μείνουν μόνο τα τραγούδια.- ...
ο Παντελής υπήρξε "μαθητής" του Παπάζογλου και βασικός συνεργάτης του Ρασούλη, οπότε το αφιέρωμα του στους δύο αυτούς σημαντικούς δημιουργούς είναι δικαιολογημένο, μη σου πω και απαραίτητο από τον ίδιο!

pl@νόδIοS παρατηρητής είπε...

Ο Μανώλης Ρασούλης ήταν ένα βήμα μπροστά από όλους ... Προσωπικότητα από τις λίγες ...όχι ιδεολόγος του κώλου ... επιβάλλεται λοιπόν που λέει και ο Βοσκο ένα αφιέρωμα στον Ρασούλη ... Ο τελευταίος σοφός στη μουσική ... Έτυχε να τον δω 4 χρόνια πριν σε ένα live με τον Περίδη και την Καλημέρη ... Απλά ξεχώρισε ... και να φανταστείς εγώ είχα πάει για τον Περίδη στη συναυλία και όμως έφυγα με τη φωνή του Ρασούλη στα αυτιά μου ... http://www.youtube.com/watch?v=MzE1jcOu3lE

despinach. είπε...

"με τον καιρό να 'ναι κόντρα έχει τιμή να πετάς!!"

αφιερωμένο στον Παντελή Θεοχαρίδη, που έχει το ντουέντε κ μας στέλνει...αλλού!! αυτές είναι γνήσιες φωνές ρε!

δισκάρα!

BOSKO είπε...

Διαμαντής...
αν και το post είναι για τον Παντελή και τον Ρασούλη τον έχω τιμήσει ουκ ολίγες φορές στο blog, δε μένει παρά να συμφωνήσω μαζί σου. Τελικά το δέντρο της Θεσ/νίκης έχει χαρίσει πολλά εύγευστα φρούτα στο διψασμένο ελληνικό τραγούδι.
ππςςςς, τι είπα πάλι!

BOSKO είπε...

despinach. ...
αλήθεια, Δέσποινα, τα έχεις τα Τραγούδια του Χαμένου Ποιητή; κι αν ναι, τά 'χες βρει στην εποχή τους ή τα ανακάλυψες αργότερα;
όντως, δισκάρα, που για το δίφωνο είχα συμπεριλάβει στα δέκα καλύτερα ελληνικά άλμπουμ της δεκαετίας 2000-2010!

pl@νόδIοS παρατηρητής είπε...

BOSKO χαχαχαχ μαθήματα δημιουργικής γραφής ...κεντάς σήμερα .... τα αρθρα για τον Ρασούλη τα έχω διαβάσει όλα ... το ιστολόγιο το παρακολουθώ ενά χρόνο και κάτι απλώς δεν είχα λογαριασμό για σχόλια .... Η Θεσσαλονίκη έχει να επιδείξει όχι μόνο τεράστιους τραγουδοποιούς αλλά κάθε λογής καλλιτέχνες .... Πάνω από όλα ο Ρασούλης όμως ....

despinach. είπε...

όχι ρε συ, τα ανακάλυψα αργότερα, ενώ έψαχνα το ρεπερτόριο του Παντελή στο γoutube, ως μέγα-φαν που είμαι :p,
μάλιστα βρήκα κι ένα βίντεο κλιπ, που έχεις κάνει εσύ...μακάρι να τον είχα (τον δίσκο)!

BOSKO είπε...

Διαμαντής...
μόνο Ρασούλης; Σαββόπουλος, Μπακιρτζής, Γκαϊφύλλιας/Κομοτηνή, Λουδοβίκος των Ανωγείων/Κρήτη, Γιώργος Καζαντζής, Ευγένιος Δερμιτάσογλου, Γιάννης Μήτσης, Μαρία Θωίδου, Θύμιος Ατζακάς, Αντώνης Ανισέγκος/Βερολίνο, Φωτεινή Βελεσιώτου, αδερφές Κανά-Καλημέρη, Πάνος Σαββόπουλος, Σάκης Παπαδημητρίου-Γεωργία Συλλαίου και πολλοί-πολλοί άλλοι αξιολογότατοι καλλιτέχνες!

BOSKO είπε...

despinach. ...
θα σ' το κάνω κόπια το cd, εφόσον αποκλείεται να το βρεις:-))

despinach. είπε...

Ω! να 'σαι καλά ρε συ, ευχαριστώ! Αντε να δούμε πότε θα τα πούμε κ από κοντά!! :)